20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalVillarreal a câștigat, în premieră, Liga Europa! Dramatism cu 22 de penaltiuri!

Villarreal a câștigat, în premieră, Liga Europa! Dramatism cu 22 de penaltiuri!

În fața a 9.500 de spectatori, Villarreal și Manchester United au oferit un meci palpitant în finala Ligii Europa. Cele două formații au oferit un meci echilibrat doar pe tabelă, pentru că la statistici gruparea engleză a dominat copios aproape la toate capitolele. Dar, cum golurile contează, diferențierea finală s-a făcut, în cele din urmă, la loviturile de la 11 metri, pentru că după 120 de minute scorul a fost 1-1. La final, bucuria a fost în tabăra lui Villarreal, care a triumfat pentru prima dată în Europa League. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât s-au executat nu mai puțin de 22 de penaltiuri, iar „galbenii“ au fost impecabili de la punctul cu var.

Englezii, cu un plus în pirmele 90 de minute

Așa cum era de așteptat într-un meci cu o asemenea miză, cele două formații au început prudent jocul de la Gdansk și nu au lăsat deloc spații în defensivă. Atacul nu a fost punctul cheie cel puțin în primele 25 de minute ale meciului, în care ambele combatante au încercat să se descopere și să-și creeze traseele și culoarele de joc. Din minutul 30, de la golul lui Moreno, a început, practic, jocul mai spectaculos. United, nevoită să atace, și-a spulberat adversarul la capitolul posesie până la pauză, 63% față de 37%, dar nu a reușit să și schimbe tabela în dreptul ei.

La reluare, „submarinul galben“ s-a întors pe teren cu o tactică de joc schimbată. Unai Emery a preferat să nu mai forțeze în atac și să se retragă, ușor-ușor, să conserve rezultatul. Doar că nu întotdeauna când te aperi cu toată echipa ies și calculele de pe hârtie. După mai multe atacuri prelungite, Manchester a reușit să restabilească egalitatea în minutul 55, prin cine altul dacă nu Edinson Cavani. A fost momentul de descătușare al „diavolilor roșii“, care au continuat să atace și să preseze defensiva adversă. Gruparea spaniolă nu a mai contat în ofensivă până la final, dar și elevii lui Solskjaer au arătat semne de oboseală, iar meciul a intrat în prelungiri.

În așteptarea loviturilor de departajare

În primele 15 minute Villarreal a fost echipa ceva mai „vie“. Formația lui Emery a pasat, a încercat câteva execuții spre poarta lui De Gea și a avut o posesie a mingii cum rar i-a fost dată în primele 90 de minute. Doar că, tabela a rămas neschimbată la 1-1 și cu un sfert de oră înainte de final. Din minutul 105 până în 120 jocul efectiv a „murit“! Cele două echipe au renunțat în a mai contraataca și au preferat să rudimenteze jocul, la trecerea timpului. S-a încheiat 1-1, iar câștigătoarea urma să se decidă la penaltiuri.

La penaltiuri am avut parte de un dramatism la cote maxime. Toți jucătorii de pe teren au executat impecabil, fiecare în parte, și s-a ajuns la portari. Rulli a avut sânge mai rece decât De Gea și, pe lângă faptul că a tras puternic și plasat, a și parat execuția goolkeeper-ului spaniol. A fost o bucurie de neimaginat în tabăra grupării spaniole, care intră în istoria competiției cu primul trofeu câștigat.

Villarreal: Rulli – Foyth (88, Gaspar), Albiol, Torres, Pedraza (88, Moreno) – Trigueros (77, Gomez), Parejo, Capoue (120+2, Raba),  Pino (77, Alcacer) – Bacca (60, Coquelin), G. Moreno. Antrenor: Emery.

Manchester United: De Gea – Wan-Bissaka (120+2, Telles), Lindelof, Bailly (115, Tuanzebe), Shaw – Pogba (115, James), McTominay (120+2, Mata) – Greenwood (100, Fred), Bruno Fernandes, Rashford – Cavani. Antrenor: Solskjaer.

Citește și: „U“ Craiova – Clinceni 0-0 / Fotbal cu pipeta, spectacol doar în tribune

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS