Acasă Eveniment Numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare, amânată pentru a cincea...

Numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare, amânată pentru a cincea oară

-

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a eşuat pentru a cincea oară, în ședința de astăzi a plenului CSM, în demersul de validare a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al contestatei Secții pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), au declarat pentru HotNews.ro surse din Consiliu.

Decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere, au precizat sursele citate.

De ce au fost amânate ultimele patru şedinţe

Este pentru a cincea oară când acest demers eșuează. Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum. Ultima a fost pe 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM – Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Judecătoarea CSM Andreea Chiș a invocat că membrii Consiliului nu au avut la dispoziție fișele de notare a candidaților sau baremul de notare.

„Ni se cere să validăm un concurs fără să avem acces la actele care au stat la baza acestui concurs. (…) Nu știm dacă există fișe de notare, care este baremul, am văzut doar procesul-verbal. Solicit să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte pentru că nu avem cum să validăm în orb acest concurs”, a spun aceasta.

O solicitare de amânare a fost formulată și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), până la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul deschis de mai multe instanțe din România care au contestat înființarea acestei structuri de parchet. Procurorul Florin Deac, membru CSM, a spus în ședința plenului că își însușește solicitarea asociației de procurori, de amânare a numirii conducerii secției speciale.

Întreaga procedură a fost neserioasă

De asemenea, procurorul militar Bogdan Pârlog, cel care a deschis dosarul privind violențele din 10 august, a transmis CSM o solicitare de invalidare a concursului, invocând că procedura este lovită de nulitate. El a susținut că „întreaga procedură a fost neserioasă și părtinitoare, candidatul care a fost declarat câştigător fiind decis anterior după criterii străine interesului justiţiei”. Cererea procurorului Pârlog, prim-procuror militar adjunct la Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti, urma să fie discutată în ședința de marți a plenului CSM, dar acesta a cerut amânarea, pe motiv că nu a fost prezent avocatul său.

Nu putem analiza rapoartele acestea

Ședință plenului CSM, prima după o pauză de aproape două luni și jumătate, a fost marcată de contre între ministrul Justiției, Ana Birchall, președintele CSM, Lia Savonea, și judecătoarea gabriela Baltag. Birchall a spus că grupul de lucru interministerial înființat de Ministerul Justiției pentru a analiza rapoartele GRECO și ale Comisiei de la Veneția a ajuns la două concluzii preliminare referitoare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Ministrul Justiției a vorbit despre analizarea rapoartelor GRECO și Comisiei de la Veneția și despre concluziile grupului de lucru format la Ministerul Justiției, atrăgând atenția că CSM nu a transmis punctul de vedere cerut în acest sens.

„Nu putem analiza rapoartele acestea, să păstram ordinea de zi. (…) Nu cred că ne interesează în acest moment. (…) Doamna ministru își permite să facă discuții pe o temă care nu este pe ordinea de zi”, a replicat judecătoarea Gabriela Baltag.

„Noi înțelegem altceva prin grup de lucru”, a spus și Lia Savonea.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiovenii, buluc la piaţă

Pandemia de COVID-19 nu prea îi sperie pe craioveni din moment ce dau buluc în pieţele oraşului să se aprovizioneze. Cumpărăturile zilnice...