Centrul Multifuncțional Craiova înghite bani de la buget

Autori


Centrul Multifuncțional Craiova, o investiție de 14 milioane de euro, fonduri europene, înghite sume consistente de la bugetul local al Craiovei din cauza costurilor ridicate cu utilitățile. Centrul nu își poate asigura fondurile necesare funcționării doar din chiriile permanente și din spațiile închiriate pentru evenimente și expoziții, așa că municipalitatea cheltuiește lunar peste 100.000 de lei pentru întreținerea edificiului.

Informația pe scurt:

• Supranumit „Romexpo de Oltenia“, Centrul Multifuncțional Craiova a fost construit pe o suprafață de 12.600 de metri pătrați. În primul an de funcționare, a generat o pierdere de 861.834 de lei.

• Există un contract de asociere între regia primăriei care se ocupă de fondul locativ (RAADPFL) și Primăria Craiova, prin care cele două instituții administrează în comun Centrul Multifuncțional. Prin contract se prevede ca 50% din rezultatul financiar al Centrului să fie virat Primăriei Craiova.

• Clădirea a fost concepută în așa fel încât poate fi încălzită doar în totalitate, motiv pentru care numai costurile cu utilitățile se ridică la 75.000 de lei pe lună.

• Spațiile de birouri închiriate permanent și expozițiile organizate periodic nu reușesc să acopere cheltuielile prilejuite de întreținerea imensei clădiri, așa că investiția este în continuare pe pierdere.

• Primăria Craiova suportă de la bugetul local costurile cu utilitățile, cu administrarea și întreținerea. În medie, municipalitatea cheltuiește lunar peste 100.000 de lei pentru întreținerea Centrului Multifuncțional.

– Primăria Craiova și-a asumat prin proiectul cu finanțare europeană să creeze 40 de locuri de muncă la Centrul Multifuncțional.

Cel mai mare centru de expoziții din Craiova, construit cu fonduri europene în perioada 2011-2014, supraviețuiește pe seama bugetului local, la cinci ani de când a fost dat în folosință.

Proiectul intitulat „Centrul Multifuncțional Craiova – Pavilion Central“ a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional și local“, Domeniul major de intervenție 4.1 – „Dezvoltarea durabilă“. Finanțarea europeană pentru acest proiect a fost de 14 milioane de euro. Beneficiarul – Primăria Craiova – își propusese realizarea unui centru expozițional și de afaceri modern, „în conformitate cu standardele de calitate europeană“. Ar fi trebuit să găzduiască expoziții de amploare, multe dintre ele organizate la nivel de regiune sau chiar expoziții naționale.

Suprafața totală a întregii construcții este de 12.600 de metri pătrați. Din punct de vedere architectural, pavilionul central al Centrului Multifuncțional este o clădire amplă, construită pe patru niveluri, ce atinge 27 de metri înălțime. Forma circulară a centrului pavilionului este o cupolă imensă, cu diametrul de 80 de metri. Clădirea adăpostește spații de birouri, spații expoziționale, patru săli de conferințe, iar la exterior sunt spații expoziționale generoase și o zonă verde, amenajată de jur împrejurul clădirii.

Primele probleme

„Mastodontul“ a fost preluat de municipalitate la finalul anului 2013. La scurt timp, Primăria Craiova a constatat că Centrul Multifuncțional nu își poate asigura veniturile proprii necesare pentru a susține cheltuielile de funcționare.

„Ce facem cu el?“, s-au întrebat autoritățile când au constatat că numărul de expoziții și de evenimente pentru care s-a închiriat spațiu în incintă nu era cel așteptat. Inițial, imediat după preluarea Centrului Multifuncțional, primăria a vrut să transforme construcția într-un mall cultural, dar nici această idee nu a fost dusă la bun sfârșit.

