10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani EuropeniMinisterul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat bugetul pentru 2023

Ministerul Finațelor a publicat Proiectul de Buget pentru anul viitor – cu un deficit de 4,4% din produsul intern brut – și bazat pe o creștere economică de 2,8 procente.

Sunt mai multe măsuri de sprijin promise de coaliția de guvernare care au fost incluse în acest proiect – aflat acum în dezbatere publică. Ministerul Energiei, Ministerul Muncii sau Ministerul Sănătății vor primi mai puțini bani anul viitor, conform Proiectului de Buget publicat în această seară. Sunt și intituții care vor avea alocate sume mai mari. Se ia în calcul un deficit de 4,4% din PIB.

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2023 sunt de aproape 608 miliarde de lei. Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, înregistrează una dintre cele mai mari creșteri de buget. Conform proiectului, are alocați 620 de milioane de lei.

Creșteri sunt și la Apărare și la Interne. Educația are alocate 32,5 miliarde de lei, iar Transporturile 23,3 miliarde. La Agricultură bugetul va fi de aproximativ 25,2 miliarde de lei.

Sunt si intituții cu bugete în scădere. Ministerul Energiei are alocat un buget de aproape 3 miliarde de lei, ministerul Muncii de 60 de miliarde, iar la Sănătate vor fi alocate 23,3 miliarde.

Bugetul este configurat pe o creștere economică de 2,8% și un deficit bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut. Proiectul este în dezbatere publică, iar apoi trebuie aprobat de Guvern și Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS