7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAtac iranian asupra a două baze militare cu trupe americane din Irak

Atac iranian asupra a două baze militare cu trupe americane din Irak

-

Iranul a lansat, azi noapte, mai mult de o duzină de rachete balistice împotriva forțelor militare și ai coaliției americane din Irak, a confirmat Departamentul de Apărare al SUA. Acesta este un răspuns coordonat la uciderea celui mai puternic comandant militar iranian, Qassem Soleimani, de vinerea trecută, potrivit CNN.
Răspunsul tensionează și mai mult confruntarea dintre Washington și Teheran.
Însă rapoartele de după atac cofirmă că nu există victime americane. Președintele SUA, Donald Trump, a spus: „Evaluarea victimelor și a pagubelor au loc acum. Până acum, nu sunt victime! Avem, de departe, cea mai puternică și mai bine echipată forță militară din lume!”
Președintele a spus că va face o declarație națiunii miercuri dimineață.
Armata iraniană a lansat mai mult de zece rachete asupra bazelor folosite de armata americană în orașele irakiene Ain al-Assad şi Erbil.

Pentagonul confirmă atacul

„La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marţi, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forţelor militare americane şi ale coaliţiei din Irak”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat. „Este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei la Al-Assad şi Erbil”, a precizat acesta.

Atacul iranian vine la cinci zile după asasinarea generalui Qassem Soleimani, la Bagdad, într-un raid american a ordonat de preşedintele Donald Trump.

Pentagonul a confirmat marți târziu că rachetele au fost lansate direct din Iran și au vizat cel puțin două baze militare irakiene care au găzduit atât armata americană, cât și personalul coaliției la Ain al-Assad și Erbil. O altă bază din Irak, Camp Taji, a fost lovită de rachete. Trump și prima doamnă Melania Trump au vizitat baza Ain al-Assad în timpul unei vizite surprize de Crăciun la trupele din 2018.

NBC News a raportat că avioanele forțelor aeriene iraniene s-au desfășurat și ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – CFR Cluj 0-1 | Ocazii au...

Universitatea Craiova a pierdut la limită, scor 0-1, partida...

ȘTIRI GdS