13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalJustin Ştefan: Stabilitatea financiară a cluburilor e prioritatea principală a LPF

Justin Ştefan: Stabilitatea financiară a cluburilor e prioritatea principală a LPF

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat că stabilitatea financiară a cluburilor e prioritatea principală a LPF în această perioadă în care activitatea este sistată ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Avem multe cluburi din Liga 1 cu probleme financiare“

Într-un buletin informativ publicat astăzi, pe site-ul oficial al LPF, Justin Ştefan a menţionat că trebuie făcute eforturi pentru ca jucătorii să fie plătiţi. Atunci când se vor relua partidele din Liga I şi vor intra pe teren aceştia să se gândească numai la fotbal.

„Astăzi, mai multe cluburi din Liga I se confruntă cu probleme financiare, dar această situaţie trebuie să ia sfârşit. Asigurarea stabilităţii financiare a cluburilor devine principala prioritate a Ligii. Iar ea nu trebuie să se rezume doar la plata drepturilor de televizare. Este normal ca persoanele de care depinde activitatea cluburilor (jucătorii şi stafful tehnic) şi datoriile către stat să fie achitate la timp şi sunt convins că niciun patron din Liga I nu vede lucrurile altfel. Aşa stau lucrurile la orice companie, aşa gândeşte orice antreprenor. Este rolul nostru, al managementului LPF şi al cluburilor să ne asigurăm că jucătorii vor intra pe teren cu banii la zi, gândindu-se numai la fotbal“, a spus oficialul LPF.

„Nu cred că Josep Maria Bartomeu, preşedintele Barcelonei, îi spune lui Messi că nu îşi va primi banii nici luna aceasta şi că mai are de aşteptat. Dacă vrem să ducem fotbalul românesc în zona de performanţă trebuie să fim sinceri şi să începem să gândim şi să ne comportăm ca afară. Modelul românesc de a gestiona lucrurile nu poate produce rezultatele dorite. Cred că ne-am convins cu toţii de asta în ultimii 30 de ani. Putem folosi criza generată de coronavirus pentru a acţiona în beneficiul fotbalului românesc“, a completat Justin Ștefan.

Se dorește instituirea unui sistem de control financiar

Acesta mai susţine că instituirea unui sistem de control financiar la nivelul LPF va asigura stabilitatea grupărilor.

„E un moment bun să ne asigurăm că nu mai repetăm greşelile din trecut, dar dacă îl ratăm şi pe acesta, tare mi-e teamă că fotbalul românesc va ajunge cu totul la periferia fotbalul european. De aceea, instituirea unui sistem de control financiar, care să asigure stabilitatea cluburilor şi liniştea jucătorilor de fotbal, este primul pas în direcţia corectă. Nu este suficient să plătim drepturile de televizare, ci trebuie să ne asigurăm că banii aceştia sunt gestionaţi întotdeauna eficient. Nu vorbim în niciun caz de o ingerinţă a Ligii în managementul cluburilor de fotbal, ci doar de garanţii care să ofere certitudinea unor bugete echilibrate în sezoanele următoare. Nu ne mai putem permite ca bulgărele datoriilor să fie rostogolit de la un sezon la altul. Vrem performanţă, dar nu cu orice preţ. Cumpătarea rămâne o soluţie bună indiferent de vremuri“, a explicat Justin Ştefan.

„LPF se află în contact permanent cu celelate ligi europene“


Secretarul general a precizat că LPF se află în dialog permanent cu autorităţile române şi va lua măsuri speciale pentru protecţia jucătorilor şi antrenorilor în momentul în care Liga I se va relua.

„Am încercat întotdeauna să văd partea pozitivă a lucrurilor. Astăzi, fotbalul românesc este în pauză, dar el se va relua de îndată ce autorităţile ne vor permite acest lucru. Va trebui să ne asigurăm că avem capacitatea de a proteja sănătatea tuturor celor implicaţi în procesul de pregătire şi de jocuri. În acest sens, LPF se află în contact permanent cu celelalte ligi europene, precum şi cu autorităţile statului român. Discutăm cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului modalităţile în care vom putea relua competiţia, precum şi măsurile speciale pe care toate cele 14 cluburi din Liga I trebuie să le implementeze pentru a putea duce această ediţie de campionat la bun sfârşit“, a afirmat Ştefan.

„Am învăţat că nu există certitudini, dar m-am convins în această perioadă că fotbalul românesc este pe deplin capabil să fie unit în faţa unui adversar comun, cum este coronavirusul. FRF, LPF şi AFAN se află într-un dialog permanent, iar diferendele din trecut au fost uitate. Chiar dacă uneori există opinii diferite, ceea ce, de altfel, este şi normal, obiectivele noastre sunt de această dată comune, iar filtrul gândirii critice ne ajută să identificăm soluţiile pentru ca fotbalul românesc să meargă mai departe, fără ca jucătorii şi cluburile să sufere prea mult în urma acestei crize“, a adăugat secretarul general al LPF.

Se aude primul fluier pe 5 iunie?

Competiţiile fotbalistice din România au fost întrerupte iniţial până la 31 martie. Au fost suspendate ulterior, printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al FRF, cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă.

Departamentul de Competiţii al LPF a înaintat către FRF un program pentru desfăşurarea tuturor etapelor rămase de disputat până la finalul acestui sezon competiţional. Planul are ca moment de reluare a competiţiei data de 5 iunie. Potrivit acestuia, ultima etapă a ediţiei actuale de campionat s-ar putea disputa la data de 26 iulie. Propunerea reprezintă doar un scenariu de lucru, o decizie finală urmând a fi adoptată la un moment ulterior, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus şi a interdicţiilor adoptate de autorităţile statului român.

Citește și: Universitatea Craiova a remizat în debutul campionatului de FIFA 20

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS