7.8 C
Craiova
joi, 15 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Advertoriale Radu Popa, Centrul Medical Speranţa: Tromboza venoasă trebuie descoperită la timp

Radu Popa, Centrul Medical Speranţa: Tromboza venoasă trebuie descoperită la timp

Fenomenele tromboembolitice precum tromboza venoasă profundă şi embolismul pulmonar se numără printre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare, cu o incidenţă anuală de 100-200 cazuri la 100.000 de persoane. Tromboembolismul venos poate fi letal sau poate duce la afecţiuni cronice şi dizabilităţi, însă poate fi prevenit în cele mai multe cazuri.

Tromboembolismul venos(TEV) apare când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă.  Dacă cheagul de sânge se blochează  în interiorul unei vene mari de sânge care alimentează plămânii şi inima, avem de-a face cu tromboembolism pulmonar (TEP).

Simptomele tromboembolismului pulmonar sunt variate: respirație îngreunată, tuse, durere toracică sub formă de junghi și uneori senzația bruscă de sufocare.

O lipsă de aer severă, cu durere în piept sau senzaţia de lesin, pot indica un tromboembolism masiv care necesită prezentare imediată la un spital.

În 60-80% din cazuri, tromboembolismul pulmonar este cauzat de tromboza venoasă profundă, iar în peste 50% din cazuri, pacienţii nu prezintă simptome.

Pentru a preîntâmpina complicaţii potenţial letale, este bine să mergem la medic pentru o ecografie Doppler. Dopplerul vascular poate oferi indicii valoroase privind circulaţia sângelui şi, odată pus diagnosticul, pacientul poate primi tratamentul de care are nevoie, precizează dr. Radu Popa, cardiolog cu competenţă în ecografie vasculară la Centrul Medical Speranţa.
În cadrul clinicii Speranţa, puteţi beneficia de o ecografie Doppler vascular în cele mai bune condiţii, cu cel mai performant aparat ecografic pentru inimă.

Exerciţiile fizice ne pot fi de ajutor în prevenție

Pentru a preveni apariţia fenomenelor tromboembolitice, este recomandat să facem exerciţii fizice care pot preîntâmpina formarea cheagurilor. Ciorapii de compresie pot fi de ajutor, iar medicamentele anticoagulante se pot prescrie de către medici pentru persoanele cu riscuri mai mari de tromboze, transmit specialiştii clinicii Speranţa.

Ecografia cardiacă ajută în stabilirea diagnosticului de tromboembolism pulmonar acut, iar la Speranţa puteţi beneficia de cea mai performantă astfel de investigaţie, ecocardiografia 4D.

Factorii de risc pentru apariţia fenomenelor tromboembolitice sunt o combinaţie de factori de mediu şi factori genetici. În general, se consideră că tromboembolismele sunt consecinţa interacţiunii între factorii de risc specifici pacientului şi factorii de risc conjuncturali. De multe ori, acestea pot fi provocate de intervenţii chirurgicale, traumatisme, imobilizare, sarcină, folosirea de contraceptive orale şi terapii hormonal, dar pot apărea şi în absenţa unui factor de risc cunoscut.  
Cancerul este şi el un factor care predispune la apariţia acestor fenomene.
Cel mai sigur mod de a le preveni este o vizită la medic .

Centrul Medical Speranța se află în Craiova, pe str. Înfrățirii nr. 16.
Pentru detalii și programări puteţi suna la telefon 0771.493.887
Detalii pe www.clinicasperanta.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

SCMU Craiova a cedat cu Arcada, dar lupta pentru...

Voleibaliștii de la SCMU Craiova au reușit să câștige...

ȘTIRI GdS

Mai multe locuri ATI Covid în Dolj. Toate, ocupate

De câteva zile, a crescut numărul locurilor la terapie intensivă din judeţul Dolj, după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" a mai...

Coronavirus Europa: Ponderea persoanelor de peste 80 de ani...

Ponderea persoanelor de peste 80 de ani care mor de Covid-19 a scăzut în Europa la cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei,...

Vaccinarea cu AstraZeneca se poate face și fără programare...

Oricine dorește să se vaccineze cu serul produs de Vaxzevria (AstraZeneca) o poate face chiar dacă are sau nu programare. Măsura intră în vigoare...

Ministerul Sănătății cumpără 4,2 milioane de doze suplimentare de...

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un memorandum prin care Ministerul Sănătății primește aprobarea pentru a achiziționa peste 4,2 milioane de doze suplimentare...

Incidenţa Covid: Doljul pare să fi depăşit vârful celui...

Incidenţa cazurilor de coronavirus îşi menţine trendul uşor descrescător, ajungând joi, 15 aprilie, la 2,28 la nivelul judeţului Dolj. În Craiova, rata de infectare...

Bilanţul Covid în Dolj: 5 decese în ultimele 24...

Alţi 100 de doljeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu Covid-19. Numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă este de 53, iar...