13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNou-născut abandonat în frig și mizerie de mama infirmieră de profesie

Nou-născut abandonat în frig și mizerie de mama infirmieră de profesie

Un caz șocant a zguduit o comunitate din Oltenia. Un nou-născut a fost descoperit într-un imobil nelocuit de ani de zile. Copilul era învelit într-o pătură și pus într-o cutie de carton. Mama îl vizita, conform anumitor informații, o dată pe zi, când îl alăpta.

Bebelușul a fost descoperit vineri, 31 ianuarie 2020, în comuna olteană Morunglav, satul Morunești. Un vecin a auzit copilul plângând și s-a îndreptat către imobilul părăsit, găsindu-l pe băiețel aproape înghețat. Copilul a fost transportat cu o ambulanță la spital. În momentul preluării starea acestuia era aproape de hipotermie severă (temperatura corpului era de 32 grade Celsius).

Medicii din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina au reușit, în câteva ore, să reechilibreze starea bebelușului. Aceştia au luat decizia ca nou-născutul să fie transferat la un spital de rang superior unde să se afle inclusiv sub supravegherea unui chirurg pediatru pentru că existau semnele instalării unor degerături. Bebeluşul a stat în frig, în imobilul nelocuit și fără vreo sursă de căldură, trei zile.

Internat la SJU Craiova

Vineri, 31 ianuarie 2020, copilul a fost transferat la Spitalul Județean de Urgență Craiova, starea sa fiind în continuare gravă. „Nou-născutul este internat în Clinica de Terapie Intensivă la spitalul nostru, în stare gravă, deshidratat, în stare septică. (…) Deocamdată este în reanimare, face tratament specific, este încălzit, primește tratament complex de reanimare, este supravegheat atent, monitorizat atent, investigat. Un nou-născut cu probleme de sănătate este instabil din toate punctele de vedere. Adaptarea la viața extrauterină nu s-a făcut“, a declarat, la o zi de la transfer, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Craiova, dr. Cristiana Geormăneanu.

Mama a fost identificată

În paralel, polițiștii au efectuat cercetări și au identificat-o pe mamă. Acesta este Tatiana Truță, de 40 de ani, văduvă, din Morunglav, care a fost audiată, vineri, câteva ore. Femeia lucrează pe un post de infirmieră la Spitalul Orășenesc Balș și le-ar fi spus anchetatorilor că nu a realizat că este însărcinată decât în momentul în care a trebuit să nască. I-ar fi fost rușine de copii (femeia mai are o fată în vârstă de 21 de ani și un copil de doar câțiva ani) și de comunitate, din acest motiv luând decizia să-l ducă pe nou-născut în imobilul care a aparținut bunicilor femeii, în prezent nelocuit. Aici femeia ar fi venit o dată pe zi, când își alăpta copilul în mașină.

Lipsa condițiilor absolut necesare unui nou-născut a făcut ca starea acestuia de sănătate să se degradeze. „Oamenii legii din cadrul IPJ Olt efectuează în acest caz cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, sub supravegherea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș. Femeia va fi, foarte probabil, supusă unei expertize psihiatrice“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, procurorul Mihaela Dicanu.

Spitalul din Slatina, prima instituție medicală care l-a tratat pe bebeluș, a notificat totodată Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Olt, care va dispune plasamentul celui mic la un asistent maternal după ce starea de sănătate i se va îmbunătăți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS