10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalFrancezul Karim Benzema a cucerit Balonul de Aur

Francezul Karim Benzema a cucerit Balonul de Aur

Atacantul francez Karim Benzema (Real Madrid), marele favorit, a câştigat trofeul Balonul de Aur, pentru cel mai bun fotbalist al sezonului 2021-2022, decernat luni seară, la Paris, informează Agerpres. Benzema (34 ani) este primul francez recompensat cu această distincţie de la Zinedine Zidane în 1998.

Karim Benzema, care a primit trofeul din mâinile lui Zidane, fostul său antrenor, a câştigat duelul pentru trofeu cu senegalezul Sadio Mané (Liverpool), campion al Africii şi pe care l-a învins în finala Ligii Campionilor în mai, şi cu belgianul Kevin De Bruyne (Manchester City).

Benzema îi succede în palmaresul trofeului argentinianului Lionel Messi, care anul trecut a cucerit pentru a şaptea oară acest premiu decernat de France Football.

Atacantul francez a câştigat totul în sezonul trecut: Liga Campionilor, titlul în Spania, cu Real Madrid, Liga Naţiunilor cu Franţa, titluri de cel mai bun marcator şi jucător în Spania în sezonul 2021-2022. În martie anul acesta, el a devenit şi cel mai bun marcator francez din istorie, cu 400 de goluri, depăşindu-l pe Thierry Henry.

Benzema este al cincilea francez care obţine această prestigioasă distincţie, după Raymond Kopa (1958), Michel Platini (1983-1985), Jean-Pierre Papin (1991) şi Zidane (1998).

A împărţit trofeul cu fanii

„Când joc fotbal, eu nu intru pe teren spunându-mi că trebuie să plac, ci să transmit emoţii, iar asta mă motivează. Am spus că este Balonul de Aur al poporului, dar nu este deloc un mesaj politic. Este doar raportat la locul de unde vin, la toţi fanii mei. Am spus asta pentru că ei au participat, m-au motivat de fiecare dată în ciuda obstacolelor, în orice moment. Vreau să împart cu ei acest trofeu, pentru că şi ei îl merită. Am avut mereu acest trofeu în minte, dar ce s-a schimbat după 30 de ani este ambiţia mea.

Ambiţia mea este de a munci mai mult, de a mă concentra mai mult pe fotbal, de a fi un lider în echipa mea. Am şansa de a juca la Real Madrid, în cea mai bună echipă din lume. La 20 de ani nu aveam aceleaşi ambiţii. Zinedine Zidane mi-a dat mereu încredere în mine. Acesta este motivul pentru care sunt astăzi aici“, a spus jucătorul francez.

„Când eram mic, visam să-i ofer o casă mamei mele, să joc la Real Madrid şi să câştig Balonul de Aur. Toate aceste vise s-au realizat, iar promisiunile faţă de mama mea au fost ţinute şi sunt foarte mândru pentru asta. Dar am mereu ambiţia de a câştiga Cupa Mondială cu echipa Franţei, pentru că este ce mi-a rămas. Sper să fiu în lotul pentru Qatar, să merg la Cupa Mondială şi să fac totul pentru a câştiga“, a mai spus Benzema, care a fost felicitat şi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Clasamentul final:

1.Karim Benzema (Franţa/Real Madrid)
2.Sadio Mane (Senegal/Liverpool/Bayern Munchen)
3.Kevin De Bruyne (Belgia/Manchester City)
4.Robert Lewandowski (Polonia/Bayern Munchen/FC Barcelona)
5.Mohamed Salah (Egipt/Liverpool)
6.Kylian Mbappe (Franţa/Paris-Saint-Germain)
7.Thibaut Courtois (Belgia/Real Madrid)
8.Vinicius Jr (Brazilia/Real Madrid)
9.Luka Modric (Croaţia/Real Madrid)
10.Erling Haaland (Norvegia/Borussia Dortmund/Manchester City).

Trofeul Gerd Muller, decernat lui Robert Lewandowski

Atacantul polonez Robert Lewandowski a primit, pentru al doilea an consecutiv, Trofeul Gerd Muller, pentru cel mai bun marcator din lume. Atacantul de 34 de ani a fost transferat în această vară de la Bayern Munchen, la FC Barcelona. Mutarea s-a făcut pentru 45 de milioane de euro. El a înscris 57 de goluri în 56 de meciuri în toate competiţiile în sezonul 2021-2022 (50 la club şi 7 la naţională). În sezonul 2020-2021, Lewandowski înscrisese 56 de goluri în 50 de partide.

În Bundesliga, la ultimul său sezon pentru Bayern, „Lewy“ a încheiat în postura de cel mai bun marcator, cu 35 de goluri în 34 de meciuri. În 2020-2021 avusese o evoluţie mai bună, cu 41 de goluri în 29 de partide, cu un gol mai mult decât a reuşit legendarul Gerd Muller, care a deţinut recordul timp de jumătate de secol (din sezonul 1971-1972).

La noul său club, Lewandowski are 14 goluri marcate în 13 partide până acum, dintre care 9 în La Liga.

Premiul Socrates, acordat lui Sadio Mane

Atacantul senegalez Sadio Mane a primit „Premiul Socrates“. Acesta este acordat în premieră în cadrul ceremoniei „Balonul de Aur“ şi destinat să pună în lumină fotbaliştii angajaţi în proiecte sociale şi caritabile.

Atacantul african a fost recompensat pentru investiţiile sale în dezvoltarea satului natal Bambali, din sudul Senegalului. A încurajat în mod egal accesul băieţilor şi fetelor la practicarea fotbalului.

Jucătorul de 30 de ani a finanţat şi un spital. El a promis, la finalul unui meci de gală în iunie 2022, să doteze cu gazon sintetic terenul de fotbal al acestui sat din regiunea Casamance.

Alexia Putellas a cucerit Balonul de Aur pentru a doua oară

Varianta feminină a „Balonului de Aur“ a avut-o în prim plan pe spaniola Alexia Putellas (FC Barcelona). Ea a câştigat pentru a doua oară consecutiv trofeul.

În clasamentul final al anchetei organizate de revista France Football, Putellas le-a devansat pe englezoaica Beth Mead (Arsenal), campioană a Europei cu echipa ţării sale şi desemnată cea mai bună jucătoare a competiţiei, şi pe australianca Sam Kerr (Chelsea).

Putellas (28 ani), care a câştigat liga spaniolă şi a jucat finala Ligii Campionilor cu FC Barcelona, devine prima jucătoare care obţine acest trofeu, creat în 2018, de două ori.

Norvegianca Ada Hegerberg (Lyon) a câştigat prima ediţie a Balonului de Aur feminin, în 2018, iar americanca Megan Rapinoe (Reign FC) s-a impus în 2019, trofeul nefiind acordat în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19.

Citește și: LaLiga | Real Madrid s-a impus fără probleme în „El Clasico“, 3-1 cu FC Barcelona

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS