21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetHoria Păun: Trebuie să înțelegem că titlurile se câştigă doar pe teren

Horia Păun: Trebuie să înțelegem că titlurile se câştigă doar pe teren

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a declarat pe site-ul FRB că titlurile se câştigă doar pe teren, după ce federaţia a decis să anuleze sezonul 2019-2020 şi să nu acorde titlurile de campioane naţionale.

„A fost o decizie grea. Apăsătoare chiar. Mai ales că, la masculin, două echipe se aflau la egalitate de puncte şi mai aveau de disputat un meci direct înainte de play-off. Au fost discuţii lungi, dezbateri, dar este de apreciat că am ajuns la un consens. Le mulţumesc tuturor cluburilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă, chiar dacă decizia era greu să ofere satisfacţie 100% absolut tuturor celor implicaţi. Trebuie însă să ţinem cont şi de moralitate, de fair play, aspecte care definesc sportul până la urmă. Judecând după aceste repere menţionate, trebuie să înţelegem toţi că titlurile se câştigă doar pe teren’

Toată familia baschetului ştie că, până la urmă, play-off-ul e un alt campionat. Nu e doar un clişeu, e o realitate. Și teoretic, la finalul play-off-ului oricine poate triumfa, indiferent pe ce loc s-a clasat la finalul sezonului regulat. De aceea, având toată consideraţia pentru liderii LNBM şi LNBF la momentul 12 martie, nu puteam să nu respectăm şi celelalte cluburi participante în competiţii. Nu era corect, nu era moral, nu era fair play”, a declarat Horia Păun pentru FRB.

„Echipa care a încheiat prima nu poate figura drept campioană”

Preşedintele FRB a avertizat că există riscul ca, în cazul unei evoluţii nefavorabile a pandemiei, competiţiile europene să nu se dispute până la începutul anului 2021. De asemenea, acesta a explicat şi ce înseamnă clasarea pe primul loc în condiţiile suspendării competiţiilor

„Clasarea pe primul loc înseamnă că acea echipă a fost liderul competiţiei la momentul în care am fost forţaţi de pandemie să finalizăm sezonul. În statisticile competiţiei însă, acea echipa nu poate figura drept campioană naţională. Nu primeşte titlul, trofeul, medaliile. Este un lider care primeşte dreptul de a reprezenta România în cupele europene. Este o minimă consolare pentru eforturile făcute până la momentul pe care nimeni nu şi l-a dorit, cel în care am fost forţaţi să oprim competiţia”, a mai spus președintele FRB.

U-BT Cluj-Napoca are dreptul să evolueze în Basketball Champions League, iar Sepsi Sfântu Gheorghe, în EuroCup Women. Dacă CSM CSU Oradea îşi va exprima dorinţa de a participa în Basketball Champions League, Păun va propune forului european ca ambele formaţii să fie înscrise în ediţia viitoare a competiţiei. Decizia finală este însă la FIBA.

Liga Naţională de Vară, o nouă competiţie în România?!

Consiliul Director al FRB a decis şi organizarea în premieră a unei competiţii estivale dedicate seniorilor.

„Noi am denumit-o generic „Liga Naţională de Vară”. Sincer, nu ştiu dacă aceasta va fi denumirea finală. Cert este că nu ne dorim să fie o „miuţă” între echipe. Ne dorim o competiţie serioasă, care să se adreseze în primul rând jucătorilor români. Ne dorim o întrecere care să readucă baschetul la nivel de seniori în atenţia publicului şi a autorităţilor, încă din luna august”, a adăugat Horia Păun.

Consiliul Director al FRB a recomandat tuturor cluburilor participante în LNBM, LNBF şi Liga I să negocieze încheierea amiabilă a tuturor contractelor cu participanţii la activitatea sportivă, pentru a evita ulterioare litigii salariale.

În Liga Naţională masculină, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca ocupa primul loc, cu 33 puncte. Urmăritoarea era CSM CSU Oradea, cu 33 puncte și BC CSU Sibiu, 31 puncte.

La feminin, pe primul loc se afla campioana ACS Sepsi SIC Sf Gheorghe, cu 27 puncte. Ea este urmată de vicecampioana CS Municipal Satu Mare, cu 24 puncte și FC Baschet Arad, cu 23 puncte.

Citește și / Dragoș Diculescu: Personal, mă dezavantajează decizia FRB

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS