24.1 C
Craiova
luni, 25 septembrie, 2023
Știri de ultima orăEvenimentRegizorul Alexandru Darie a murit

Regizorul Alexandru Darie a murit

Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, a murit marţi. Acesta era internat în stare gravă la Institutul Fundeni, suferea de ciroză şi se afla pe listele de transplant hepatic. Informaţia a fost confirmată de mama lui vitregă, Anca Pandrea, scrie Europa FM.


Regizorul în vârstă de 60 de ani fusese diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani, dar, în ultima vreme, starea sa de sănătate s-a agravat şi era pe lista de transplant hepatic.
Acesta era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu

A studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983.
În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii. Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar și la Globe Theatre Tokio, Japonia. În ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociația Criticilor de Teatru și de Uniunea Teatrală din România (UNITER). În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Din 2002, a fost directorul Teatrului Bulandra

În perioada 2006 – 2011, a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizație înființată de Giorgio Strehler, de care l-a legat afinități și momente hotărâtoare. A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă”, „Trei surori”.
Despre „Visul unei nopţi de vară”, cu care la începutul anilor ’90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook. Ducu Darie a jucat și în filme, precum „Galax, omul păpuşă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar și mai recentul „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS