20.9 C
Craiova
joi, 6 mai, 2021
Știri de ultima oră Bani Europeni Firmele românești vor primi bani de la stat să participe și la târguri virtuale

Firmele românești vor primi bani de la stat să participe și la târguri virtuale

Firmele private românești vor putea primi mai departe fonduri nerambursabile de la stat să plece în străinătate la târguri și expoziții, dar vor putea să participe și la evenimente online, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, potrivit startupcafe.

Programul de internaționalizare se prelungește până la finalul anului 2023, conform proiectului de OUG al Ministerului Economiei.  

„Prin Program se finanţează, prin alocaţie financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri şi expoziţii cu caracter internaţional, în ţară şi străinătate, inclusiv la cele organizate în format virtual, organizate în statele membre ale Uniunii Europene şi în ţările terţe, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor, cât şi la misiuni economice în străinătate” – se arată în proiect.

Guvernul urmează să aprobe ordonața, iar apoi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, ministrul economiei, va da un ordin cu normele metodologice de aplicare, care vor cuprinde: condiţiile de eligibilitate, criteriile de evaluare şi punctajele aferente, modalitatea de accesare, alocaţia financiară forfetară, normele de implementare a schemei de ajutor de minimis.

Prin Programul de internaționalizare, statul spune că își propune „creşterea nivelului de reprezentare a operatorilor economici români pe pieţele internaţionale” și identificarea „soluţiilor care să permită maxima sustenabilitate a exporturilor pe toate palierele şi de a valorifica perspectivele de dezvoltare în contextul noilor provocări şi al creşterii deficitului balanţei comerciale a României”.

Anul acesta, din cauza pandemiei coronavirus COVID-19, firmele românești n-au mai putut participa la o serie întreagă de târguri și expoziții externe. Multe evenimente s-au anulat sau au trecut în format exclusiv online. În alte cazuri, zbourile au fost oprite și nu s-au mai putut efectua deplasările.

În 2019,  în Programul de internaționalizare s-au acordat fonduri nerambursabile de până la 25.000 de lei fiecare unor firme din următoarele domenii: Firmele beneficiare trebuie să activeze în următoarele domenii:

  •     Tehnologia informaţiei
  •     Sector alimentar
  •     Fabricarea mobilei
  •     Industria textilă
  •     Cercetare, inovare ştiințifică și medicală.

Banii au fost acordați pentru:

  •     Participare la târguri şi expoziţii cu caracter internaţional, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor – câte 25.000 lei.
  •     Participare la misiuni economice internaţionale – câte 10.000 lei.

Bugetul total al programului a fost de 10 milioane de lei.

Separat, Ministerul Economiei derulează și Programul de promovare a exporturilor, prin care firmele românești sunt sprijinite să meargă în străinătate, la târguri, expoziții și alte evenimente de prezentare.

De asemenea, Google România și Consiliul Național al IMM-urilor au lansat anul acesta programul Pașaport de Export, de sprijinire a firmelor mici și mijlocii românești să iasă pe piețele externe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Danemarca deschide cinematografele şi teatrele

Locuitorii din Danemarca vor putea începând de joi să...

ȘTIRI GdS

România împrumută 100 milioane de euro pentru renovarea a...

Aproximativ 100 de clădiri ce aparţin de 55 de şcoli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standarde moderne de siguranţă, rezilienţă, incluziune, sustenabilitate şi infrastructură digitală. Este vorba de un proiect dedicat, în valoare de 100 de milioane de euro, aprobat de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale.

Demers CJ Dolj. Poţi obţine bani europeni prin Fondul...

Demers CJ Dolj pentru antreprenori. Consiliul Județean le pune la dispoziție un formular cu informații cheie despre investiția pe care și-o propun.

S-a anulat anularea! Autobuzele electrice vin de la BMC?

BMC Truck&Bus a furnizat Craiovei cele 38 de autobuze Diesel Euro 6, cumpărate cu bani împrumutaţi de la BERD. Producătorul turc a rămas acum singur în cursa pentru furnizarea a 30 de autobuze electrice pentru transportul în comun din Bănie.

Documentele de urbanism eliberate de CJ Dolj vor putea...

Documentele de urbanism eliberate de CJ Dolj vor putea fi solicitate și obținute online, datorită unui proiect cu fonduri europene.

Stațiunea Baia de Fier, investiție de 13 milioane de...

Stațiunea Baia de Fier, din județul Gorj, începe implementarea unui proiect de aproape 14 milioane de lei pentru dezvoltarea turismului. În momentul de față...