În cele din urmă, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 594/31.10.2013 s-a aprobat asocierea între municipiul Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, și Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, astfel încât cele două instituții să poată administra în comun Centrul Multifuncțional. Astfel, pe 7 noiembrie 2013, s-a semnat contractul de asociere, cu o durată de șase ani, deci până în 2019. Prin contract este specificat faptul că plata utilităților este asigurată de la bugetul local, iar Centrul Multifuncțional are obligația să vireze la sfârșitul anului financiar 50% din rezultatul financiar obținut pe tot parcursul anului de către primărie – adică diferența dintre venituri și cheltuieli. Dar, cum Centrul a avut pierderi an de an, acea prevedere a rămas doar pe hârtie. În fine, Centrul Multifuncțional a fost dat în folosință în 2014, însă recepția finală a lucrărilor s-a făcut abia pe 27 noiembrie 2015.

Utilitățile produc costuri uriașe


Într-un răspuns transmis la solicitarea GdS, Primăria Craiova a explicat de ce sunt foarte mari costurile cu utilitățile. „În ceea ce privește utilitățile, cheltuielile aferente acestora sunt date de business-planul proiectului care nu a prevăzut utilizarea de energie regenerabilă (de tipul panourilor solare etc.), dar nici o contorizare separată a sistemului de încălzire. Astfel, indiferent de numărul de evenimente realizate sau gradul de ocupare a Centrului, încălzirea obiectivului este gândită a se face integrat, pentru toată suprafața de 12.600 mp, întinsă pe toate cele patru niveluri. De asemenea, un alt detaliu important al proiectului a fost obligativitatea menținerii unui tarif de închiriere către firme mai mic decât cele de pe piață“.

Conform Hotărârii Consiliului Local Craiova nr. 89/2016, pentru închirierea de birouri pentru o perioadă mai mare de un an, chiria percepută este de 4 sau 7 euro pe metrul pătrat pe lună, caz în care sunt incluse și utilitățile. Chiriile aprobate pentru evenimente sunt de 75 de euro per eveniment – dacă durata închirierii este mai mică de patru ore; 125 de euro pe eveniment, dacă durata închirierii este între patru și opt ore etc.

Media lunară a cheltuielilor cu utilitățile și cu lucrările curente de întreținere, reparații achitate de primărie pentru Centrul Multifuncțional, se ridică la 75.000 de lei. Dacă se adaugă și cheltuielile de exploatare și cele cu salariile personalului administrativ, într-o lună, cheltuielile totale ale Centrului Multifuncțional ajung la 114.182 lei – cheltuieli aferente lunii ianuarie 2018, conform datelor furnizate de Primăria Craiova la solicitarea GdS.

Pierderile s-au diminuat, dar veniturile tot nu acoperă cheltuielile lună de lună

La Centrul Multi-funcțional au fost organizate expoziții și târguri regionale, precum Târgul Meșterilor Populari, Târgul de Turism al Olteniei, Târgul de Comerț al Olteniei, expozițiile tradiționale ale Camerei de Comerț și Industrie Dolj, respectiv Doljconstruct, Climaterm, Agrotex și Gala Topul Firmelor Doljene.

În incintă au fost închiriate spații de birouri la fiecare dintre cele două etaje, iar pe partea expozițională de la etajul I există câteva expoziții de mobilier, pentru perioade mai lungi de timp. Cu toate acestea, nu a existat în niciun an o încărcare suficientă cu evenimente și o închiriere optimă a spațiilor de birouri și evenimente.

Din 2014 și până acum, Centrul Multifuncțional nu a produs suficiente venituri care să acopere cheltuielile, astfel că, în 2014, înregistra o pierdere de 861.834 de lei. Primăria Craiova susține că, între timp, rezultatul financiar a fost mai bun, însă abia în 2018 s-a ajuns, pe o perioadă de câteva luni, ca veniturile Centrului să fie mai mari decât cheltuielile. La data de 30 iunie 2018, decalajul înregistrat la Centrul Multifuncțional între venituri și cheltuieli a fost de minus 154.538 de lei. De altfel, în 2018, în doar două luni din cele scurse veniturile Centrului au depășit cheltuielile, respectiv în ianuarie, când veniturile au fost mai mari cu circa 4.000 de lei decât costurile, și în aprilie, când veniturile centrului au fost de 128.166 de lei, față de 123.442 de lei cheltuieli aferente lunii respective. În rest, s-au înregistrat pierderi. Abia după încheierea exercițiului financiar curent se va putea ști dacă, pentru anul 2018, Centrul Multifuncțional a fost pe profit sau tot pe pierdere, ca în alți ani.

Pentru venituri la bugetul local de la Centrul Multifuncțional se iau în calcul, la finalul anului financiar, cele 50 de procente din rezultatul financiar obținut pe tot parcursul anului de către Centru (adică diferența dintre venituri și cheltuieli), dar și impozitul pe clădire, care a fost calculat, de exemplu, pentru perioada ianuarie – iulie 2018, la 135.989 lei. În medie, impozitul pe o lună pentru Centrul Multifuncțional este de 19.427 de lei, iar pentru tot anul se ajunge la suma colosală de 233.124 lei, reprezentând impozit pe clădire și teren.

Primăria susține că proiectul nu este unul gândit să aducă venituri

În același timp, primăria suportă din bugetul municipiului o bună parte din costurile de funcționare ale Centrului Multifuncțional. „Pentru bugetul local, cheltuielile efectuate au fost și sunt cele generate de asigurarea funcționării și exploatarea bunului cu respectarea condițiilor din contractul de finanțare menționat: cheltuieli pentru utilități, pentru administrare și întreținere“, spune primarul Craiovei, Mihail Genoiu, precizând că cifrele privind costurile primăriei vor fi date publicității după încheierea exercițiului financiar. Din informațiile prezentate mai sus (legate de costurile lunare și de ceea ce suportă primăria) reiese că municipalitatea cheltuiește lunar peste 100.000 de lei pentru întreținerea Centrului Multifuncțional.

Prin contractul de finanțare cu fonduri europene, proiectul Centrului Multifuncțional Craiova nu a fost prevăzut ca unul aducător de venit, ci ca un „proiect care să asigure infrastructura de afaceri firmelor din regiunea Olteniei“, spun reprezentanții primăriei.

Prin contractul de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării în 2010 și prin actul adițional semnat în 2012 au fost stabiliți indicatorii ce trebuie să fie atinși și care urmează să fie monitorizați pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, adică până în 2020. „Potrivit contractului de finanțare, municipiul Craiova, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile, are obligația implementării corecte și în termenele stabilite prin contract a Proiectului intitulat Centrul Multifuncțional Craiova-Pavilion Central, care presupune și obligația de a asigura un management eficient al Proiectului inclusiv prin asigurarea resurselor umane și materiale necesare funcționării“.

Beneficiarul se angajase ca prin proiectul cu finanțare europeană să creeze 40 de locuri de muncă, pe care trebuie să le mențină pe toată durata de implementare a proiectului și de monitorizare ex-post, pe care o face ADR Sud-Vest Oltenia. Așadar, costurile cu forța de muncă trebuie menținute cel puțin până în 2020.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Gazeta de Sud,

în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 12 octombrie 2018

Actualitate

» Ordonanţa de Urgenţă pentru Legile Justiţiei va fi dată luni
» Un mall aflat în construcție s-a prăbușit în orașul Monterrey din Mexic
» Un nou bilanț al uraganului Michael: Șapte persoane și-au pierdut viața
» Preşedintele Iohannis a semnat decretul privind un acord de împrumut cu BIRD
» Gabriel Vlăduţ, din nou preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj
» Clienţii Poştei Române pot face plăţi cu cardul bancar, în oficii
» Alte 16 noi cazuri de rujeolă în această săptămână
» Circulaţie oprită pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, pe ambele sensuri
» Două persoane, arestate sub acuzația că au agresat jandarmi în Piața Victoriei la protestul diasporei
» Alertă alimentară. Produse infectate cu Listeria, vândute în Carrefour, au retrase
» Curtea Constituţională a declarat Codul de Procedură Penală parţial neconstituţional – surse
» Iohannis a promulgat legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor
» Gazeta de Sud, vizitată de un grup de bulgari
» Premierul Dăncilă a înlocuit 13 din cei 15 membri ai societății civile din CES. UPLR: Ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ
» Cazul jurnalistei bulgare asasinate: Suspectul pentru uciderea ei va fi extrădat în Bulgaria în 10 zile
» Rusia a efectuat teste nucleare masive, la ordinul lui Vladimir Putin
» Locuri de muncă sezonieră în agricultură, în Spania – Campania 2019
» Craiova: Începe distribuirea cererilor de acordare a ajutoarelor băneşti pentru încălzirea locuinţei

Dolj

» Transport agabaritic pe ruta Constanța – Craiova
» Universitatea din Craiova neagă existenţa unui contract cu Academia Diplomatică din Rusia
» „Crosul Inimii”, la Craiova
» Craiova: Batalionul 205 Apărare Antiaeriană “General Gheorghe Pârvulescu” s-a întors acasă
» Craiova: Prinsă în flagrant, cu bunuri sustrase dintr-un supermarket
» Craiova: Accident pe Câmpia Islaz
» Craiova: Amenzi rutiere de peste 34.000 de lei, într-o singură zi
» 18 licee din Dolj se întrec în „Competiţia Tinereţii“
» Dolj: S-a ales cu dosar penal după ce a tăiat 25 de arbori
» VIDEO Cum arată Piaţa Veche din Craiova după incendiul de noaptea trecută
» Craioveancă reţinută după ce a fost prinsă de 17 ori în timp ce vindea ilegal ţigări
» Craiova: Străzi din centru, închise pentru ceremonia de repatriere din misiune a Detaşamentului de Apărare Antiaeriană „ Scorpionii Albaştri”

Gorj

» Gorj: I-a fost spartă casa în timp ce se afla la cumpărături
» Gorj: Două angajate ale Direcţiei de Patrimoniu Târgu Jiu au ajuns la spital, după un conflict cu directorul Rotaru
» Gorj: Bărbat condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări
» Gorj: Un tânăr fără permis a fost prins beat la volan
» Gorj: Poliţiştii au confiscat trei tone de huilă
» Gorj: Drumarii toarnă asfalt în Defileul Jiului. Şoferii au aşteptat şi 25 de minute în trafic.  

Olt

» Românii din Bulgaria și șansa pe care o văd copiii lor în România
» Olt: Programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, un succes

Mehedinţi

» Mehedinţi: Manifestări dedicate Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
» AJOFM Mehedinţi va organiza Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi pe 19 octombrie

Vâlcea

» Ştafeta Veteranilor va trece luni prin Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Termenul de actualizare a dosarelor sociale s-a prelungit până la 30 octombrie
» Pentru prima dată, echipa Bubble Laboratory ajunge şi în Râmnicu Vâlcea
» Minoră dispărută de acasă, găsită de poliţiştii vâlceni
» Hoţi din Argeş, prinşi după ce au dat spargeri în Călimăneşti

Sport

» Roger Federer și Novak Djokovici, în semifinalele turneului de la Shanghai

Sanatate

» Importanța diagnosticului precoce în cazul bolilor reumatice

Magazin

» Vietnam – Captură de 32 de kilograme de coarne de rinocer provenind din Africa de Sud
» Nuntă în familia regală britanică. Nepoata reginei, prințesa Eugenie, şi-a unit destinul cu Jack Brooksbank
» Oraşul care se scufundă și care până în 2030 ar putea să fie acoperit cu apă parțial

Top