26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalIstoria Champions League: Cum a luat naștere această competiție

Istoria Champions League: Cum a luat naștere această competiție

A 31-a ediție a Champions League (a 68-a incluzând și formatul Cupei Campionilor Europeni) va ajunge la final sâmbătă, când este programat meciul pentru marele trofeu dintre Manchester City și Inter Milano, pe stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul. În formula actuală, istoria Champions League începe însă în 1992/1993, când UEFA a reorganizat Cupa Campionilor Europeni și a creat această competiție care reunește cele mai bune echipe din Europa.

Formatul inaugural al Champions League a fost diferit față de cel pe care îl știm astăzi. Pe atunci, competiția avea doar două grupe de câte patru echipe. Pentru a ajunge în grupe au fost organizate calificări la care au luat parte cele 36 de echipe care s-au impus în campionatele naționale afiliate la UEFA în acel moment. Apoi, câștigătoarea turneului a fost stabilită la acel moment după o finală în care s-au întâlnit echipele care s-au clasat pe primul loc în cele două grupe.

UEFA a sesizat interesul pentru această competiție, iar din sezonul 1994/1995, numărul participantelor a crescut la 16, împărțite în patru grupe. Se calificau primele două clasate din fiecare grupă, iar apoi urmau fazele eliminatorii: sferturile de finală, semifinalele și finala.

În sezonul 1997/1998 s-a înregistrat o nouă schimbare, întrucât UEFA a mărit numărul echipelor participante la 24. Acestea erau împărțite în 6 grupe. Din 1999, UEFA a decis să treacă la un format cu 32 de echipe. La acel moment, pentru a ajunge în fazele eliminatorii, echipele erau nevoite să treacă de două grupe.

Formatul actual a fost implementat în 2014

Formatul actual din Champions League a fost inaugurat în sezonul 2014/2015, când UEFA a eliminat faza a doua a grupelor și a inclus faza optimilor de finală pentru primele două clasate. De asemenea, UEFA a acceptat să primească în competiție și echipe care nu au câștigat campionatul național. În acest moment s-a ajuns inclusiv în situația în care primele patru campionate din lume dau patru echipe în Champions League. În unele situații se poate ajunge ca un campionat de top să aibă și cinci participante în Champions League, în funcție de câștigătoarea Europa League.

În prezent, Champions League este un adevărat fenomen. Echipele puse în joc luptă pentru premii impresionante, iar câștigătoarea poate obține până la 85 de milioane de euro din partea UEFA. În plus, interesul pentru această competiție este și el impresionant. Drept urmare, finala de anul trecut a fost urmărită de peste 700 de milioane de oameni la nivel internațional. De asemenea, interesul pentru pariuri sportive crește rapid când vine vorba despre meciurile tari din această competiție. Spre exemplu, un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că 6 din 10 pariori au mizat pe finala Champions League din 2022.

Champions League este urmașa Cupei Campionilor Europeni

Champions League derivă din competiția-mamă Cupa Campionilor Europeni, care a fost inaugurată în 1955. De fapt, palmaresul cluburilor asimilează și trofeele câștigate în perioada în care competiția se numea Cupa Campionilor Europeni, deși formatul și premiile erau diferite. Ideea de a înființa Cupa Campionilor Europeni a apărut după succesul pe care îl avea în acea perioadă Campionatul Sud-American al Campionilor. Astfel, s-a decis ca și pe continent să fie organizată o competiție de o asemenea amploare.

Ediția de start a fost în sezonul 1955/56, iar 16 echipe au luat parte: AC Milan, Aarhus, Anderlecht, Djurgarden, Gwardia Varșovia, Hibernian, Partizan Belgrad, PSV Eindhoven, Rapid Viena, Real Madrid, Rot-Weiss Essen, Saarbrucken, Servette Geneva, Sporting Lisabona, Reims și Voros Lobogo. Primul meci datează de pe 4 septembrie 1955, un egal, scor 3-3, între Sporting Lisabona și Partizan Belgrad. Prima competiție a fost câștigată de Real Madrid.

Cel mai mare succes din istoria fotbalului românesc a fost înregistrat tot în Cupa Campionilor Europeni, în 1986. Steaua a învins FC Barcelona în finala de la Sevilla, la loviturile de departajare, după un meci în care Helmuth Duckadam a avut o prestație magistrală și a intrat în istoria fotbalului.

Real Madrid este echipa care în istorie a câștigat Champions League de cele mai multe ori, de 14 ori. Ultima dată a reușit acest lucru în finala de anul trecut, după ce a învins-o în ultimul act pe FC Liverpool. AC Milan a câștigat trofeul de 7 ori, iar Bayern Munchen și Liverpool au câte șase trofee. În schimb, Spania este țara care se poate mândri cu cele mai multe trofee: 19 la număr, pe lângă cele 11 finale pierdute de reprezentantele sale. Anglia are 14 trofee, iar Italia are 12.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS