16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSportTenisCarlos Alcaraz pune stop dominației lui Djokovic și triumfă la Wimbledon 2023

Carlos Alcaraz pune stop dominației lui Djokovic și triumfă la Wimbledon 2023

Liderul mondial Carlos Alcaraz (20 de ani) l-a învins pe sârbul Novak Djokovic în finala Wimbledon 2023, scor 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4. A fost un meci electrizant pe care spaniolul și l-a adjudecat cu eforturi eroice. Cu acest succes, Alcaraz a pus punct seriei de 32 de victorii pe care Djokovic o avea la Wimbledon. Pe Arena Centrală, sârbul legase 45 de partide câștigătoare.

Despre primul set al întâlnirii nu putem spune prea multe, pentru că în grandioasa arenă londoneză a existat un singur jucător pe teren, Novak Djokovic! Sârbul s-a impus într-o manieră categorică cu 6-1, după 35 de minute, evoluând aproape perfect. Alcaraz a fost practic năucit de jocul impecabil al sârbului, iar primul act i-a revenit lui Nole.

În setul al doilea lucrurile au stat diferit, pentru că Alcaraz a intrat, în sfârșit, în meci. S-a distanțat la 2-0 după un prim break curajos, dar s-a văzut repede egalat de marele Djokovic. În game-ul de 2-2, Novak a câștigat cel mai lung schimb de mingi al finalei: 29 de lovituri! Din acel moment, ambii jucători au jucat cu serviciul și nu s-au împiedicat deloc până în tiebreak. Chiar dacă era la adăpostul unui 1-0 pe tabelă și cu o experiență în plus, Djokovic a avut ceva emoții, iar mâna i-a tremurat în momentele decisive. Două erori neforțate ale campionului sârb au făcut ca Alcaraz să capete încredere și, cu un retur fantastic pe prima servă a lui Nole, ibericul a restabilit egalitatea după 8-6. Liderul mondial a pus, astfel, capăt seriei incredibile de 14 tiebreak-uri consecutive câștigate de sârb la turneele de Grand Slam.

Un game de 26 de minute și multă tensiune

În setul al treilea am avut parte de un game absolut fantastic (26 de minute), cu nu mai puțin de 12 egalități și care părea că nu se poate termina. Acesta a fost la scorul de 3-1 pentru Alcaraz, pe serva lui Djokovic, iar în eventualitatea unui break, ibericul ar fi putut lua un avans considerabil. În cele din urmă s-a și întâmplat acest lucru, s-a făcut 4-1, iar Djokovic a picat. Carlos a jucat simplu, apoi a și trecut în față la seturi după un 6-1 convingător!

Sfertul al patrulea al epopeii de la Londra i-a aparținut lui Nole. De la 2-2, Alcaraz s-a pierdut, iar sârbul a reușit două break-uri extraordinare, trimițând partida într-un decisiv de zile mari. Până la urmă, o finală de Mare Slem nu se termină pentru Novak Djokovic decât atunci când e la vestiare!

Unul cu nervi, altul inspirat

Bătălia avea să fie spectaculoasă, mai ales că trofeul era la un set distanță. Ambii jucători au avut șansa de break în primele game-uri, însă s-a mers cu serviciul până la 1-1. Atunci a urmat momentul decisiv al jocului. Carlos a izbutit break-ul și a servit impecabil până la final, triumfând în adevăratul sens al cuvântului la All England Club. Pentru Novak Djokovic a fost prima înfrângere pe Terenul Central la Wimbledon după zece ani și nouă zile.

Carlos Alcaraz a devenit al 3-lea jucător din Era Open care cucerește titlul la Wimbledon înainte să împlinească 21 de ani, după Boris Becker și Bjorg.

De menționat faptul că Lleyton Hewitt, în 2002, era ultimul jucător în afara lui Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray care se impusese la Wimbledon.

Citește și: Opt românce intră pe tabloul principal de la BCR Iași Open! Begu şi Bogdan, favorite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS