16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCondamnaţi definitiv pentru șpăgile de la Centrul de Transfuzie

Condamnaţi definitiv pentru șpăgile de la Centrul de Transfuzie

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat o sentinţă definitivă în dosarul de corupţie de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova. Doi foşti angajați ai Centrului de Transfuzie au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au reținut că inculpații s-au folosit de funcțiile deţinute „pentru satisfacerea intereselor personale, imediate şi materiale“, vânzând cu 50 sau 100 de lei o unitate de sânge.

Acest dosar a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Acştia din urmă i-au acuzat de luare de mită pe craiovenii Cosmin Magaon şi Mihaela Oprişan. Cei doi era angajați ca asistent, respectiv registrator la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova la data faptelor.

Anchetatorii au susţinut că cei doi inculpați direcționau unitățile de sânge pacienților ale căror rude scoteau bani din buzunar. În schimb, la bolnavii ai căror aparținători nu dădeau mită, deși aduceau donatori la Centrul de Transfuzie, nu ajungea nicio picătură de sânge.

A adus donatori, dar sângele nu a mai ajuns la pacient

De exemplu, o martoră din dosar a explicat în fața anchetatorilor că, în mai 2016, și-a internat tatăl la Secţia Oncologie a Spitalului de Urgență Craiova. Bărbatul a avut nevoie de sânge pentru efectuarea unor transfuzii, însă nu a primit. Asta, deși fiica sa a adus donatori la Centrul de Transfuzie. Pe data de 12 mai, tatăl martorei a fost externat, iar o zi mai târziu a murit.

Anchetatorii au verificat documentele medicale ale pacientului și au stabilit că, într-adevăr, acesta nu primise deloc sânge. De asemenea, anchetatorii au stabilit că sângele donat de martoră a ajuns la altă pacientă. „Fapt ce relevă că inculpata Oprişan Mihaela se folosea de numele unor donatori regulaţi ai Centrului pentru a direcţiona cu prioritate unităţile de sânge sau componentele sanguine către anumiţi pacienţi pentru care avea interes“, au explicat procurorii doljeni.

Sângele donat, marfă de vânzare

Procurorii doljeni au stabilit care era mecanismul prin care sângele ajungea la anumiţi pacienți. De regulă, rudele bolnavilor care nu puteau găsi donatori erau nevoiți să dea mită pentru a obține sângele necesar. „Profitând de starea de disperare și derută a rudelor care ar da orice în schimbul obținerii sângelui necesar salvării bolnavului, discuţia era condusă în aşa manieră încât aparţinătorul trăgea singur concluzia că, în schimbul unor sume de bani, pacientul poate beneficia de sângele necesar. Acest lucru era facilitat de faptul că aparţinătorii pacienţilor erau într-o situaţie disperată, determinată de starea gravă a rudelor lor internate“, au precizat anchetatorii.

Cei doi inculpați au fost ridicați pe 15 martie 2017, de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova.

Procurorii doljeni au mai subliniat și faptul că „unii angajaţi ai Centrului de Transfuzii Craiova, cum este cazul inculpaţilor din prezenta cauză, au înţeles să se folosească de funcţia deţinută pentru satisfacerea intereselor personale, imediate şi materiale“.
Pentru a strânge probe, anchetatorii au dispus folosirea unor investigatori sub acoperire. Cei doi inculpați au acceptat diverse sume de bani de la patru investigatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie pentru a obține sânge pentru anumiți pacienți.

Pedepse cu suspendare pentru mită

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată în mai 2017. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. După doi ani de judecată, cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, au fost obligaţi să presteze câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, instanţa le-a interzis inculpaţilor dreptul de a exercita profesia de asistent medical generalist.

Condamnaţi definitiv pentru șpăgile de la Centrul de Transfuzie

Sentinţa a fost atacată cu apel atât de procurori, cât şi de inculpaţi. Marţi, pe 17 decembrie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa a respins apelul procurorilor şi, în schimb, a admis acţiunile inculpaţilor. Aceştia din urmă au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunaul Dolj, însă au scăpat de interdicţia de a exercita profesia de asistent medical.

„Admite apelurile declarate de inculpaţii Oprişan Mihaela Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând: înlătură pedeapsa complementară aplicată inculpaţilor, constând în interzicerea dreptului de a exercita profesia de asistent medical generalist“, se arată în hotărârea instanţei.
Cei doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv şi la domiciliu în perioada 15 martie 2017 – 13 ianuarie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS