22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAmbasadorii NATO, vizită în grup la baza militară de la Deveselu

Ambasadorii NATO, vizită în grup la baza militară de la Deveselu

-

20 de ambasadori la Bucureşti ai ţărilor NATO, însoţiţi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, au vizitat ieri baza militară de la Deveselu la invitaţia ambasadorului SUA în România, Hans Klemm. Ambasadorii au văzut pe viu sistemul de apărare antirachetă Aegis şi au discutat despre unitatea NATO şi cooperarea în cadrul Alianţei. Atât Klemm, cât şi Ciucă au subliniat din nou că scutul de la Deveselu este unul defensiv. Întâlnirea de ieri vine în contextul declaraţiei preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care a spus că NATO este în „moarte cerebrală“.

Ambasadorii

Hans Klemm a explicat motivul pentru care i-a invitat pe ambasadori la Deveselu. „Am luat iniţiativa de a-i invita pe toţi ambasadorii NATO din Bucureşti la baza de la Deveselu pentru a le oferi, atât lor, cât şi presei oportunitatea de a vizita această facilitate. Am fost foarte încântat şi onorat că domnul ministru, Nicolae Ciucă, a putut să fie cu noi aici. Aşa cum a spus şi ministrul Ciucă, scopul acestei vizite a fost acela de a prezenta investiţiile pe care România şi SUA le-au făcut aici, la Deveselu, pentru a pune la dispoziţia NATO şi comunităţii transatlantice acest scut defensiv, de a prezenta modul în care funcţionează baza, şi, foarte foarte important, pentru a sublinia că aceasta este o facilitate NATO, rezultat al investiţiilor celor două ţări, o bază inaugurată în 2016 şi al cărei unic scop este acela de apărare împotriva rachetelor balistice care vin din afara Orientului Mijlociu. Le mulţumesc comandanţilor români şi americani şi a fost o onoare pentru mine să avem aici 20 de ambasadori ai ţărilor NATO“, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Klemm nu comentează criticile preşedintelui Franţei

Ambasadorul a evitat elegant să comenteze declaraţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron conform căreia NATO este în moarte cerebrală. „Nu veau să comentez ceea ce a spus preşedintele Macron. Sunt sigur că acest lucru se va discuta în detaliu mâine(astăzi – n.r.) când miniştrii de externe ai ţărilor Nato se vor întâlni la Bruxelles şi apoi de şefii de stat când se vor întâlni la Londra la începutul lunii viitoare“, a spus Klemm.

Ambasadorul a subliniat însă efortul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare aşa cum a solicitat întregii Europe preşedintele american Donald Trump. „Unul dintre punctele importante pe care preşedintele Trump l-a subliniat de când a devenit preşedinte este că în NATO eforturile trebuie împărţite just, că toţi membrii trebuie să realizeze convingerea noastră de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, aşa cum România o face“, a explicat el.

Ministrul Apărării: Scutul de la Deveselu este pur defensiv

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, fost şef al Statului Major al Armatei, a declarat ieri, la Deveselu, că scutul antirachetă de la Deveselu este unul pur defensiv, dar a vorbit şi despre planurile de înzestrare a Armatei române în perioada următoare. „Apreciez foarte mult iniţiativa care aparţine ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti ca împreună cu ambasadorii ţărilor Nato să planifice şi să viziteze facilitatea de la Deveselu. A fost o oportunitate pentru noi să spunem tuturor că am reuşit ca împreună, cele două ţări, cele două armate, să-şi asume un astfel de demers şi să-l ducă la capăt în foarte bune condiţii. A fost un obiectiv de parteneriat bilateral îndeplinit şi o facilitate pe care împreună suntem foarte mândri că am pus-o la dispoziţia NATO, iar ea asigură unul dintre elementele principale în ceea ce înseamnă apărarea colectivă a NATO(…) Vreau să le mulţumesc militarilor, tuturor celor care s-au angajat în acest demers, români şi americani, pentru tot ce au realizat şi cred că a fost o activitate cât se poate de deschisă, astfel încât toată lumea să vadă că este o facilitate cu un caracter pur defensiv“, a declarat ministrul Ciucă.

Ciucă: Vom plăti în avans sistemele Patriot

Acesta a precizat că anul viitor sunt toate premisele alocării a 2% din PIB pentru Apărare. „Anul acesta avem toate premisele să încheiem pe 2% din PIB. La sfârşitul săptămânii trecute a fost deblocată ultima tranşă de bani pe care o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Facem acest lucru, deoarece banii alocaţi pentru corvete şi bateriile de coastă nu au fost cheltuiţi şi am considerat că pot fi utilizaţi în aşa fel, încat să eliberăm presiunea de pe bugetul de anul viitor. Din discuţiile cu premierul si ministrul de finanţe, avem toate garanţiile că anul viitor vom avea alocate 2% pentru Apărare(…) Am discutat cu şeful Statului Major al Armatei şi l-am rugat să revadă priorităţile de înzestrare şi în funcţie de ele, să decidem. Bugetul pe anul 2020 este în reconstrucţie. Nu sunt rearanjări importante, dar ele trebuie reprioritizate“, a precizat Nicolae Ciucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:11

ȘTIRI GdS