Acasă Eveniment A murit Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a experimentelor lui Mengele

A murit Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a experimentelor lui Mengele

-

A murit Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a experimentelor făcute pe gemeni de doctorul german Mengele. Tragicul eveniment a avut loc joi, în timpul unei vizite la Cracovia. Anunţul a fost făcut pe site-ul muzeului fondat chiar de ea – CANDLES Holocaust Museum and Education Center, scrie Agerpres.

„Suntem profund îndureraţi să anunţăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, avocat al iertării şi fondator al Muzeului Holocaustului şi Centrului Educaţional CANDLES. Eva a murit liniştită astăzi, 4 iulie, la ora 7,10 ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia. În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni, prin mesajul ei de a depăşi tragedia, de a găsi iertarea şi vindecarea“, se arată pe pagina muzeului înfiinţat în 1984 de Eva Mozes Kor, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.

Originară din Porţ, judeţul Sălaj,

Eva Mozes Kor a revenit în satul natal, Porţ, judeţul Sălaj, în 2014, la şapte decenii de la deportarea sa în lagărul de la Auschwitz. Cu acest prilej, a revăzut locurile unde a copilărit. În faţa locului unde s-a aflat casa familiei sale au fost montate cinci plăcuţe Stolpersteine, în cadrul unui proiect de comemorare a victimelor nazismului.

Ea a revenit în Sălaj în octombrie 2018. Cu acest prilej a rememorat, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleul Silvaniei, în faţa a peste 100 de elevi şi profesori din localitate, o parte din experienţele traumatizante trăite în lagărul de concentrare. Ea a împărtăşit celor prezenţi învăţămintele pe care le-a tras după peste opt decenii de existenţă.

„Iertaţi-vă duşmanul. Asta vă va elibera. I-am iertat pe toţi cei care m-au rănit: Hitler, Mengele şi toţi ceilalţi. Nu pentru că ei meritau acest lucru, ci pentru că eu meritam acest lucru. Sunt convinsă că fiecare om de pe planeta aceasta are dreptul uman şi legal de a fi fericit şi vindecat de orice durere. Iertarea nu este pentru cei care au comis rău, ci este pentru cei care au avut de suferit”, i-a îndemnat atunci, pe cei prezenţi, supravieţuitoarea Holocaustului.

Eva Mozes Kor şi sora ei geamănă, singurele supravieţuitoare din familie, în lagăr

Eva şi sora ei geamănă, Miriam, s-au născut în 1934 în satul Porţ, în singura familie de evrei din localitate. Membrii familiei sale au fost deportaţi în 1944 la Auschwitz. Exceptând gemenele, familia Mozes a fost exterminată în lagărul de concentrare german. Eva şi Miriam fiau fost lăsate în viaţă pentru a fi supuse, de către medicul Mengele, la experimente genetice. Alte1.500 de perechi de gemeni au fost supuse aceloraşi orori.

Gemenele au fost eliberate din lagăr de către armata rusă în ianuarie 1945. Miriam a decedat în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer. Eva a atribuit boala surorii sale experimentelor făcute de doctorul Mengele. Eva s-a căsătorit în 1960 cu Michael Kor, şi el supravieţuitor al Holocaustului. Alături de el s-a mutat în SUA, devenind cetăţean american.

„Temele vieţii Evei sunt evidente. Putem depăşi greutăţile şi tragediile. Iertarea ne poate ajuta să ne vindecăm. Şi toată lumea are puterea şi responsabilitatea de a face această lume mai bună. Sperăm că povestea Evei continuă să schimbe viaţa celor care o ascultă mulţi ani de acum încolo”, se mai arată pe pagina muzeului CANDLES.

ȘTIRI VIDEO GdS