10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞoferii care au consumat droguri, căutaţi în trafic de poliţişti

Şoferii care au consumat droguri, căutaţi în trafic de poliţişti

Poliţiştii de la rutieră au ieşit în trafic, vineri noaptea, în căutarea şoferilor care au consumat substanţe psihoactive sau băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Oamenii legii spun că au primit de curând trei aparate Drug Test, pe care le vor folosi tot mai des în trafic.

La acţiunea din noaptea de vineri spre sâmbătă au participat poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Dolj, Biroului Rutier Craiova, formaţiunilor rutiere, dar şi poliţişti de ordine publica. În total, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Alţi 14 şoferi au rămas fără permisele de conducere, iar în două cazuri s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

De asemenea, poliţiştii au depistat în trafic opt şoferi care consumaseră alcool sau nu aveau permise de conducere, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale.
Şoferi care au consumat substanţe psihoactive nu au fost depistaţi, spun poliţiştii doljeni.

„În urma testărilor efectuate cu aparatele Drug Test, nu au fost depistați conducători auto care sa fi consumat substanțe psihoactive. Poliţiştii doljeni au primit în dotare trei astfel de dispozitive Drug Test. Acestea vor fi utilizate în scopul preveniri şi combaterii evenimentelor care au drept cauză de producere conducerea unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive”, au explicat reprezentanţii IPJ Dolj.

Substanţele psihoactive, căutate în saliva şoferilor

Poliţiştii doljeni spun că aparatele Drug Test sunt folosite la identificarea substanţelor psihoactive din saliva umană. Dacă la testarea cu acest aparat rezultatul este pozitiv, persoana în cauză va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice. De altfel, procedura este aceeaşi ca şi în cazul şoferilor depistaţi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice.
Oamenii legii le amintesc şoferilor că pedeapsa pentru conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive este de până la cinci ani. „Reamintim tuturor conducătorilor auto faptul că, în conformitate cu prevederile art. 336 din Codul Penal, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, persoana care conduce un vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive”, au mai precizat poliţiştii doljeni.

Controale în trafic şi sâmbătă

Poliţiştii de la rutieră au ieşit în trafic şi în cursul zilei de sâmbătă, de data acesta fiind vizaţi şoferii care apasă prea tare pedala de acceleraţie. Acţiunea a fost organizată de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Craiova, scopul fiind prevenirea accidentelor generate de nerespectarea vitezei regulamentare. Oamenii legii au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale, jumătate fiind date şoferilor care au depăşit viteza regulamentară. Valoarea sancţiunilor aplicate sâmbătă este tot de aproximativ 10.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS