9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentŞefii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", trimişi în judecată

Şefii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, trimişi în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a foştilor şefi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, acuzaţi de şantajarea jurnalistei Emilia Şercan.

Adrian Iacob era la data faptei chestor de poliție și rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Mihail Petrică Marcoci era comisar șef de poliție și prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, cei doi l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu să-i trimită Emiliei Şercan, jurnalist de investigație, mesaje de amenințare. Prin aceste mesaje încercau să o constrângă să înceteze investigațiile care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate. Ei au profitat de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală. Ei i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor.

Încercări repetate de şantaj

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.
Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, jurnalista a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați.
După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS