16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalAlexandru Dedu: „Necalificarea la Olimpiadă este cea mai mare dezamăgire a anului“

Alexandru Dedu: „Necalificarea la Olimpiadă este cea mai mare dezamăgire a anului“

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat că cea mai mare dezamăgire a anului a fost reprezentată de ratarea calificării echipei naţionale de handbal feminin la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Totodată, acesta este de părere că una dintre cele mai mari probleme ale federaţiei în 2021 a fost reprezentată de bugetul mic repartizat de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

„M-am tot gândit şi cred că cel mai mare câştig a fost faptul că Federaţia Română de Handbal a reuşit în ultimii doi ani să îşi ducă la capăt competiţiile în mod onorabil. Şi spun asta pentru că anul acesta a fost foarte dificil. Iar lumea handbalului, şi cred că ăsta a fost cel mai mare câştig al anului 2021, în momente dificile, a fost strânsă, unită. Cred că motto-ul anului 2021 a fost uniune în handbal. Ăsta este lucrul care mă face fericit. Iar cea mai mare nefericire sau dezamăgire a anului 2021 este necalificarea la Jocurile Olimpice. Toţi ştim cum s-a întâmplat. Au fost două goluri care ne-au ţinut departe de turneu şi da, este o dezamăgire”, a declarat Dedu, pentru Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, al preşedintelui, a fost cel mai greu an dintre toţi cei opt (în care s-a aflat la conducere, n. red.). În afară de situaţia pandemică cu care a trebuit să jonglăm, să construim scenarii pentru cele mai neprevăzute cazuri, astfel încât competiţiile să meargă înainte, a fost anul în care Federaţia Română de Handbal a fost cel mai prost finanţată din punct de vedere al alocaţiei de la Ministerul Tineretului şi Sportului“, a adăugat preşedintele FRH.

Un an al reconstrucţiei

Din punctul de vedere al evoluţiei echipelor naţionale de handbal ale României, Dedu a spus că ar caracteriza anul 2021 ca pe unul al reconstrucţiei la acest nivel.

„În general aş caracteriza anul acesta cu un singur cuvânt, reconstrucţie. Ambele echipe naţionale, şi cea masculină şi cea feminină, au obiective de a atinge un vârf de formă sau un început de performanţă în jurul sau în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. La feminin am speranţa că se conturează, se formează o nouă echipă competitivă şi sunt mai multe puncte. Faptul că jucătoarele care au promis au şi început să se exprime este un lucru foarte bun. În acelaşi timp, comportamentul şi modul în care fetele astea s-au pregătit şi au stat împreună în perioada de pregătire îmi dau mari speranţe. Am urmărit reacţiile lor pe bancă în timpul competiţiei şi am văzut că le pasă una de alta. Astea sunt lucruri importante.

Sunt convins că revenirea Cristinei Neagu va aduce un plus. Cristina Neagu aduce un plus oricărei echipe în care joacă. Şi mi-ar plăcea foarte mult ca fetele celelalte să aibă curajul şi tupeul să fie la fel de bune ca ea“, a menţionat Alexandru Dedu.

Reamintim că naţionala României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În clasamentul final al turneul preolimpic de la Podgorica, Muntenegru a ocupat primul loc, fiind urmată de Norvegia, şi România. Primele două clasate s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La Campionatul Mondial din Spania, naţionala feminină de handbal a terminat turneul cu un bilanţ de trei victorii şi trei înfrângeri. Fără căpitanul şi liderul Cristina Neagu, şi cu o echipă mult întinerită, „tricolorele” s-au clasat pe locul 13 mondial. România este singura echipă prezentă la toate cele 25 de ediţii ale Campionatului Mondial.

Xavi Pascual, alegerea perfectă pentru naţionala masculină

Xavi Pascual, pe banca naţionalei masculine, este cea mai bună alegere, consideră Dedu. Acesta este de părere că vin din urmă sportivi de calitate, care pot ridica vizibil nivelul calitativ al României.

„În ceea ce îl priveşte pe Xavi Pascual, chiar este vorba despre un proiect. Îl avem în ţară, asta înseamnă că este zi de zi în handbalul românesc, cunoaşte absolut toţi jucătorii. Sunt uimit că îmi vorbeşte chiar despre unii pe care eu nu îi ştiu. Faptul că antrenează şi va antrena unii dintre componenţii echipei naţionale la clubul Dinamo, care joacă în Champions League, şi nu ne face deloc de ruşine, faptul că are ca adversari jucători pe care îi antrenează la echipa naţională, şi asta se întâmplă permanent, e un lucru nemaipomenit. Pentru că Xavi Pascual este unul dintre cei mai buni antrenori din lume.

Proiectul nostru este clar, începem cu primul meci în trofeul Carpaţi, care se desfăşoară la Cluj. Pe urmă o să jucăm grupele acesteia de precalificare, în ianuarie. Eu am mare încredere, fiindcă am văzut un meci cel puţin care mie mi-a dat o mare încredere. Am văzut Baia Mare cu Dinamo, când Baia Mare a câştigat la un gol în faţa unei echipe de Champions League şi am văzut foarte mulţi tineri jucând handbal de cel mai înalt nivel. Asta înseamnă că se poate şi trebuie să păstrăm o oarecare constanţă“, a încheiat preşedintele federaţiei.

Citeşte şi: Simona Halep şi Gabi Ruse vor fi partenere în proba de dublu de la Australian Open

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS