21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeCum să alegeți numele de domeniu perfect și extensia potrivită pentru websitul dvs.?

Cum să alegeți numele de domeniu perfect și extensia potrivită pentru websitul dvs.?

Extensia unui domeniu web este, în esenţă, „prnumele” domeniului respectiv; este ceea ce completează adresa website-ului şi îi atribuie un loc pe Internet. Extensia dă numelui dvs. de domeniu acel „final touch” necesar pentru a-l face uşor de recunoscut şi ii confera o identitate proprie.

Neacordarea importantei corecte numelui de domeniu şi extensiei sale ar fi o greşeală majoră pentru afacerea dvs. O alegere gresita va afecta identitatea afacerii dvs.; ultimul lucru pe care l-aţi dori este sa pierdeti oportunitati de afaceri pentru ca potentialii dvs. clienţi uita cum să vă acceseze websitul sau va scriu greşit adresa de email / cu extensia de domeniu greşită.

Câteva aspecte importante pe care să le luaţi în considerare:

  • diferenţele de preţ între extensiile de domeniu pot fi foarte mari. De exemplu, domeniul helloworld.com poate valora o suma foarte mare, in timp ce acelaşi domeniu cu alte extensii (helloworld.info, helloworld.city, helloworld.xyz, etc.) este mult mai ieftin. Există un motiv pentru care unele extensii de domeniu sunt mai scumpe decât altele! (vezi mai jos)
  • greşelile mici în alegerea numelui de domeniu şi a extensiei vă pot crea sau distruge brandul definitiv. Unele nume de domenii au fost intenţionat numite greşit, cu scopul atragerii atenţiei. Însă atenţie ce impresie doriţi să creaţi! De exemplu, o companie numită „IT Scrap” a înregistrat numele de domeniu “itscrap.com,” care se citeşte “It’s crap”. O listă cu 30 asemenea domenii intenţionat inadecvate puteţi vedea aici.
  • unele companii pot plăti sume imense de bani pentru un singur nume de domeniu. Facebook ar fi un exemplu potrivit – a cumpărat numele de domeniu fb.com pentru 8,5 milioane dolari doar pentru a facilita utilizatorilor accesarea websitului pe dispozitivele mobile.

Ce este o extensie de domeniu și cum alegeți una?

Simplu spus, o extensie de domeniu este partea care succede numele de domeniu, după punctul final. Ca sa exemplificăm, în exemplu.ro, cuvântul „exemplu” este numele de domeniu, iar „.ro” este extensia de domeniu. Cele două sunt interconectate şi nu ar trebui privite în mod separat.

Puteţi achizitiona un domeniu web cu o extensie .ro (sau alta)  de la un registrator de domenii care ofera cat mai multe extensii. Verificati disponibilitea numelui de domeniu  pe care il doriţi iar daca este disponibil cumparati-l.

Ce factori trebuie să luați în considerare atunci când alegeți o extensie de nume de domeniu?

>> Scopul websitului dvs.

Căutaţi un nume de domeniu şi o extensie pentru un blog, un magazin online,  o cafenea, o organizaţie non-profit sau un spital ?

În funcţie de scopul websitului alegeţi o extensie de domeniu care să reprezinte cat mai corect cine sunteţi şi ce faceţi.

Alegerea unei extensii greşite poate crea confuzie vizitatorilor, iar numele mărcii dvs. poate fi interpretat greşit. De exemplu, dacă alegeţi extensia .com pentru o bibliotecă publică, oamenii ar putea crede că este o afacere administrată în mod privat. Alegerea dvs. va determina modul în care oamenii vă percep brandul.

>> Locaţia

Extensia domeniului spune multe despre locaţia acestuia. Puteţi reprezenta locul în care vă aflaţi alegând .ro pentru România, .eu pentru Uniunea European, .it pentru Italia , .uk pentru Regatul Unit, etc.

Stabiliţi dacă intenţionaţi să fiţi prezent online cu un website local, specific unei ţări sau cu un website global. În funcţie de această decizie veţi putea alege extensia de domeniu potrivită pentru websitul dvs.

>> SEO (Search Engine Optimization)

Chiar dacă Google a menţionat în mod explicit că extensia de domeniu nu influenţează clasamentul motorului de căutare deoarece acordă o importanţă mai mare altor factori (calitatea conţinutului, viteza de încărcare, etc.), există totuşi un oarecare adevăr in faptul că extensia dvs. de domeniu poate avea o anumită influenţă în poziţionarea în motorul de căutare.

Dacă aveţi extensia .ro ca parte a numelui dvs. de domeniu puteţi creşte probabilitatea ca persoanele să vă găsească websitul in timp ce cauta pe google.ro.

>> Bugetul

Unele nume de domenii sunt mai scumpe decât altele. De obicei, valoarea numelor de domeniu va depinde de cererea existenta, precum şi de valoarea anticipată a acestora, în viitor. Un domeniu precum „music.com” va fi mult mai scump decât  „musicwaves.xyz”. Aceasta pentru că numele de domeniu .com sunt cele mai utilizate şi recunoscute cel mai uşor de către utilizatori dar si datorita relevantei acelui domeniu pentru un anumit domeniu / industrie / context.

Regula generală să alegeţi extensia de domeniu care se potriveşte bugetului dvs. Nu va recomandăm să cheltuiți in plus pentru o extensie de domeniu doar pentru că vă place modul în care se citește.

Care sunt diferitele tipuri de extensii de domenii web disponibile pentru dvs.?

Deoarece există o multitudine de extensii de domeniu disponibile, iar altele noi se adaugă în fiecare zi, iată o listă minimala a celor mai frecvente extensii disponibile:

.ro (Romania): este destinata vorbitorilor de limba romana, indiferent de natura websitului

.eu (Uniunea Europeana): poate fi inregistrat numai daca detinatorul este o persoana fizica sau juridica rezidenta intr-un din tarile Uniunii Europene

.com: (comercial). Folosit în principal pentru site-uri web de natură comercială, precum și multe altele

.net: extensia se referă de obicei la „rețea” („network”) sau „internet”. Utilizați acest domeniu dacă doriți să reprezentați infrastructuri de reţele, dacă numele dvs. de domeniu dorit nu este disponibil cu o extensie „.com” sau dacă sunteți o companie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Internetului

.org: este un domeniu de internet de nivel superior, pentru organizații non profit și de caritate

.edu: implică „educația” și este utilizat pentru instituțiile de învățământ

.biz: este prescurtarea pentru „business” și ar trebui utilizat ca o extensie pentru site-urile web de afaceri

.info este un domeniu de Internet de nivel superior, pentru situri web informaționale

Vă recomandăm să căutați un nume de domeniu care se potrivește cel mai bine site-ului dvs. web! Marketerii inteligenți și proprietarii de site-uri web se vor asigura întotdeauna că numele de domeniu și extensia de domeniu se îmbină bine. De exemplu, un domeniu precum „tropical.club” reprezintă foarte probabil un site web al unui club pentru petrecerea timpului liber, în timp ce domeniul „tropical.com” sau „tropical.ro” ar putea reprezenta orice este legat de subiectul „tropical”.

Ce extensii de domenii web ar trebui să evitaţi?

Unele extensii de domenii web şi-au câştigat o reputaţie proastă de-a lungul timpului, din diverse motive. Acestea sunt utilizate în mod frecvent de spameri sau pentru a prezenta informaţii false. Iată câteva extensii pe care ar trebui să le evitaţi cu price preţ: .gq, .cf, .tk, ml, .ga, .men, .top, .link, .work, .date.

Ponturi pentru alegerea numelui de domeniu și a extensiei potrivite

→ Instrument de Branding

Numele de domeniu este şi un instrument de branding care dictează modul în care vizitatorii vă vor percepe. Utilizaţi extensiile de domeniu astfel încât să gestionaţi percepţiile clienţilor într-un mod care să se alinieze valorii şi aspiraţiilor mărcii dvs.

→ Disponibilitatea numelui de domeniu

În cazul în care numele de domeniu sau extensia dvs. preferată nu sunt disponibile, nu vă blocați. Alegeți-l pe cel mai apropiat de numele dvs. de domeniu dorit sau mai bine utilizați un generator de nume de domeniu pentru a produce diverse combinații de nume de domeniu și extensii dintre care il veţi putea alege pe cel perfect pentru dvs.

→ Mergeţi pe ideea user-friendly

Alegeţi nume de domenii şi extensii care să fie uşor de utilizat, uşor de ţinut minte şi de tastat. Alegeţi extensii de domeniu care sunt uşor de utilizat în orice mod şi de pe orice dispozitiv şi nu veţi greşi. Nu vă complicaţi!

→ Luaţi în calcul cumpărarea unui nume de domeniu cu mai multe extensii

Oamenii vor folosi întotdeauna diferite combinații de adrese de wesite pentru a vă căuta și este în favoarea dvs. să cumpărați toate numele de domenii și extensiile posibile pe care clienții dvs. le pot utiliza pentru a vă căuta. Astfel veţi deține căutarea și nu doar numele de domeniu.

Pe scurt: alegeţi un nume de domeniu şi o extensie uşor de reţinut, care reprezintă websitul dvs. cât mai corect posibil, este excelent pentru SEO, este unic şi atrăgător si specific ţării (dacă vă adresaţi utilizatorilor dintr-o anumită ţară). Alegeţi în cunoştinţă de cauză şi cu înţelepciune!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS