5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDefrişările ilegale din România, pe Netflix. Echipa de filmare a fost agresată de tăietorii ilegali

Defrişările ilegale din România, pe Netflix. Echipa de filmare a fost agresată de tăietorii ilegali

La finalul acestei luni, pe Netflix va apărea un documentar, care are ca subiect tăierile ilegale de lemn din România. Acesta are mai multe episoade şi se numește „Broken”. A fost realizat de jurnaliști americani și va fi lansat la 27 noiembrie. Un episod este dedicat defrişărilor ilegale din ţara noastră. Mai exact, din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat.

Serialul „Broken” abordează afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic), potrivit digi24.ro. Netflix va difuza serialul „Broken” în 190 de țări. Serialul prezintă un grupaj de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență.

Pentru partea despre mobilă și defrișările ilegale, Netflix a filmat un episod întreg în România. Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agen Green, i-a condus pe realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect“, spune activistul român.

În timpul filmărilor, jurnaliştii americani au fost agresați de tăietori ilegali de lemn

Președintele Agent Green, Gabriel Păun, care a apare în această miniserie Netflix, a povestit că, în timpul filmărilor pentru documentar, el şi jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar. Aceştia au fost agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei.
„A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al Romsilva. Probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens.(…). În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe. Au tăiat repede un arbore gros peste drum, în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre“, a relatat incidentul Gabriel Păun.

Gabriel Păun a precizat că a fost surprins de decizia celor de la Netflix de a alege România pentru documentar.
„Am fost un pic surprins de decizia lor (a celor de la Netflix – n.r.) de a alege România. Când i-am întrebat am înțeles că au făcut-o pentru că au fost, la rândul lor, șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a explicat Gabriel Păun.

„Așteptăm de la noul ministru să pună capăt tăierilor ilegale“

Teoretic, parcurile naționale sunt protejate, dar în realitate, se taie ca într-o pădure ordinară de producție. „(…) Am ajuns la o cotă, la care se taie mai mult ilegal decât legal. Pentru că volumul de tăieri ilegale, care a depășit 20,6 milioane de metri cubi pe an, este alarmant, Guvernul a decis acum un an să secretizeze aceste date. În ultima lună, însă, ele au ieșit la lumină, s-a lăsat cu o anchetă DIICOT. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, să se concretizeze și oficiali care au tăinuit aceste date să fie trași la răspundere. Mai ales ne așteptăm de la noul ministru să pună capăt tăierilor ilegale, operaționalizând practic Inspectorul Pădurii. Aceasta este o aplicație care ar avea capacitatea să stopeze tăierile ilegale, dacă ar fi complet operaționalizată”, a explicat președintele organizației Agent Green.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS