11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentIulian Siclitaru rămâne după gratii

Iulian Siclitaru rămâne după gratii

Condamnat la patru ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz Mediaș, alături de Dinel Staicu, omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru rămâne încarcerat la Penitenciarul Pelendava. Aceasta este hotărârea Tribunalului Dolj, care a respins o contestaţie formulată de condamnat.
Iniţial, magistraţii de la Judecătoria Craiova au hotărât că acesta trebuie să execute în continuare pedeapsa primită. Asta ca să „dobândească un ansamblu de valori morale și sociale“.

Omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru a fost trimis în judecată în noiembrie 2007. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Dinel Staicu și de alți șapte inculpați. Toți au fost acuzați că au fraudat Transgaz SA Mediaş cu aproximativ 26 de milioane de lei.

Dacă Dinel Staicu a fost considerat de procurorii anticorupție coordonatorul „afacerii“, Iulian Siclitaru a fost acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii s-au interpus în circuitul financiar patru societăţi private – SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SRL Bucureşti. Toate erau controlate de Dinel Staicu.

Ulterior, cinci societăţi de stat consumatoare de gaze au virat sume importante de bani în conturile celor patru firme controlate de Dinel Staicu. Procurorii DNA au mai reținut că Iulian Siclitaru a fost reprezentantul uneia dintre firmele interpuse de Dinel Staicu între Transgaz și societăţile cu capital de stat.

Iulian Siclitaru a „dispărut“ înainte de condamnare

În iunie 2015, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă în dosarul fraudării Transgaz Mediaș. Dinel Staicu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Iulian Siclitaru a fost condamnat la patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între patru și șapte ani de închisoare. În plus, instanța a dispus ca inculpații să achite Transgaz Mediaș suma totală de 24.185.728 de lei.
După pronunţarea sentinţei, omul de afaceri Iulian Siclitaru nu a fost găsit, aşa că a fost dat în urmărire națională și internațională. Omul de afaceri a fost reținut de polițiști în ianuarie 2018, pe Aeroportul Craiova, pe sensul de intrare în țară din direcția Marea Britanie. Iulian Siclitaru ajuns în penitenciar pe 8 ianuarie 2018.

Cereri de eliberare condiţionată, respinse de judecători

Începând cu ianuarie 2019, Iulian Siclitaru a formulat mai multe cereri de eliberare condiţionată. Toate au fost respinse de Judecătoria Craiova. Constestaţiile formulate de condamnat au fost respinse de Tribunalul Dolj.
În iunie şi iulie, Siclitaru a formulat o alte trei cereri de eliberare condiţionată, toate fiind respinse de Judecătoria Craiova. Instanţa a fixat termen pentru reînnoirea cererii după data de 1 decembrie 2019.

Judecătorii craioveni au hotărât că, deşi a executat o treime din pedeapsă, Siclitaru trebuie să rămână după gratii.

„Instanța apreciază că, deși persoana privată de libertate a executat fracția de 1/3 din pedeapsă, având în vedere natura infracțiunii, durata mare din pedeapsă rămasă de executat (până la 27.09.2021), nu există suficiente și serioase indicii în sensul că pedeapsa închisorii aplicată condamnatului și-a atins scopul. Subzistă necesitatea executării în continuare a pedepsei pentru ca persoana în cauză să se redreseze, să dobândească un ansamblu de valori morale și sociale necesare pentru evitarea, în momentul părăsirii locului de deținere, a săvârșirii altor infracțiuni, în special de genul celei comise“, se arată în hotărârea instanţei de pe 7 iulie.

Iulian Siclitaru rămâne după gratii

Hotărârile Judecătoriei Craiova au fost contestate la Tribunalul Dolj. Instanţa s-a pronunţat săptămâna trecută, pe 4 octombrie, când a respins acţiunea condamnatului.

„Respinge ca nefondate contestaţiile formulate împotriva sentinţelor penale nr. 2068/28.06.2019, pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr.16189/215/2019 şi nr.2168/04.07.2019, pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr.17771/215/2019, de contestatorul condamnat Siclitaru Iulian“, au decis judecătorii. Hotărârea Tribunalului Dolj este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS