12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetCovid-19 provoacă tevatură în baschet. „Duel” de la distanță între jucători și federație

Covid-19 provoacă tevatură în baschet. „Duel” de la distanță între jucători și federație

Liga Națională de Baschet se confruntă cu cel mai greu moment din istorie: pandemia Covid-19. Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România începând cu luni, 16 martie 2020, iar situația nu pare a se ameliora curând.  

Joi, FRB a anunţat suspendarea Ligii Naţionale de Baschet şi a competițiilor de copii și juniori până în 31 martie. Între timp, situația a devenit din ce în ce mai gravă, iar mai multe federații europene au decis anularea campionatelor.

Anularea campionatului, cea mai bună decizie!?

Sabin Gherdan, agent FIBA și avocat, a transmis un mesaj important pentru toți iubitorii de baschet din România. Acesta a anunțat că președinții cluburilor din Liga Națională au convenit să pună punct actualei ediții de campionat. Această propunere a fost transmisă imediat președintelui Horia Păun. Luni, 16 martie, acesta va avea o ședință cu președinții de cluburi din România și este de așteptat ca o decizie să fie luată în timpul acelei discuții.

„Ne aflăm în mijlocul unei situații neprevăzute cu care lumea sportului, la nivel global, nu s-a mai întâlnit niciodată. Este dificil de prevăzut ce se va întâmpla, cum vor evolua lucrurile în perioada imediat următoare. Lumea sportului cât și a baschetului a fost zguduită de repercursiunile pandemiei COVID-19, iar o serie de campionate au fost suspendate, iar altele oprite definitiv cu consecința decernării titlului de campioană în funcție de clasamentul la zi. Cu siguranță nicio parte implicată nu și-ar fi dorit să se ajungă aici, însă situația actuală nu prezintă semne că normalitatea va fi reinstalată prea curând. 

„Mi-a fost comunicat astăzi (sâmbătă, 14 martie – n.r.) că voința comună a președinților de cluburi din Liga Naționala de Baschet Masculin este de a pune stop definitiv sezonului 2019/2020. Propunerea a fost deja înaintată președintelui Horia Păun. ”, a declarat Sabin Gherdan, agent FIBA.

Decizia finală trebuie analizată din toate punctele de vedere”

„Consider că decizia de a pune punct ediției 2019/2020 a campionatului trebuie analizată din toate punctele de vedere înainte de a fi tranșată într-un anumit fel. Am înțeles propunerea președinților de cluburi de a finaliza LNBM în funcție de clasamentul la zi, respectiv de a plăti sportivii până la data luării deciziei. Însă, cred că înainte de a se lua această decizie, ar fi corect ca toți participanții la activitatea sportivă să-și exprime poziția, inclusiv sportivii, arbitrii și oficialii”, a adăugat Sabin Gherdan.

Jucătorii exclud varianta anulării campionatului

Căpitanul formației SCMU Craiova și, totodată, unul dintre cei mai longevivi jucători din campionatul românesc, Porter Troupe a explicat printr-o scrisoare efectele pe care o eventuală decizie de anulare a Ligii Naționale le-ar putea avea asupra baschetbaliștilor. De asemenea, el îi îndeamnă pe președinții de club și pe Horia Păun să se pună în pielea sportivilor, antrenorilor etc.

„Trăim în vremuri ciudate. În primul rând, doresc să le urez tuturor sănătate și pace în gânduri și suflet de-a lungul acestei perioade dificile. Spunând asta, există o discuție între jucători. Cu toții suntem îngrijorați că echipele încearcă să anuleze sezonul și să nu onoreze contractele până la final. Ce este cu siguranță greșit e că noi, jucătorii, nu avem o voce prin care să luăm decizii legate de soarta noastră. Mai mult decât orice, este incorect, nedrept și se întâmplă prea des. De multe ori, echipele iau decizii și noi putem doar să le acceptăm. Acest lucru trebuie să se schimbe. La fel ca o persoană care lucrează într-un magazin, baschetul este slujba mea. Este modalitatea prin care câștig bani pentru a mă susține și muncesc din greu pentru a menține acest job”, a spus „veteranul” Porter Troupe.

Chem toți jucătorii să ne unim pentru a ne face vocea auzită

„Acest virus afectează lumea și cu toții suntem binecuvântați că suntem în continuare sănătoși și în siguranță. Dar pentru noi, ca jucători, următoarele șase luni fără o oportunitate de a obține bani nu pot fi ignorate. Cele mai multe persoane vor continua să fie compensate într-o anumită măsură de-a lungul acestei perioade dificile. Noi, jucătorii, nu vom primi niciun salariu până în toamnă dacă liga este anulată. Deci, vreți să ne spuneți că de acum până la jumătatea lui septembrie se presupune să trăim din banii pe care i-am câștigat în timpul actualului sezon? Vă rog să înțelegeți că cei mai mulți dintre noi avem chirii și chitanțe de plătit acasă. Trebuie să avem grijă de familie! Prin urmare, dacă această situație reprezintă într-adevăr un caz de forță majoră, trebuie dezbătut. Chem toți jucătorii să ne unim pentru a ne face vocea auzită și pentru a găsi o cale de a lupta pentru dreptul nostru de a fi auziți!”, a adăugat sportivul american.

Troupe: Rog președinții echipelor și federația să se gândească dincolo de bani

„În același timp, rog președinții echipelor și federația să se gândească dincolo de bani și să se pună pe ei înșiși în situația jucătorilor, a arbitrilor, a kinetoterapeuților, a antrenorilor și a celorlalte persoane care vor fi afectate de decizia pe care o veți lua mâine. Trebuie să înțelegeți că nu impactați doar soarta unui sezon, ci schimbați vieți. În ultimul rând, e timpul ca noi, jucătorii, să formăm o uniune astfel încât vocile noastre să fie auzite. Această ligă și acest sport a crescut datorită nouă, a jucătorilor și a antrenorilor. Managerii au și ei partea lor însă cel mai important a fost produsul pe care noi l-am oferit pe teren. Acesta trebuie să fie mai respectat în viitor”, a încheiat Porter Troupe.

Citește și: Familia lui Jan Vertonghen, jefuită sub ameninţarea cuţitelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS