12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportTenisNadal, campion la AO şi la Grand Slam-uri! Ibericul a scris o nouă filă de istorie

Nadal, campion la AO şi la Grand Slam-uri! Ibericul a scris o nouă filă de istorie

A venit momentul lui Nadal! A venit momentul în care jucătorul iberic să strângă pumnul şi să se bucure de o reuşită de care îşi va aduce aminte toată viaţa! Victoria cu Medvedev, din finala de la Australian Open, nu îi aduce spaniolului doar triumful de la Antipozi, trofeul şi un cec de bani, ci şi marea onoare de a fi primul jucător din lume care triumfă la 21 de Grand Slam-uri. Se pare că anul 2022 a debutat cum nu se putea mai bine pentru Nadal, care a câştigat pentru a doua oară la AO şi i-a depăşit pe Federer şi Djokovic la numărul de Grand Slam-uri. Practic, în acest moment, Rafa a intrat în istoria tenisului mondial! De partea cealaltă, Medvedev a ratat o ocazie posibil unică de a-l devansa în clasament pe Novak Djokovic şi de a deveni, în premieră, lider ATP.

Finala din Australia a adus în prim plan un duel mai mult decât interesant între un jucător care face furori în zilele noastre şi unul care încerca să doboare un record de titluri obţinute în Grand Slam-uri. Şi cât s-a zbătut Nadal să ajungă la acea cifră, 21, care să-l trimită direct în cartea recordurilor, am văzut cu toţii într-un meci de nu mai puţin de cinci ore şi 28 de minute. Acum, Spania se poate mândri cu un nou titlu şi o nouă reuşită de excepţie la un turneu de Grand Slam, după ce Nadal a triumfat dramatic în faţa lui Medvedev şi s-a impus cu 6-2, 7-6 (5), 4-6, 4-6, 5-7 la AO 2022.

Mentalitatea de învingător l-a dus în finală pe Daniil

Traseul de la AO nu a fost deloc uşor pentru Medvedev, chiar dacă a întâlnit şi câţiva sportivi fără „nume“ în tenisul mondial. Meciurile cu Laaskonen şi Van De Zandschlup au fost floare la ureche pentru campionul rus, care nu a vrut să stea prea mult pe teren (n.r. – ambele partide câştigate cu 3-0). În schimb, pe parcursul competiţiei s-au ivit în calea lui Daniil şi jucători care pun probeme, în general, iar acest lucru s-a şi întâmplat. Australianul Nick Kyrgios şi surpriza AO, Maxime Cressy (SUA), au fost două „nuci tari“ pentru locul doi mondial, care a şi cedat un set în faţa lor. În sferturi a venit şi momentul decisiv, cel în care Medvedev şi-a arătat clasa, valoarea şi mentalitatea. Acesta a revenit uimitor spre incredibil de la 2-0 în duelul cu Auger-Aliassime, un jucător canadian de mare perspectivă, şi a întors soarta jocului în favoarea sa (2-3).

În „careul de aşi“ Medvedev a dat peste Tsitsipas, într-un meci care a adus faţă în faţă doi sportivi din aceeaşi generaţie. Grecul a încercat pe tot parcursul meciului să ţină pasul cu Daniil, a şi egalat la seturi la un moment dat (1-1), dar de fiecare dată s-a aflat cu un pas în spatele adversarului. La 2-1, Tsitsipas a cedat din toate punctele de vedere, iar Medvedev şi-a asigurat prezenţa în finală cu un 6-1 sec.

Traseu complicat, dar Rafa a bătut tot

Dacă în marea finală nu avea cum să fie prezent Djokovic, din motive pe care le ştim cu toţii, trebuia ca un „veteran“ să încerce să-i opună rezistenţă lui Daniil. Şi cum nici Federer nu s-a aflat pe tablou la AO, singurul care s-a prezentat la un nivel fantastic a fost Rafa Nadal! Ibericul a revenit în forţă în circuitul ATP în 2022, după ce anul trecut a stat o bună parte de timp, iar la Antipozi a făcut un turneu perfect.

Rafa a trecut pe parcursul turneului din Australia de jucători precum Khachanov, Shapovalov şi Berrettini, iar în ultimul act a muncit pe brânci. În primele două seturi, Nadal practic s-a lovit de un zid creat de Medvedev, care a scos aproape orice minge din orice poziţie. După un prim act impecabil făcut de Daniil, câştigat cu 6-2, a urmat un set secund în care Rafa a opus rezistenţă. Spaniolul a avut de două ori şansa să restabilească egalitatea, având câte un break în faţa adversarului, dar Medvedev a revenit de fiecare dată pe serva lui Nadal şi a trimis setul în prelungiri. S-a ajuns chiar la tiebreak, unde rusul a izbutit un passing shot fantastic, într-un moment cheie, şi şi-a dublat avantajul la seturi.

Revenire de necrezut a unui campion absolut

De la 2-0, ritmul finalei s-a schimbat brusc, iar la conducerea jocului a trecut, nesperat, Nadal. Acesta a avut o revenire de-a dreptul fantastică, ca în tinereţe şi a trimis meciul într-un decisiv de zile mari la Melbourne. Actul al treilea a fost extrem de echilibrat! Medvedev a stat „la cutie“ şi nu a forţat, aşteptând greşelile adversarului, în timp ce Nadal nu a renunţat în nicio clipă la gândul unei posibile reveniri. S-a mers cap la cap cu serva până la 4-4, când ibericul, împins de la spate şi de majoritatea publicului prezent în tribune, a reuşit break-ul mult aşteptat. Acesta a confirmat cu serviciul, apoi, iar meciul s-a prelungit după 6-4 în favoarea lui Rafa.

Actul al patrulea a fost tot la îndemâna ibericului, care a continuat să fie mult mai agil, iar loviturile să-i intre din toate poziţiile. Medvedev a cedat şi fizic, dar şi psihic după ce aproape întreaga arenă a fost de partea lui Rafa şi s-a bucurat la fiecare reuşită a campionului spaniol. La 3-2 a venit desprinderea lui Nadal, care a servit impecabil până la finalul setului şi nu i-a mai dat nicio şansă rusului. Acesta a câştigat şi setul patru tot cu 6-4, iar marea finală avea parte de un decisiv de poveste.

În ultimul set am avut parte de o nouă evoluţie de excepţie a lui Nadal, care pare să fie de neoprit şi la 35 de ani. Fără a arăta pic de oboseală în joc, Rafa a dominat meciul, iar la 2-2 a izbutit un break uriaş, care l-a propulsat în faţă pe tabelă! Doar că, meciul nu s-a terminat aici, iar la 5-4, exact în momentul important al finalei, Medvedev a revenit de la 30-0 pe serviciul advers şi a restabilit egalitatea. A fost ultima fărâmă de energie pe care a expus-o rusul, care a cedat din toate punctele de vedere până la final, iar Nadal a intrat în istorie după 7-5.

Citeşte şi: Barty, campioana absolută! Australianca a triumfat, în premieră, la ea acasă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS