21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalDumitru Barbu: „Niciodată nu am gândit lucrurile din perspectiva locului doi“

Dumitru Barbu: „Niciodată nu am gândit lucrurile din perspectiva locului doi“

Conducerea Universităţii Craiova a dorit să revitalizeze lucrurile la nivelul Centrului de Copii şi Juniori şi a reapelat la Dumitru Barbu. În discuţie intră fostul conducător al academiei din sezonul 2016-2017, an în care gruparea alb-albastră a cucerit titlul la Under 17, cu Daniel Mogoşanu la timonă şi Valentin Mihăilă, respectiv Vladimir Screciu în teren. Conf. univ. dr. Dumitru Barbu, fost metodist în cadrul FRF şi antrenor cu rezultate notabile la Academia „Gică Popescu“, a stat de vorbă cu Gazeta de Sud despre noul său mandat la Universitatea Craiova şi şi-a expus intenţiile pentru anul competiţional 2021-2022 la nivelul juvenil.

„Vreau să văd la ce nivel pot să ajung de data aceasta“

GdS: Felicitări pentru numire! Cu ce gânduri te întorci la Universitatea Craiova?

Dumitru Barbu: Mulţumesc! Am venit cu gânduri pozitive, de formare, de educaţie şi educare. Vrem să facem o treabă bună şi să reedităm tot ce ţine de performanţă la nivel de jucători şi la nivel de echipe, evident.

GdS: Cum ai primit propunerea de a reveni? Ştiu că nu plecasei de la club în relaţiile cele mai bune…

D.B.: Toate lucrurile din trecut au rămas acolo. Eu am fost şi sunt o persoană înţelegătoare. Dorinţa de a lucra la nivelul cel mai înalt şi în condiţiile bune m-au făcut să accept o astfel de propunere. Este o provocare pentru mine. Vreau să văd la ce nivel pot să ajung de data aceasta. Dacă atunci am reuşit să aducem un titlu la Craiova, poate vom face ceva mai mult de această dată. Atenţie! Nu ăsta este obiectivul prioritar, dar să nu se înţeleagă că nu-mi doresc asta. De fiecare dată, lucrurile care m-au ghidonat în viaţă au fost acelea de a fi cel mai bun oriunde am activat. Niciodată nu am gândit lucrurile din perspectiva locului doi.

„Gândul meu este foarte clar: de a forma o altă şcoală“

GdS: Pe ce perioadă ai semnat?

D.B.: La nivel de club, politica este să se semneze contractele pe un an. Dar nu m-a interesat prea tare aspectul ăsta. Altceva este important. Mi-aş dori ca tot ce lucrez în perioada asta să se vadă. Este zicala aia: să laşi în urmă ceva. Dacă acum 4 ani am lăsat în urmă un titlu naţional, lucru care nu se mai întâmplase de peste 20 de ani, şi mă mândresc cu asta, după aceleaşi principii merg şi de această dată. Vreau să văd că jucătorii au învăţat ceva şi să ne mândrim cu un alt titlu. Dacă eu, împreună cu antrenorii mei vom munci bine, sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară. Fie că sunt la nivel de jucători, fie la nivel de echipe.

GdS: Cum regăseşti clubului după patru ani şi ce îţi propui mai exact?

D.B.: La alt nivel, superior, evident. Dacă la vremea respectivă (2016/2017 – n.r.) am preluat Centrul de Copii şi Juniori cu grupe incomplete şi nu puteam avea pretenţii prea mari din punct de vedere al organizării antrenamentelor, a implementării unei filosofii de acţionare, de data asta lucrurile stau total diferit. Gândul meu este foarte clar: de a forma o altă şcoală. În sensul că la noi trebuie să fie a doua lor şcoală şi pe alocuri să devină chiar prima. Trebuie să le oferim o educaţie pentru viaţă, apoi o educaţie sportivă care să fie la cel mai înalt nivel.

Implementarea şi promovarea acestor juniori la nivel de performanţă, de seniori, să fie cât mai mare. Orice copil care vine la fotbal are nevoie de o bază mare a performanţei jos. Iar când se trage linie la nivelul juniorilor mare trebuie să avem cu ce ne mândri, că am făcut ceva în tot acest parcurs încât această academie să aibă rezultate bune, atât la nivel individual, cât şi la echipe.

„Educarea şi educaţia vor fi în plan central“

GdS: Care ar fi ordinea importanţei în instruire?

D.B.: Lucrurile se îmbină la un moment dat. Ne dorim să formăm jucători, dar în acelaşi timp nu vom neglija rezultatele. Dacă există jucători buni, cu siguranţă nici rezultatele nu vor întârzia să apară. Trebuie să existe o simbioză între una şi cealaltă. Dar educarea şi eduaţia vor fi în plan central! Inclusiv la nivel de antrenori, pentru că ei sunt pionii principali. Ei vor fi în linia întâi, iar eu în linia a doua. Trebuie să colaborez şi să conlucrez bine cu aceşti oameni.

Cu toţii trebuie să se perfecţioneze, să ajungă la alt nivel şi împreună să reuşim să creăm o filosofie a clubului Universitatea Craiova. Aceasta trebuie să fie aşa cum se găseşte la nivelul centrelor, al academiilor mari din ţările cu fotbal avansat. Ăstea au fost lucrurile pe care le-am dorit întotdeauna. Aici găsesc un teren fertil pentru implementarea unei filosofii de nivelul cel mai înalt. Sper ca oamenii şi jurul meu să se muleze la cerinţele impuse de mine şi de conducere. Trebuie să-şi stabilească nişte obiective prin care să se autodepăşească şi să fie respectaţi la nivel naţional şi chiar mai sus.

Citeşte şi: S-a stabilit organigrama Centrului de Copii şi Juniori de la Universitatea Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS