24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCetatea dacică de la Sarmisegetuza, restaurată cu fonduri din PNRR

Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, restaurată cu fonduri din PNRR

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și Consiliul Judeţean Hunedoara au semnat cele trei contracte, în valoare totală de 7,41 milioane euro, pentru restaurarea obiectivelor de la Sarmisegetuza Regia.

Proiectele finanţate prin Programul „România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism şi Cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: ruta castrelor şi ruta cetăţilor. Prin contractele semnate miercuri vor fi realizate investiţii importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Investiţiile includ atât lucrări de restaurare, cât şi crearea unor noi spaţii expoziţionale şi punere în valoare a sitului.

“La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern şi puţin invaziv, care va avea şi un punct de belvedere asupra sitului şi amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman. Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv şi cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraş al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro”, potrivit Ministerului Investiţiilor.

Restaurare for roman

Aproape 5 milioane de euro vor fi investite pentru restaurarea unui for şi a unui templu.

“Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcţii monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la edificarea unei clădiri. Nu întâmplător aceasta este una dintre cele mai importante, fiind şi una dintre cele mai impozante. Cândva în secolul al doilea forul este reconstruit în marmură. Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, de c. 10 m înălţime, care vor constitui şi obiectul proiectului, cel puţin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcţie.

Valoarea investiţiei: 2,56 milioane euro. Printr-un demers amplu, va fi conservat şi restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichităţii dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăţilor, valoarea investiţiei fiind de 2,29 milioane euro”, adaugă Ministerul Investiţiilor.

Tot miercuri, a fost semnat un contract în valoare de 570.000 de euro pentru restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradiţională din localitatea Saschiz, judeţul Mureş. Obiectivul face parte din Ruta satelor cu arhitectură tradiţională care mai include comuna Biertan din judeţul Sibiu, comuna Arpaşu de Jos în judeţul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din judeţul Harghita şi comuna Roşia Montană din judeţul Alba.

Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR, alocare totală de 449 milioane de euro

Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

În perioada următoare, se vor relansa activităţile de evaluare a obiectivelor în vederea includerii în cele 12 rute turistice/culturale, în conformitate cu investiţia 1 din Componenta 11 „Turism şi Cultură”.

În acest sens, HG nr. 208/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru programul „România Atractivă”, în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice/culturale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, se va completa cu prelungirea mandatului comitetului interministerial pentru concretizarea tuturor activităţilor necesare selectarii obiectivelor turistice.

Acest demers are ca scop finanţarea a unui număr estimat de 109 obiective din cadrul celor 12 rute, cu o valoare estimată de 50 milioane euro, precizează sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS