17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHoreca şi doi miniştri - întâlnire importantă la Craiova

Horeca şi doi miniştri – întâlnire importantă la Craiova

Reprezentanții industriei ospitalității, sprijiniți de autoritățile locale, s-au întâlnit, astăzi, la Ramada Plaza Craiova, cu Florin Spătaru, ministrul Economiei, Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și cu un reprezentant al Ministerului Sănătății.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Horeca au venit cu propuneri și măsuri de sprijin, care să ajute antreprenorii din acest domeniu să supraviețuiască. Înainte de pandemie, industria ospitalității reprezenta 5,07 din produsul intern brut al țării, dar, din păcate situația actuală este acum neclară.

Care sunt cerințele reprezentanților Horeca?

Astfel, pentru a evita pierderile financiare și pentru ca societățile din industrie să funcționeze cât mai bine, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIO) a propus să se renunțe de urgență la închiderea restaurantelor de la ora 21:00, iar acestea să revină la un program normal de funcționare pentru persoanele cu certificat verde, să se elimine restricția de funcționare la 50% din capacitate și să fie permise evenimentele private pentru persoanele vaccinate. Aceștia au mai cerut și compensarea cu 20% a pierderilor înregistrate în 2021, respectiv 2020 față de 2019, dar și decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat, schimbarea codului muncii pentru a oferi mai multă flexibilitate și reducerea taxelor și impozitelor.

,,Cerem să renunțăm de urgență la închiderea la ora 21:00 a restaurantelor pentru persoanele cu certificat verde și revenirea la un program normal de funcționare. Eliminarea restricției de funcționare la 50% din capacitate a restaurantelor și permiterea organizării de evenimente private pentru persoane care dețin certificat verde. Sperăm ca aceste măsuri să se realizeze cât mai repede, având în vedere faptul că industria noastră este o industrie foarte bine ancorată în realitate și 85% din personalul din industria ospitalității este vaccinat. De asemenea, cerem sprijin financiar pentru finalizarea măsurii 2 – capital de lucru, demarată la 1 decembrie 2020. Ea este activată în această lună, dar numai pentru o parte din sumele promise în 2020. Așteptăm găsirea unei soluții, astfel încât această măsură să fie finalizată. Antreprenorii din industrie au foarte mare nevoie de acești bani ca să poată trece peste această perioadă”, spune Corina Macri, președinte FPIO.

Antreprenorii cer decontarea unei părți din salariul brut al angajaților

Reprezentanții Horeca cer compensații financiare pentru 2020 și 2021, dar și decontarea a 41, 5% din salariul brut de încadrare a unui angajat.

,,De asemenea, cerem finalizarea măsurilor de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019. Ținând cont că și anul 2021 este un an care ne-a afectat puternic. Noi n-am funcționat nicio lună fără restricții. Din iunie până în septembrie am avut restricții mai puține, dar tot cu restricții am funcționat. Cerem compensații financiare pentru anul 2021 raportat la 2019, având în vedere că nu există nicio măsură de sprijin luată în calcul pentru acest an. Am cerut reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat, care este readus în câmpul muncii, cât și posibilitatea utilizării facilității pentru angajați concomitent”, spune Corina Macri, președinte FPIO.

Lipsă acută de personal în domeniul ospitalității

În contextul actual, modificarea codului muncii, astfel încât să existe flexibilitate, este un alt lucru important. Un alt lucru cu care cei prezenți s-au pus de acord este și instruirea personalului din acest domeniu.

,,În ceea ce privește forța de muncă, am cerut modificarea Codului Muncii pentru a putea oferi flexibilitate când este vorba de angajarea forței de muncă în industria ospitalității. În contextul actual, mai mult ca niciodată, este nevoie de flexibilitate și în formula actuală a Codului Muncii acest lucru nu este permis. Să nu uităm că în industria ospitalității ne confruntăm cu o acută lipsă de personal, de aceea este nevoie de o strategie sectorială focusată pe retenția forței de muncă și instruirea unei noi generații de personal în industria noastră”, spune Corina Macri.

,,Nu este normal să plătim impozite pentru 365 de zile, în condițiile în care am funcționat cel mult 4 luni”

85% din oamenii din acest domeniu plătesc impozite, fie că suferă pierderi sau nu. Reprezentanții Horeca consideră că reducerea taxelor și impozitelor este un lucru corect, având în vedere că au funcționat cel mult 4 luni, și cu restricții pe parcursul întregului an.

,,Ca măsuri rapide cerem anularea impozitului pe venit pentru anul 2021 pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei. Majoritatea actorilor din acest sector, 85%, plătesc impozit pe venit, fie că au pierderi, fie că nu. Impozitul forfetar este un impozit particular și reprezintă doar 14% din industria ospitalității. Reducerea impozitelor și taxelor locale pentru că industria ospitalității a funcționat tot anul cu restricții și nu este normal ca noi să plătim impozite pentru 365 de zile, în condițiile în care am funcționat cel mult 4 luni. Dacă nu găsim soluții pentru compensații financiare cerem compensarea datoriilor și obligațiilor bugetare până la 30.06.2022 sau o amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricționată în acest an, precum și acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă”, spune Corina Macri.

Creșterea utilităților pune în pericol supraviețuirea afacerilor

De asemenea, o altă mare problemă pe care o au cei din această industrie este reprezentată de creșterea prețurilor la utilități, pentru că ar fi nedrept față de clienți ca ei să crească prețurile produselor.
,,Creșterea utilităților pentru noi este o problemă extraordinar de mare, având în vedere perioada în care noi suntem limitați la maxim 30% din veniturile noastre obișnuite. Nu știm cum vom supraviețui, de aceea avem nevoie de sprijin din partea autorităților. Probabil că suntem nevoiți să majorăm, e un paradox, deși n-avem activitate foarte multă. Gândiți-vă că aceste utilități au crescut mult. Cum ar fi să spunem unui client, care vine la noi și servește meniul zilei, că astăzi nu mai este 20 de lei, este 80 de lei. Am fi distruși. Nu știm cum vom reuși”, spune Corina Macri, președinte FPIO.

S-a stabilit formarea unui grup de lucru pentru problemele din industria Horeca

Cel mai important lucru realizat prin această adunare, susțin părțile participante, este faptul că s-a stabilit formarea unui grup comun de lucru, care să fie la curent cu problemele din industria ospitalității și care să vină cu soluții pentru problemele antreprenorilor.

,,Am stabilit că vom crea un grup de lucru comun, format din specialiști și vom încerca o armonizare a legislației muncii. Anumite lucruri deja există în legislația muncii, dar se pare că este o aplicare deficitară și diferențiată la nivel de județe. Foarte important este că am stabilit să facem acest grup de lucru cât mai repede, în 2,3 zile să terminăm și noi cu bugetul, după care să vedem ce probleme mai apar, ce discuții mai sunt, prelungirea șomajului tehnic, chestii care deja se întâmplă și pe care le-am prezentat investitorilor din Horeca. Avem acea armonizare, cu program de lucru nu neapărat format din 8 ore cursive, ci atunci când industria are nevoie de oameni, știu eu la prânz, cină sau mic dejun. Restul, pas cu pas, văzând și făcând ”, spune Marius Budăi, Ministrul Muncii.

Marius Budăi, ministrul Muncii, vești bune pentru Horeca

Ministrul Muncii a venit și cu vești bune pentru industria Horeca. A prelungit valabilitatea voucherelor de vacanță neconsumate.
,,Le-am adus domnilor din Horeca și două vești bune. Am prelungit voucherele de vacanță, cele neconsumate în acești ani și le-am prelungit valabilitatea. De asemenea, ordonanța de urgență este pe circuitul de avizare și va fi aprobată în prima ședință de Guvern și vom aloca vouchere de vacanță și pentru 2022. Am înțeles din discuțiile pe care le avem cu industria Horeca vizavi de deficitul de forță de muncă în România și mai ales de calificarea personalului”, spune Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS