16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEleva din Dioşti agresată de fostul prieten, audiată trei ore: „Nu ne-au întrebat nimic de comportamentul poliţiştilor“

Eleva din Dioşti agresată de fostul prieten, audiată trei ore: „Nu ne-au întrebat nimic de comportamentul poliţiştilor“

IPJ Dolj a anunţat luni o anchetă la Postul de Poliţie Dioşti, după ce în presă a apărut cazul unei eleve de 15 ani care a sunat la 112 de două ori şi care susține că ar fi primit ameninţări de la unul din poliţişti că va fi amendată dacă mai insistă cu apelurile. Fata a apelat la ajutorul poliţiei pentru că în curtea casei sale intrase fostul iubit, care o ameninţa cu moartea. Eleva a fost audiată luni timp de trei ore la Dioşti, împreună cu tutorele său, și amândoi spun că nu au fost întrebaţi de comportamentul poliţiştilor veniți la faţa locului. Reprezentanţii IPJ Dolj susţin că în cadrul anchetei au fost luate declaraţii fetei referitor la acest subiect, chiar în prezenţa unui avocat.

Primul atac pe 4 iulie

Izabela, eleva de 15 ani din Dioşti, spune că avea o relaţie de mai bine de doi ani cu un tânăr de 22 de ani din localitate. Fata povesteşte că, în ultimul timp, acesta devenise violent şi a ales să se despartă de el. De aici a început calvarul. Tânărul ar fi început să o ameninţe şi pe data de 4 iulie, după miezul nopţii, a intrat cu un par în curtea casei.


Ameninţările la adresa fetei erau cunoscute de familie şi în noaptea respectivă ea nu a fost singură acasă. Vărul său a ieşit în întâmpinarea agresorului şi a fost lovit cu parul în cap şi pus la pământ. Speriaţi, membrii familiei au sunat la 112. Ei susţin că au sunat de două ori, că echipajul de polițiști a venit abia după o oră şi că aceștia s-ar fi arătat supăraţi de insistenţele lor, ameninţându-i cu amenda. Apelul a fost dat de pe telefonul unei verişoare, Simona Biră.


„Pe 4 iulie am sunat la 112 pentru că băiatul care a stat cu Izabela a venit în curte violent, a spart o uşă, i-a dat verişorului meu cu părul în cap. Ştiam că o să aibă probleme şi am stat cu ea ca să o protejăm. Am sunat prima dată şi am aşteptat un timp, am sunat a doua oară, şi când au venit erau foarte supăraţi, că de ce am sunat de două ori şi că dacă mai sunăm vom primi amendă. Echipajul a ajuns cam la o oră după ce am sunat. Dacă agresorul era mai periculos, poliţia putea să ajungă prea târziu, să o găsească moartă“, povesteşte Simona Biră.

Mi-au spus că nu sunt paznicii noştri


Până să ajungă echipajul de poliţie, unul dintre membri familiei a şi fost agresat.

„M-a lovit cu parul în cap. M-a pus jos, m-a lovit şi la genunchi. Şi când au venit poliţiştii voiau să ne dea amendă că am sunat de două ori! Ei ne iau repede când vin. Nu ne lasă să vorbim. Am spus: „Dom*ne, mi-a dat în cap, m-a pus jos“. Şi a zis: „E, lasă, că asta se vede, te duci, scoţi certificat medico-legal şi faci plângere la poliţie. Aşa se procedează“. Le-am spus: „Vă rog mergeţi în sat să cautaţi acest individ, să nu mai patruleze“. Şi mi-au spus că nu sunt paznicii noştri”, povesteşte Sandu Ciobanu, un alt văr al Izabelei.

Atacul tânărului agresiv s-a repetat la câteva zile

Atacul tânărului agresiv s-a repetat pe 7 iulie. Potrivit verişorilor fetei, tânărul a venit tot în toiul nopţii, de această dată însoţit de un alt individ şi înarmaţi cu par, seceră şi topor.

„Eu am fost la mama băiatului după primul atac şi i-am spus să îmi lase verişoara că e minoră. Nu a ascultat nici pe mama lui. Pe 7 iulie a venit cu încă un băiat, în curte, cu seceră, cu par şi un topor. Pe unul dintre ei i-am prins eu. Şi atunci am sunat la 112, dar o singură dată, că ne era teamă că ne dau amendă. Au venit poliţiştii, dar tot după o oră, de la 30 de kilometri. Ne-au spus: „Bă, noi nu putem zbura la voi!“. Le-am dat agresorul şi nu ştiu ce au făcut cu el. A rămas să dăm declaraţii, dar nu a mai venit nimeni. Atunci am fost eu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi am depus plângeri împotriva poliţiştilor şi a agresorului“, a mai povestit Sandu Ciobanu.

„Am încercat să depun plângere la poliţie, dar era închis“

Fata povesteşte că, înainte de atacuri, fostul iubit îi trimitea mesaje de ameninţare prin intermediul prietenelor ei. Şi atacurile erau anunţate pe facebook.

„Odată ce m-am despărţit, eu l-am blocat pe facebook. Am primit mesaje de la el. Au fost trimise prin prietenele mele. Și atunci când ne-au atacat anunţa pe facebook “mai sunt patru ore până la impact“, „mai sunt trei ore“, „mai este o oră“… Posta pe facebook-ul lui“, povesteşte eleva.


Izabela spune că a încercat să depună pângere împotriva agresorului, dar la poliţie era închis. „Am fost la poliţie, dar era închis. Am fost chiar şi de două ori pe zi. Odată am sunat, am vorbit cu dânşii şi au zis că au puţină treabă la Craiova, şi când se întorc trec şi îmi ia declaraţii. Dar nu au trecut“, a spus eleva.
Închis era şi ieri la Postul de Poliţie Dioşti. Reprezentanţii IPJ Dolj spun că agenţii asigură permanenţa în zonă. „Se asigură permanenţă în zonă. La începutul lunii se face un grafic cu personalul disoponibil şi se fac două patrule care asigură participarea la evenimente şi la posturile la care agenţii sunt liberi sau în concediu“, a explicat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPj Dolj.

IPJ Dolj a anunţat anchetă la Dioşti

Imediat ce cazul a devenit public, IPJ Dolj a anunţat că va începe o anchetă la Dioşti.

„Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la cele sesizate de o tânără de 16 ani, din Dioşti, în prezent, la nivelul Postului de Poliţie Dioşti se află în lucru un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu şi ameninţare. Plângerea a fost depusă împotriva unui tânăr de 22 de ani, din aceeaşi localitate, care la data de 4 iulie ar fi pătruns în locuinţa celei în cauză şi ar fi ameninţat-o cu acte de violenţă“, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Dolj emis luni.


De asemenea, IPJ Dolj a anunţat o cercetare şi în ceea ce priveşte comportamentul poliţiştilor, care au intervenit la evenimente.

„Având în vedere faptul că au fost semnalate şi alte aspecte referitoare la conduita poliţiştilor care au intervenit la eveniment, în cauză, conducerea inspectoratului a dispus deplasarea la Postul de Poliţie Dioşti a şefului de secţie şi a unei echipe de control, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, care va verifica toate aspectele sesizate. Urmează ca, în funcţie de rezultatul verificărilor, să fie dispuse măsurile legale. De asemenea, precizăm faptul că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, au fost realizate în mod constant instruiri cu privire la modul de intervenţie la evenimente. Comportamente precum cele prezentate nu sunt tolerate la nivelul instituţiei noastre, urmând a fi dispuse măsuri drastice, în situaţia în care acestea se adeveresc“, se mai arată în comunicatul emis luni de IPJ Dolj.

Tânărul, reţinut în ziua în care cazul a devenit public


Izabela şi vărul său spun că luni au fost audiaţi de poliţişti timp de trei ore, dar că nu au fost întrebaţi despre comportamentul poliţiştilor.

„Declaraţiile au fost despre cum s-au întâmplat atacurile. Nu am fost întrebaţi nimic despre cum s-au comportat colegii lor cu noi“, povesteşte eleva.
„Nu ne-au întrebat nimic despre cum s-au comportat cu noi poliţiştii ajunşi la faţa locului“, a spus şi Sandu Ciobanu.
Reprezentanţii IPJ Dolj spun însă că eleva a fost audiată și referitor la acest subiect.

„Fata a fost audiată în ceea ce priveşte comportamentul poliştilor, în faţa unui avocat. A şi dat o declaraţie în acest sens. Conform procedurii, declaraţia a fost scrisă de un agent, i-a fost dată să o citească şi apoi a semnat“, a precizat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
În privinţa tânărului au fost dispuse măsuri. „Tânărul de 22 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore. Se află în arestul IPJ Dolj“, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Ancheta criminaliştilor, tot în ziua în care a apărut în presă

Familia Izabelei spune că după o lună de la incident, adică exact în ziua în care cazul a devenit public, în curtea casei unde a avut loc agresiunea a venit şi un poliţist criminalist să ia amprentele. „Au venit cei de la Criminalistică şi au luat amprentele de pe uşa spartă, din curte“, spune eleva. Verişorul ei spune că poliştiştii au revenit în curte după două ore pentru a lua şi obiectele cu care indivizii erau înarmaţi pe 7 iulie.
„Au făcut ancheta, au făcut poze şi au plecat. Au venit după o oră-două, au revenit polițistul de aici şi cu cel de la Criminalistică şi au zis: „Bine mă, de ce nu aţi zis că aici este secera, papucul şi toporul?“. Au început să scrie alt proces-verbal, au luat secera, papucul şi toporul şi le-au pus în saci şi au plecat“, a povestit verişorul fetei.

Anchetă şi de la DGASPC


Ieri au venit la faţa locului şi reprezentanţii DGASPC Dolj. „Izabela este cu cei de la Asistenţa socială. Să vadă unde locuieşte, ce mănâncă. Au venit și i-au zis să nu mai apară cu presă, la televiziune, pe motiv că ce, vrem să ajungem vedete?! Noi am apelat la presă pentru că eram neajutoraţi, am fost atacaţi de două ori şi poliţia nu a acţionat. Nu am ştiut de el până nu a venit să îmi dea în cap“, a spus Sandu Ciobanu.
Izabela susține că îi este teamă să mai iasă în sat singură şi că merge mereu însoţită de cineva.
Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că ancheta în acest caz va continua. „Ancheta în acest caz este în desfăşurare“, a precizat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS