19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalPremieră în handbalul francez! Ambele naţionale ale Franţei au cucerit aurul olimpic la aceeaşi ediţie

Premieră în handbalul francez! Ambele naţionale ale Franţei au cucerit aurul olimpic la aceeaşi ediţie

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost de bun augur pentru Franţa, care a reuşit să triumfe, în premieră la aceeaşi ediţie, atât la handbal masculin, cât şi la cel feminin. Franța a devenit națiunea nr. 1 din lume la sportul colectiv, după ce a ajuns în mai multe semifinale și finale la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până la finala Franța – COR (Rusia), alte cinci naționale au câștigat medalii: aur la volei masculin, aur la handbal masculin, argint în turneul de baschet masculin, argint la rugby în 7 feminin, bronz în turneul de baschet feminin. 

În ultimul ciclu olimpic, Franța a fost cea mai bună națională la feminin. A câștigat medalia de aur la Mondialul din 2017, dar şi medalia de aur la Euro 2018. De asemenea, a încheiat pe locul 2 la ultimul Campionat European.

Tradițional, Franța a început mai greu turneul, dar în fazele finale a fost devastatoare. În finala cu Rusia, Franța a fost la cârma jocului tot meciul, dar până spre minutul 40 s-a păstrat un oarecare echilibru. În minutul 38 s-a înregistrat pentru ultima dată egalitatea, scor 16-16. De aici, a urmat o serie excepțională de șase goluri a echipei conduce de Olivier Krumbholz, cu care a tranșat practic și finala. Defensiva Franței a fost mult mai puternică per general. La final, Franța s-a impus cu 30-25 și a obținut un titlu absolut meritat. Astfel, fetele lui Krumbholz au completat un succes total pentru handbalul francez. Rezultatele se văd la nivel de echipe naționale, dar și la nivel de cluburi, unde accentul este pus și pe sportivi autohtoni, nu doar străini.

Danemarca poate fi învinsă!

La masculin, Franța a detronat Danemarca şi şi-a trecut în cont al treilea titlu olimpic din istorie. Nikola Karabatic & Co s-au impus în marea finală cu scorul de 25-23.

Danemarca a venit ca principală favorită la Jocurile Olimpice, după ce în ultimii ani a devenit cea mai puternică națiune din handbal masculin. După medalia de aur câștigată la Rio 2016, nordicii au cucerit și două titluri mondiale în 2019 și 2021. De partea cealaltă, Franţa s-a prezentat la Tokyo cu o echipă gata formată să câștige din nou trofee. Bineînțeles, nu s-a renunțat definitiv la jucătorii cu experiență, ci i-a mai păstrat pe Luc Abalo și Nikola Karabatic.

Francezii au condus finala în cea mai mare parte. După primele 30 de minute au avut un avans de patru goluri, 14-10, care a crescut la începutul părții secunde la șase goluri, 16-10, 17-11, 18-12. Danezii și-au forțat limitele pe final și au redus până la urmă diferența la un gol, 24-23. În ultimul minut au avut și șansa egalului, dar golul de 24-24 nu a mai venit. Franța a recuperat mingea, a înscris pentru 25-23 și a cucerit titlul olimpic. Până la urmă a fost un succes meritat.

Așadar, Franța a devenit prima națiune care a cucerit al treilea titlul olimpic la handbal masculin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS