16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalMessi, Haaland şi Mbappe, nominalizaţi pentru trofeul Balonul de Aur

Messi, Haaland şi Mbappe, nominalizaţi pentru trofeul Balonul de Aur

Argentinianul Lionel Messi, norvegianul Erling Haaland şi francezul Kylian Mbappe figurează pe lista nominalizaţilor pentru Balonul de Aur 2023. De data aceasta lipseşte portughezul Cristiano Ronaldo, pentru prima oară în 20 de ani, informează Agerpres.

Messi (36 ani), campion mondial cu selecţionata Argentinei şi eroul finalei cu Franţei de la Cupa Mondială 2022, este considerat favorit la câştigarea celui de-al optulea său „Balon d’Or“, trofeul atribuit anual de revista France Football celui mai bun fotbalist al planetei.

Căpitanul naţionalei „Albiceleste“ care a părăsit în această vară Europa şi a semnat cu echipa americană Inter Miami din Major League Soccer. El are însă o concurenţă puternică din partea noilor vedete, precum Erling Haaland (23 ani) şi Kylian Mbappe (24 ani).

Haaland şi Mbappe au şanse mari

Norvegianul a cucerit trofeul UEFA rezervat celui mai bun jucător al sezonului 2022-2023, după ce a înscris 52 de goluri în toate competiţiile pentru echipa engleză Manchester City, 39 dintre ele în Premier League – un record.

Mbappe a fost protagonistul finalei Cupei Mondiale din Qatar, înscriind trei goluri în poarta Argentinei, fără însă ca „Les Bleus“ să reuşească să-şi păstreze titlul cucerit în 2018. Francezul a marcat 36 de goluri în 42 de meciuri disputate pentru Paris Saint-Germain în sezonul trecut. A punctat deja de cinci ori în trei partide disputate în actuala ediţie din Ligue 1.

Pe lista comunicată miercuri figurează, de asemenea, atacantul francez Karim Benzema, câştigătorul Balonului de Aur în 2022. El s-a despărţit de Real Madrid şi a semnat cu echipa saudită Al-Ittihad.

Printre noii veniţi pe lista France Football se află englezul Jude Bellingham, recrutat în această vară de Real Madrid, compatriotul său Bukayo Saka (Arsenal Londra), germanul Jamal Musiala (Bayern Munchen) şi francezul Randal Kolo Muani, noul atacant al lui PSG.

Şi la feminin e concurenţă mare

La feminin, selecţionata Spaniei, noua campioană a lumii, are cinci jucătoare pe lista pentru Balonul de Aur. Patru dintre ele sunt de la FC Barcelona: Aitana Bonmati (laureata premiului UEFA), Patricia Guijarro, Mapi Leon şi Salma Paralluelo. Cea de-a cincea, Olga Carmona, autoarea unicului gol al finalei cu Anglia de la Cupa Mondială 2023, joacă la rivala Real Madrid.

În schimb, compatrioata lor Alexia Putellas, câştigătoarea Balonului de aur în 2021 şi 2022, nu figurează pe listă. Victima unei grave accidentări la genunchi, Putellas a stat departe de gazon aproape întregul sezon 2022-2023.

Citeşte şi: S-au stabilit grupele Cupei României

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS