10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetDebut de foc pentru România în preliminariile EuroBasket

Debut de foc pentru România în preliminariile EuroBasket

Echipa națională de baschet masculin a României se pregătește de startul campaniei de calificare la FIBA EuroBasket 2021. Tricolorii lui Tudor Costescu vor întâlni în decursul a patru zile Spania (acasă) şi Israel (deplasare). Partida cu naţionala iberică este programată mâine, de la ora 18.00, şi se va desfăşura în Arena din Cluj-Napoca, în timp ce meciul din Israel se va disputa luni, 24 februarie, de la ora 19.00.

Pentru cele două jocuri din această lună, selecţionerul României, Tudor Costescu, a cooptat 15 jucători care evoluează atât din campionatul intern, cât şi în străinătate.
Astfel, lotul tricolorilor este următorul: poziția 1 – Tudor Gheorghe (BCMU Piteşti), Lucas Tohătan (CSU Sibiu), Giordan Watson (CSM Oradea), poziția 2 – Radu Vîrnă (Steaua Bucureşti), Dragoș Diculescu (SCMU Craiova), Mirel Dragoste (SCM Timişoara), Kris Richard (SCMU Craiova), poziția 3 – Mihai Măciucă (BCMU Piteşti), Radu Paliciuc (CSU Sibiu), poziția 4 – Bogdan Popa (SCM Timişoara), Iulian Orbeanu (CSO Voluntari), poziția 5 – Emanuel Cățe (UCAM Murcia), Alex Olah (Leche Rio Breogan), Bogdan Țîbîrnă (SCMU Craiova), Rareș Uță (Universitatea Cluj).

Iniţial, din lotul tricolorilor au făcut parte Bobe Nicolescu (CSM Oradea) și Marcu Badiu (Dinamo Bucureşti), însă aceştia au suferit două accidentări destul de dure, iar selecţionerul Costescu a fost nevoit să renunţe la serviciile lor. Cei doi au fost înlocuiți de Radu Vîrnă și Rareș Uță. De asemenea, şi Tudor Fometescu a suferit o accidentare și a devenit indisponibil pentru dubla cu Spania și Israel, din preliminariile pentru FIBA EuroBasket.

Tudor Costescu: Avem cea mai bună selecție posibilă

Tudor Costescu, antrenorul echipei naționale masculine de baschet a României, a vorbit pentru unitedhoops.ro despre debutul la FIBA EuroBasket. Acesta a precizat că starea de spirit a echipei este bună și avertizat despre nivelul adversarului din prima partidă a calificărilor.

„Starea de spirit a echipei este bună, spre foarte bună. În general, de când lucrăm în această formulă, lucrurile sunt pozitive. Băieții muncesc cu entuziasm și o fac cât de bine pot. Așteptăm cu nerăbdare meciul cu Spania. E foarte greu să spui că avem jucători români la nivelul jucătorilor convocați la echipa națională a Spaniei. Cu siguranță, jucătorii tineri la care faceți referire au beneficiat de o regulă a federației, care i-a ajutat să progreseze. Dacă nu din punct de vedere tehnic, măcar din punct de vedere al experienței. Sigur, unii dintre ei au progresat și din punct de vedere tehnic. Anumite accidentări mi-au dat puțin planurile peste cap, însă în acest moment consider că avem cea mai bună selecție posibiliă pentru a înfrunta Spania și Israel“, a declarat selecţionerul României, Tudor Costescu.

„Sunt puține lucruri de speculat“

Selecţionerul consideră că lotul Spaniei este foarte puternic şi că nu sunt foarte multe lucruri de speculat împotriva lor.

„Ei au chemat în pregătire 17 jucători. Este un mix de jucători tineri și jucători cu experiență. Toți au acumulat experiență în cea mai bună ligă națională din Europa. Sunt sportivi cu roluri importante în propriile echipe și care au mai participat la acțiunile echipei naționale. Așadar, sunt puține lucruri de speculat împotriva lor. Ne-am făcut o idee, sigur. Le-am văzut puterea și pot să spun că se bazează foarte mult pe forța și unitatea grupului, mai mult decât pe filosofia specifică școlii de baschet iberice“, a adăugat Tudor Costescu.

Diculescu: Suntem motivaţi să dăm tot ce e mai bun pe teren

Jucătorul Craiovei, Dragoş Diculescu, consideră că echipa poate obţine un rezultat mare cu Spania.

„Suntem cu toţii dornici să facem un joc foarte bun joi (mâine). Ne-am antrenat bine şi suntem motivaţi să dăm tot ce e mai bun pe teren, iar la final să ne bucurăm de un rezultat pozitiv pentru baschetul românesc. Chiar dacă mulţi jucători dintre cei care au adus titlul mondial nu mai fac parte din lotul Spaniei, cei care au rămas sunt dornici de afirmare şi joacă la echipe foarte bune din Spania. Avem încredere în puterile noastre şi suntem convinşi că se poate obţine o victorie mare. Accederea la FIBA EuroBasket nu este o misiune imposibilă pentru noi“, a declarat Dragoş Diculescu.

Alături de Spania şi Israel, din grupa României mai face parte Polonia. Primele trei echipe se vor califica la Euro Basket 2021.

Citeşte şi: Liga 3 / S-au tras la sorți duelurile pentru barajul de promovare, ediția 2020-2021

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS