10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeNeurolog Florin Trifan: Telemunca şi şcoala online au dus la creşterea problemelor cervicale la tineri

Neurolog Florin Trifan: Telemunca şi şcoala online au dus la creşterea problemelor cervicale la tineri

De aproape un an şi jumătate, efectele pandemiei repercutează în cele mai diverse domenii, prin agravarea unor afecţiuni preexistente sau prin crearea conjuncturii pentru alte probleme, precum cele de ordin psihic – depresia, creşterea anxietăţii dar şi metabolice – creşterea în greutate pe fondul sedentarismului favorizat de izolare. Telemunca şi şcoala online au condus şi ele la creşterea unor probleme de sănătate de ordin oftalmologic sau neurologic. Foarte mulţi tineri au ajuns la medic acuzând dureri cervicale, cele mai multe originând într-o postură incorectă în faţa ecranelor pentru şcoala sau jobul la distanţă.

La neurolog ajung din ce în ce mai mulţi elevi

Dr. Florin Trifan, medic primar neurolog la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, spune că în ultimele luni s-a confruntat cu foarte multe cazuri de tineri care ajung la specialist cu dureri cervicale.

„Foarte multă lume lucrează de acasă, oamenii petrec tot mai mult timp în faţa unui ecran, a unui calculator, a unui dispozitiv electronic. Pe un scaun, la birou, pe canapea, pe pat. Din păcate, nu cred că am văzut pe cineva care să stea pe un scaun ergonomic în poziţia care trebuie. Zona cervicală este extrem de solicitată din aceste cauze. În ultimul timp, este o avalanşă de probleme care pleacă de aici. Vin la cabinet foarte mulţi tineri, pentru că ei sunt principalii angajaţi care lucrează online, dar şi elevi – pe fondul şcolii online.

Se prezintă la specialist chiar şi elevi de 14-15 ani. Persoanele mai în vârstă, chiar dacă lucrează de acasă, tind să stea, totuşi la un birou. Tinerii, mai puţin. Pe lângă faptul că stau mult în faţa unui dispozitiv electronic, stau şi într-o poziţie vicioasă. Şi atunci, evident că vor apărea probleme în anumite zone ale coloanei şi, în special, în zona cervicală”, precizează dr. Trifan.

Automedicaţia face mai mult rău. Medicul de familie ne poate ajuta

Cel mai logic şi indicat ar fi ca pacientul care acuză dureri cervicale să meargă, mai întâi, la medicul de familie, spune medicul neurolog.

„Specialiştii sunt extrem de aglomeraţi, iar medicii de familie pot rezolva multe dintre probleme, mai ales în cazul tinerilor. Sigur că medicul de familie nu va recomanda investigaţii mai amănunţite, precum un RMN, dar poate să îl îndrume pe pacient către clasica şi simpla radiografie, o investigaţie de primă intenţie.

În multe situaţii, radiografia poate confirma sau infirma diagnosticul. Pentru că sunt şi pacienţi care acuză dureri în anumite zone, însă radiologic nu se vizualizează nimic anormal, şi atunci este foarte posibil să fie strict o postură greşită care încă să nu aibă niciun fel de răsunet asupra coloanei, asupra oaselor. Iar atunci evident că nu vom trece la măsuri mai agresive, ci pur şi simplu la controlul posturii şi câteva zile de tratament antiinflamator”, explică dr. Florin Trifan.

Dacă, într-adevăr, medicul de familie, consideră că problema este suficient de serioasă încât să necesite consultul unui specialist, îl poate îndruma pe pacient către acesta. De obicei, ajunge la neurolog, sau aşa ar fi recomandat pentru că, înainte de neurochirurg şi ortoped, neurologul este cel care ar trebui să îndrume pacientul către anumite investigaţii. „Trebuie văzută exact cauza, pentru ca şi măsurile să fie în consecinţă”, spune doctorul.

Kinetoterapia are un rol-cheie în rezolvarea problemelor

De multe ori, în cazul tinerilor, problemele pot fi rezolvate cu ajutorul unui kinetoterapeut, transmite medicul Florin Trifan.
„Cu cât pacientul e mai tânăr, eu optez, de regulă, pe un tratament cu cât mai puţin medicamentos, axat în principal pe controlul posturii şi exerciţii specifice pentru fiecare zonă. Dacă vorbim de zona cervicală, atunci ar trebui efectuate exerciţii specifice pentru aceasta. Pacientul trebuie orientat către un kinetoterapeut care poate ajuta în acest sens: controlul posturii, modificarea posturii, dacă se poate, chiar şi cura respectivei afecţiuni prin kinetoterapie”, spune acesta.

Unul dintre centrele de kinetoterapie unde se poate interveni cu succes pentru acest lucru este Kinetomed Bis. Doina Bistriceanu, fizioterapeut, comunică îndeaproape cu medicul neurolog, abordarea interdisciplinară fiind extrem de importantă în îndrumarea corectă a pacientului.

„Dacă pacientul deja a trecut de filtrul medicului de familie, a încercat un tratament de bază şi nu a răspuns sau răspunsul este minim, vom trece mai departe. Sigur că depinde şi de particularităţile pacientului. Sunt şi situaţii în care, în urma examenului RMN, de la neurolog putem ajunge la neurochirurg. Rare, ce-i drept, dar se întâmplă, dar trebuie luată în calcul şi posibilitatea aceasta în anumite cazuri”, adaugă neurologul.

Pacienţii amână consultul până ajung la hernie de disc

Din păcate, se întâmplă frecvent ca pacienţii să opteze pentru automedicaţie, apoi sar şi peste medicul de familie şi ajung direct neurolog, povesteşte dr. Trifan. Pentru că au amânat luni de zile consultarea unui medic, au luat antiinflamatoare un timp, i-a mai lăsat durerea, dar iar a revenit, unii dintre aceştia au ajuns în cabinet cu hernie de disc şi cu necesitate de operaţie.

„Nu zic să mergem la medic pentru orice lucru, dar în momentul în care avem o problemă care trenează nu zile, ci săptămâni, nu este o simplă problemă care poate fi rezolvată cu un tratament după ureche. Internetul are părţi bune, dar şi multe părţi proaste, pentru că oamenii ajung să se creadă specialişti, au impresia că un calculator le va da răspunsuri miraculoase. Încă mai e nevoie de medici şi mereu va fi nevoie pentru că nu există boli, există bolnavi. Fiecare are manifestarea lui şi trebuie abordat individual, cu măsuri particulare”, atrage atenţia dr. Florin Trifan.

Kinetoterapia poate fi şi adjuvant în afecţiuni mai serioase

Sfaturile privind menţinerea unei posturi corecte şi evitarea statului îndelungat în şezut, evitarea canapelei sau a patului când lucrăm sunt uşor de dat, dar greu de umat.

„Le arăt pacienţilor de la cabinet scaunul meu, un scaun costisitor, ergonomic, dar nici măcar în timpul vizitei pacientul nu reuşeşte să păstreze postura corectă. Controlul posturii se face cel mai bine de către kinetoterapeut. Acesta vine cu nişte exerciţii specifice, care îl vor „obliga” pe pacient să menţină o postură corectă. Iar în momentul în care ar încerca să stea într-o postură greşită, acest lucru l-ar deranja şi ar tinde să şi-o modifice. De aceea, e nevoie de o colaborare strânsă cu kinetoterapeutul, pentru că putem rezolva, mai ales la tineri, fără prea multă intervenţie medicamentoasă, numeroase probleme. În plus, kinetoterapie poate fi şi un adjuvant, pacientul poate primi şi tratament, dar şi recomandare de kinetoterapie”, mai spune medicul neurolog.

Specialiştii Kinetomed Bis colaborează eficient cu medicul neurolog în managementul durerilor cervicale.
Puteţi contacta Centrul Kinetomed Bis la telefon 0745 222 550 sau accesând pagina de Facebook Kinetomed Bis Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS