21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalEXCLUSIV / Cătălin Popescu: Am un sentiment că suntem într-un film horror

EXCLUSIV / Cătălin Popescu: Am un sentiment că suntem într-un film horror

Actuala problemă la nivel mondial, și anume pandemia de coronavirus, a blocat foarte multe activități în lume, pornind de la cele sportive și cele economice, până la întâlnirile jurnaliștilor cu reprezentanții diverselor ramuri de specialitate.

Antrenorul echipei masculine de handbal a Universității Craiova, Cătălin Popescu, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GdS despre situația grea prin care trece sportul la nivel mondial, dar și despre propria echipă. Acesta a punctat faptul că jucătorii se antrenează individual de acasă și că așteaptă să revină la antrenamentele oficiale.

GdS: Domnule profesor, cum vă descurcați în această perioadă de autoizolare?

Cătălin Popescu: În primul rând trebuie să spun că este un lucru inedit. Este pentru prima dată când fac un interviu de acasă, din autoizolare. Încercăm să trecem cât mai bine peste această perioadă. Am un sentiment că suntem într-un film horror, iar acest lucru nu prea mă încântă.

GdS: Presupunem că și pentru dumneavoastră este prima dată când trăiți astfel de vremuri și este o experiență unică. Credeți că va fi de durată această pandemie?

C.P: Sunt momente unice pentru toată lumea. Cred că va mai dura starea asta, dar sper să nu se agraveze situația. În acest moment cel mai important este să stăm cât se poate de mult acasă și să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru a ne menține sănătoși.

„Nu ne avantajează mai deloc situația actuală din campionat”

GdS: Facem saltul la echipa dumneavoastră și putem observa că, dacă s-ar îngheța în acest moment clasamentul, am încheia pe poziția a treia, una deloc avantajoasă. Sperați să se continue competiția la un moment dat?

C.P: Ne-am gândit la acest lucru, am luat în calcul toate posibilitățile și așa este, nu ne avantajează mai deloc situația actuală din campionat. Până la urmă, cea mai importantă este sănătatea sportivilor și a oamenilor. Sper să trecem cât mai repede peste această perioadă și chiar dacă nu va mai porni campionatul, noi trebuie să ne menținem sănătoși. Suntem în acest moment pe locul al treilea, nu am avut posibilitatea să jucăm cu Sânnicolau Mare pe teren propriu, dar noi trebuie să scăpăm de această pandemie. Este posibil să nu se mai dispute baraje de promovare, doar în cazul în care se va da drumul la competiții cât mai repede posibil. Dar ar fi foarte greu, pentru că după o lună și ceva de inactivitate, este foarte greu să te pui la punct într-o săptămână și să fii pregătit de reluarea campionatului.

GdS: Băieții reușesc să se acomodeze acasă și să își continue, cumva, pregătirea individuală?

C.P: După ultimul antrenament, de la începutul lunii martie, le-am spus jucătorilor că vom aștepta să vedem cum decurg lucrurile. Ei mă apelează aproape în fiecare zi, ca să vadă dacă începem activitatea. Le-am dat câteva indicații și câteva programe de pregătire individuale, pentru a se menține cât de cât la un nivel sportiv optim. Este foarte greu, pentru în casă poți face exerciții de forță, de mobilitate, dar nu și de rezistență.

GdS: Cum vi se pare această perioadă de inactivitate pentru sport la nivel mondial?

C.P: Există deja o mulțime de pierderi pe toate ramurile, economic, financiar. Dacă pe parte sportivă nu se joacă două săptămâni, deja se simt pierderile. Situația este foarte dificilă, dar se pare că trebuia să trecem și prin această pandemie.

„Nimeni nu pleacă în acest moment”

GdS: Au existat discuții la echipă, până în prezent, despre remunerarea jucătorilor? Pot apărea plecări în această perioadă?

C.P: Deocamdată nu s-a discutat această problemă la nivelul conducerii. La clubul SCM, sportivii sunt angajați pe contracte de activitate sportivă. Ei au venituri mai mari și este normal să se aplice legea care s-a hotărât. La noi, este vorba despre indemnizații, la care, zic eu, se va umbla și poate vom ajunge și noi tot la 75%. Doar că, banii sunt puțini, 700 lei pe lună, dar rămâne de văzut care va fi decizia finală. Ce este cert, nimeni nu pleacă în acest moment.

GdS: Dacă s-ar relua campionatul undeva prin luna iunie, ar fi probleme cu situația contractuală a jucătorilor?

C.P: Din câte știu, unul sau două contracte expiră în iulie, dar nu asta este problema. Dacă s-ar amâna atât de mult campionatul, va fi cel puțin o lună și jumătate de activitate apoi, după care vine imediat septembrie și începe noul sezon. S-ar decala totul și pentru jucători ar fi foarte greu să facă față.

„Le-ar mai trebui jucătorilor câteva kilograme în plus, dar de mușchi”

GdS: Vă temeți că mulți dintre sportivii dumneavoastră ar putea reveni cu mai multe kilograme în plus și fără un tonus corespunzător competiției?

C.P: După o lună de zile de inactivitate și cu posibilitățile reduse de a face antrenament, e normal să mai apară probleme în greutate. Le-ar mai trebui câteva kilograme în plus, dar de mușchi. Vom vedea, sperăm că va trece pandemia cât mai curând.

GdS: Aveți vreun mesaj de transmis tuturor oamenilor aflați în izolare în acest moment și nu numai?

C.P: Trebuie să rămânem în casă cu toții și în perioada următoare. Îi sfătuiesc pe toți să gândească pozitiv, să fie puternici și să respecte tot ceea ce li se cere de către autorități, tocmai pentru a stopa răspândirea acestui virus.

Citește și: Pandemia lovește din plin sportul. Decizii drastice luate la clubul SCM Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS