16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentComemorarea victimelor tsunami-ului din Oceanul Indian

Comemorarea victimelor tsunami-ului din Oceanul Indian

-

Comunități din Asia au comemorat joi cele 230.000 de victime ale tsunamiului din Oceanul Indian. Este cea de-a 15-a comemorare a uneia dintre cele mai mari catastrofe din lume, potrivit france24.com.

În dimineața de după Crăciunul din 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,1 din insula nordului Sumatra a declanșat un tsunami cu valuri de până la 17,4 metri (57 de picioare) care a lovit zonele de coastă din Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda și alte nouă țări.

Evenimente comemorative au fost programate în provincia indoneziană Aceh, unde sate întregi au fost puse la pământ. Peste 125.000 de oameni au pierit în valurile uriașe. De atunci, zona a fost reconstruită în mare parte, cu aproximativ 25.600 de clădiri rezidențiale, comerciale, guvernamentale și școlare construite în interiorul unei zone cu risc ridicat, distrusă total în 2004.

În Thailanda, unde au murit peste 5.300 de oameni, printre care şi turişti aflaţi în vacanţă pe insulele din Marea Andaman, oficialităţile au organizat o ceremonie comemorativă şi au făcut apel la o mai mare conştientizare şi la o mai bună pregătire în caz de dezastre.

Nepotul regelui Thailandei a pierit în valuri

Ulterior, oficialităţile thailandeze au depus coroane de flori la centrul memorial din provincia Phang Nga pentru a aduce un omagiu nepotului regelui Maha Vajiralongkorn, Bhumi Jensen, care a fost văzut pentru ultima oară la bordul unui ski jet în momentul în care tsunami-ul a lovit coasta thailandeză. Totodată, a fost organizată o slujbă interreligioasă pentru victimele budiste, creştine şi musulmane.

Supravieţuitori din Ban Nam Khem, satul thailandez cel mai greu lovit de tsunami, au ţinut un priveghi în cursul serii unde au fost aprinse lumânări. Cel puţin 1.400 de oameni au fost ucişi de tsunami în acest sat de pescari.

În India, unde şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de oameni, supravieţuitorii urmau să organizeze ceremonii de comemorare. Peste 35.000 de oameni au murit şi în Sri Lanka.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:01:36

Locatarii din blocul care a explodat s-au întors după...

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele...

ȘTIRI GdS