15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportF1 / Max Verstappen a câştigat şi cursa din Austria! Fiasco total la final

F1 / Max Verstappen a câştigat şi cursa din Austria! Fiasco total la final

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Austriei, desfăşurat duminică pe circuitul de la Spielberg, obţinând astfel a cincea sa victorie consecutivă în Campionatul Mondial de Formula 1.

Plecat din pole position, Verstappen l-a devansat cu 5,155 secunde pe monegascul Charles Leclerc, care adus al 800-lea podium din istorie pentru echipa Ferrari. Pe poziţia a treia s-a clasat mexicanul Sergio Perez (Red Bull), la 17,188 secunde.

 Max Verstappen şi-a consolidat poziţia de lider al clasamentului general al piloţilor în urma acestui nou succes, al şaptelea de la debutul sezonului şi al 42-lea de la începutul carierei sale în Marele Circ. Pilotul batav are acum un avans de 81 de puncte faţă de coechipierul său Sergio Perez.

Fiasco total la final de cursă

La 5 ore după finalul Marelui Premiu al Austriei în Formula 1, oficialii Federației Internaționale de Automobilism au penalizat nu mai puțin de 8 piloți pentru faptul că au depășit limitele circuitului în repetate rânduri în timpul cursei. Ca atare, clasamentul întrecerii mai jos de locul 3 s-a modificat considerabil, dar podiumul, Verstappen – Leclerc – Perez, a rămas la fel.

În timpul cursei, comisarii au dictat mai multe penalizări pentru abaterile repetate ale piloților. La 4 ieșiri în decor, câte 5 secunde de penalizare. La 5 depășiri, 10 secunde. Apoi numărătoarea reîncepe de la zero.

La scurt timp după finalul cursei, reprezentanții echipei Aston Martin au protestat, susținând că au fost ratate multe momente în care adversarii lor au depășit limitele circuitului. Ca atare, comisarii de cursă au investigat, iar la cinci ore după finalul cursei au dictat penalizări noi pentru 8 piloți.

Carlos Sainz (Ferrari) – 10 secunde 
Lewis Hamilton (Mercedes) – 10 secunde 
Pierre Gasly (Alpine) – 10 secunde 
Alexander Albon (Williams) – 10 secunde 
Esteban Ocon (Alpine) – 30 de secunde 
Logan Sargeant (Williams) – 10 secunde 
Nyck de Vries (AlphaTauri) – 15 secunde 
Yuki Tsunoda (AlphaTauri) – 5 secunde

În cazul piloților cu mai mult de 10 secunde este vorba despre o sumă a penalizărilor. Ocon, de exemplu, a fost penalizat de 4 ori: 10 secunde, 10 secunde, 5 secunde, 5 secunde. Aceste secunde de penalizare le-au fost adăugate piloților la timpul final stabilit în cursă, astfel că ordinea s-a modificat substanțial.

Noul clasament:

1. Verstappen
2. Leclerc
3. Perez
4. Norris
5. Alonso
6. Sainz
7. Russel
8. Hamilton
9. Stroll
10. Gasly

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Grand Prix-ul Marii Britanii, se va desfăşura duminica viitoare, pe circuitul de la Silverstone.

Citeşte şi: România a încheiat pe poziţia a 15-a Jocurile Europene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS