12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCurtea Supremă a Marii Britanii a început să judece cazul Parlamentului de la Londra

Curtea Supremă a Marii Britanii a început să judece cazul Parlamentului de la Londra

Curtea Supremă a Marii Britanii a început de astăzi să judece cazul prorogării Parlamentului de la Londra, relatează postul CNBC.

După ce în ultimele două săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul. Acţiune criticată de opoziţie, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Pe de altă parte, Boris Johnson susţine că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătăţire a serviciilor medicale, de ordine publice şi alte „priorităţi ale poporului“. Săptămâna trecută, instanţa supremă din Scoţia a transmis că suspendarea Parlamentului este ilegală şi a fost o tentativă „flagrantă“ de a bloca activitatea parlamentarilor.

Pe de altă parte, Înalta Curte a Angliei şi Ţării Galilor a respins o contestaţie similară, afirmând că este vorba de o chestiune politică, aşadar nu se poate pronunţa. Cei 11 judecători ai Curţii Supreme urmează să decidă dacă premierul Johnson a comis o ilegalitate când a cerut reginei să suspende Parlamentul. Audierea cazului va dura până joi, iar verdictul va fi anunţat cel mai devreme vineri.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS