17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentBilanțul deceselor cauzate de coronavirus în China urcă la nouă

Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus în China urcă la nouă

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenției de presă Reuters, citat de Mediafax.

Alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate.

Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. Anterior, autoritățile chineze din domeniul medical anunțaseră că virusul se transmite de la om la om. Beijingul a anunțat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizația Mondială a Sănătății organizează miercuri o ședință de urgență pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgență medicală mondială.

La rândul lor, autoritățile regiunii chineze semiautonome Macao au anunțat miercuri prim​ul caz descoperit de infectare și a dispus ca toți angajații cazinourilor să poarte măști, pentru a preveni răsândirea epidemiei, potrivit AFP.

Fosta colonie portugheză, singura parte a Republicii Populare în care jocurile de noroc sunt legale, atrage anual milioane de turiști din China continentală. Cum vacanța de Anul Nou chinezesc, sărbătorit pe 25 ianuarie, e doar la câteva zile distanță, e așteptat un număr aflux de vizitatori.

Oficialii din Macao au raportat primul caz confirmat, depistat la o femeie de afaceri de 52 de ani care a sosit sâmbătă în oraș, călătorind cu trenul din orașul învecinat Wuhan.

„O serie de teste au ieșit pozitive, arătând că aceasta este infectată cu coronavirusul, afișând simptome de pneumonie”, a afirmat Lei Chin-Ion, șeful departamentului responsabil de sănătatea publică în Macao.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va crește pe măsură ce autoritățile chineze vor continua testarea cetățenilor.

„Dacă monitorizarea și testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obținem alte cifre”, a spus acesta. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS. Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS