12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalÎncep emoţiile! România, la două meciuri distanţă de prezenţa la Olimpiadă

Încep emoţiile! România, la două meciuri distanţă de prezenţa la Olimpiadă

Încep emoţiile pentru România! Echipa naţională de handbal feminin va participa în perioada 19-21 martie la turneul preolimpic din Muntenegru, alături de selecţionata ţării gazdă şi de reprezentativa Norvegiei. Primele două clasate la turneul din Podgorica obţin calificarea la JO de la Tokyo.

Primul meci al României este programat sâmbătă, 20 martie, de la ora 20:30, împotriva Norvegiei. Ziua următoare, de la ora 17:00, se va juca partida decisivă România – Muntenegru. Întâlnirea Norvegia – Muntenegru are loc vineri, în prima zi a turneului preolimpic.

„România porneşte cu ultima şansă“

Fostul handbalist, Vasile Stângă, a declarat că echipa naţională feminină porneşte cu ultima şansă de calificare la turneul preolimpic.

„România porneşte cu ultima şansă, aşa cred eu. Însă este dorinţa asta, foamea asta de a participa la o ediţie a Jocurilor Olimpice şi de a câştiga o medalie acolo. Şi aici mă gândesc în primul rând la Cristina Neagu, care a fost desemnată de atâtea ori cea mai bună jucătoare a lumii, dar, din păcate, nu are nicio medalie olimpică. Toate speranţele noastre la turneul preolimpic stau în ea. Şi chiar mă bucur că este într-o formă bună. Iar dacă poarta ne ţine, atunci avem o şansă.

Meciul cheie de la turneul preolimpic va fi cel cu Muntenegru. Dacă nu batem, înseamnă că e gata. Părerea mea este că împotriva Norvegiei nu avem nicio şansă. Însă, cu Muntenegru avem, mai ales că am auzit că au şi câteva jucătoare lipsă. Însă va fi foarte greu, pentru că se joacă la ele acasă şi intervin mulţi alţi factori pe lângă handbal. Vom vedea ce va fi“, a spus Vasile Stângă, pentru Agerpres.

Selecţioneri cu „aşi în mânecă

Selecţionerul României, Adrian Vasile, a activat ca antrenor secund în staff-ul naţionalei Muntenegrului. Mai mult de atât, strategul naţionalei Muntenegrului, Kim Rasmussen, a antrenat-o pe CSM Bucureşti şi ştie cum funcţionează handbalul românesc.

„Este un paradox, la Muntenegru este selecţioner acum Kim Rasmussen, care a fost antrenor la CSM Bucureşti. Deci el cunoaşte foarte bine jucătoarele române. Dar este totuşi un avantaj mare faptul că Adrian Vasile a fost secund în Muntenegru destul de mult timp. Cunoaşte jucătoarele şi ce poate fiecare dintre ele în parte. Le ştie punctele forte, deci e un avantaj pentru noi. Sper ca fetele să profite şi să evolueze foarte bine în apărare“, a adăugat Stângă.

Radu Voina: „Handbalul feminin stă în Cristina Neagu“

De asemenea, şi Radu Voina şi-a exprimat părerea despre turneul care poate duce România la Tokyo. Fostul selecţioner a vorbit despre şansele României la turneul preolimpic din Muntenegru şi a specificat că prima reprezentativă „stă în Cristina Neagu“, iar când aceasta nu este în formă începe degringolada.

„Peste câteva zile naţionala feminină îşi joacă şansele de calificare la Jocurile Olimpice. Dacă se joacă fără spectatori, ar fi oarece şanse. Norvegia este extrem de greu de atacat. Iar Muntenegru joacă acasă şi are o echipă, valoric vorbind, cred eu peste a noastră. Noi trăim din forma Cristinei Neagu. Pentru că atunci când Cristina nu e în forma dorită începe degringolada. Naţionala, handbalul feminin stă în Cristina Neagu, categoric. Fără ea, celelalte jucătoare nu au demonstrat că se pot bate de la egal la egal cu o echipă pretendentă la o calificare.

Va fi extrem de greu. Dacă ne-am califica ar fi o performanţă cât de cât, una cu care conducerea federaţiei s-ar putea lăuda. Că în rest nu are cu ce să se laude. Dar va fi foarte greu. Dacă nu ne calificăm, atunci e posibil ca handbalul feminin să o ia pe un drum care să se apropie de cel masculin. Deci ar fi invers, în loc să urcăm cu echipa masculină, coborâm cu cea feminină“, a punctat Radu Voina.

În contradicţie cu Vasile Stângă, fostul selecţioner a menţionat că nu reprezintă un avantaj faptul că selecţionerul României, Adrian Vasile, a fost o perioadă antrenor secund al echipei naţionale a Muntenegrului.

„Nu are nicio legătură. Nu mai există lucruri care ar putea fi exploatate, chiar dacă a antrenat acolo. Un meci niciodată nu seamănă cu altul. Echipele se cunosc acum. Toate detaliile sunt ştiute de toată lumea”, a precizat fostul campion mondial.

Citeşte şi: Patru meciuri cu miză pentru handbaliştii Universităţii Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS