11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetBaschet / Reușită istorică pentru SCMU! Craiova va juca în grupele FIBA Europe Cup

Baschet / Reușită istorică pentru SCMU! Craiova va juca în grupele FIBA Europe Cup

Se scrie istorie în baschetul craiovean! SCMU Craiova a reușit, în premieră, să obțină o calificare în grupele unei competiții europene, în speță FIBA Europe Cup. Reușita este una fantastică, mai ales dacă, după o scurtă analiză, observăm că echipa și-a schimbat în mare măsură întreg lotul în acest sezon.

SCM Universitatea Craiova a pierdut duelul din turul trei preliminar pentru grupele FIBA Europe Cup cu BC Kalev/Cramo, scor 84-79. Oltenii au fost conduși și la 19 puncte, dar au reușit să revină și să sufere un eșec la doar cinci lungimi. Această revenire s-a dovedit de aur pentru Leii din Bănie, pentru că regulile FIBA Europe Cup ne-au permis să accedem în grupe și în cazul unui eșec. După înfrângerea cu 79-84, elevii lui Vitaly Stepanovski au încheiat cu un coșaveraj de +11 în ultimele două tururi preliminare ale Europe Cup. Astfel, SCMU este sigură de prezența în grupele FIBA Europe Cup din postura de lucky-loser, după eșecul celor de la Rilski Sportist cu Hapoel Haifa, scor 61-68.

Bulgarii de la Rilski au fost la un pas să obțină un rezultat favorabil. În duelul cu Hapoel, aceștia au revenit de la +17 și s-au apropiat chiar și la trei puncte pe final de meci: 61-64. La acel scor, Sportist ar fi fost calificată în grupele competiției, dar adversarii din Israel au încheiat partida cu un run de 4-0. În turul doi preliminar, Rilski Sportist a trecut cu 91-76 de lituanienii de la BC Wolves. Astfel, în urma celor două confruntări din Arena Samokov, sala grupării bulgare, aceștia au avut un coșaveraj de +8, cu trei lungimi mai mic decât al reprezentantei României.

Au luptat până la ultima secundă cu Kalev/Cramo

Trecând la meciul de vineri seară, SCMU Craiova a pierdut în fața unei echipe puternice, Kalev/Cramo, multiplă campioană în Estonia. Adversarii românilor au avut un debut excelent de partidă și au reușit să marcheze la primele patru posesii. Vitaly Stepanovski a cerut timeout după ce echipa sa a încasat un run de 0-10. Hopkins a lovit primul pentru olteni, de la distanță. Blaj-Voinescu a dus scorul la 5-10. Au urmat patru puncte fără replică ale adversarilor și un recital din afara semicercului, care au făcut ca după un sfert tabela să indice 28-11. Meiers a mărit la 19 puncte diferența, înaintea triplei reușite de Țîbîrnă. Diferența pe tabelă s-a cam menținut, iar la vestiare Craiova a intrat cu un handicap de -12 puncte, scor 45-33.

Diferența de pe tabelă a redevenit de doar o cifră după ce Nikolic a marcat de la distanță. Pivotul sârb a înscris 8 dintre primele 10 puncte ale Craiovei în sfertul trei și l-a forțat pe antrenorul advers să solicite timeout la scorul de 44-51. Watson a redus diferența la cinci lungimi, iar Flanningan i-a apropiat pe olteni la o singură posesie. După mai multe minute de echilibru, două triple ale lui Van Beck au refăcut avansul de pe tabelă în unul de două cifre (52-63).  Scorul cu 10 minute înainte de final era 58-67.

Watson a marcat un coș de trei puncte la prima posesie din sfertul patru. Hopkins i-a urmat exemplul și scorul devenea 64-67, înaintea triplei lui Gilbert. Palmi a dus scorul la 68-73, Blaj-Voinescu a marcat și el, dar estonienii au marcat o triplă dificilă prin care făceau ca scorul să fie 73-75. Craiova a egalat prin liberele lui Țîbîrnă, dar a urmat un run de 7-0 al adversarilor, care au și pus capac meciului. Scorul final a fost 79-84.

Dăm peste Voluntari și în grupele FIBA

Ajunși în grupe, baschetbaliștii lui Vitaly Stepanovski vor avea ocazia să dispute trei meciuri în fața propriilor fani, doar că nu vor veni în Bănie, de fiecare dată, formații străine. Una dintre viitoarele adversare ale Craiovei din grupe este CSO Voluntari, echipa care s-a și impus chiar în Polivalentă, sezonul trecut, în finala Cupei României. Prima dispută românească va avea loc chiar în prima etapă, pe data de 12 octombrie, la Craiova.

Alături de CSO Voluntari, în grupa H vom mai întâlni formațiile Hakro Merlins Crailsheim (Germania) și Norkkoping Dolphins (Suedia).

Program SCMU Craiova în grupa H:

12 octombrie: SCMU Craiova – CSO Voluntari;
16 octombrie: Hakro Merlins Crailsheim – SCMU Craiova
26 octombrie: SCMU Craiova – Norkkoping
2 noiembrie: CSO Voluntari – SCMU Craiova;
23 noiembrie: SCMU Craiova – Hakro Merlins Crailsheim
30 noiembrie: Norkkoping – SCMU Craiova.

Citește și: Volei (f) / SCMU Craiova, cu o mână pe trofeul Memorialului „Ion Constantinescu“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS