3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCentura Neagră Craiova, medaliată de 34 de ori la Finala Campionatului de Karate

Centura Neagră Craiova, medaliată de 34 de ori la Finala Campionatului de Karate

În weekend-ul 24-26 iunie s-a desfăşurat, la Arena Romsilva, din Bucuresti, Finala Campionatului de Karate Tradiţional pentru cadeti, juniori, tineret şi seniori, editia a XXXI -a. La startul competiţiei s-au aliniat 30 de cluburi, însumând 198 de sportivi. La această competiţie, clubul Centura Neagră Craiova a participat cu un efectiv de 17 sportivi, componenţa majoritară fiind cadeţi (9 din 17), iar rezultatele obţinute sunt fantastice: 34 de medalii, 16 de aur, 9 de argint şi 9 de bronz. De asemenea, au fost obţinute şi şapte locuri IV.

Sportivi mulţi, organizare pe măsură

Antrenoarea sportivilor craioveni, Oana Gîrleşteanu, ne-a explicat cât de motivaţi sunt toţi copiii atât la antrenamente, cât şi la competiţiile oficiale. Aceasta a vorbit şi despre mândria de a fi antrenor, în special când observă că unul sau mai mulţi elevi de-ai săi performează şi se dezvoltă.

GDS: Bună ziua! Tocmai ați ajuns de la Finala Campionatului de Karate Tradițional, 14+ și, la cum v-am cunoscut, sigur veniți cu tolba plină de medalii. Pentru început, cum a decurs competiția, cum a fost organizarea, dar şi câte echipe participante (cluburi) au fost?

Oana Gîrleşteanu: La startul competiţiei s-au aliniat 30 de cluburi, cu un total de 198 de sportivi. Organizarea foarte bună a facut ca această competiţie să se desfăşoare fără probleme, sportivii având posibilitatea să evolueze în cele mai bune condiţii. Ţin să felicit pentru această organizare Federaţia Română de Karate Tradiţional, reprezentată de preşedintele sensei Nicolae Marandici. Competiţia sportivilor 14 ani+ are întotdeauna un nivel ridicat de dificultate, pentru că ne raportam la competitori cu experienţă, atât în modalitatea de pregătire în sala de antrenament, cât şi în abordarea unui concurs, cu toate aspectele ce il caracterizează.

Mândră de elevii săi

GdS: Dvs., ca antrenor, sunteți mulțumită de ceea ce au realizat copiii și de prestația lor, per general, de la competiție, făcând abstracție de medalii şi de locul din clasament?

O.G.: Pentru mine, atunci când particip la o competiţie, fie ea de nivel naţional sau internaţional, cel mai important lucru este ca sportivii mei să se întoarcă „îmbogăţiţi“ cu experienţă. În plan secund sunt rezultatele, premiile, medaliile. Am considerat mereu fiecare concurs ca pe o modalitate pentru fiecare sportiv de a evolua, de a descoperi o latura a sa, necunoscută până în acel moment şi pe care, de multe ori, nici nu ar avea posibilitatea să o devoaleze altfel decât în această împrejurare.

Vă mărturisesc faptul că sunt mândră de tot lotul meu de sportivi. Ţin să menţionez aici două evoluţii pentru care, deşi sportivii nu au urcat pe podium, am fost foarte mulţumită de prestaţia lor. Este vorba de seniorul Răzvan Prenciu, cel care a participat pentru prima dată la această categorie, cea mai de renume. Deşi nu a reuşit un loc pe podium, s-a clasat în proximitatea acestuia, dând dovadă de o dorinţă de impunere în clasament, care dacă va fi continuată şi susţinută de antrenamente corespunzătoare, am convingerea că va reuşi în curând clasarea pe podiumul de la seniori. De asemenea, sunt mulţumită si de cadeta Raluca Ion, cea care a participat pentru prima oară alături de lotul nostru de cadeţi, juniori, tineret si seniori, care s-a clasat pe locul V la proba de kata individual feminin cadeţi, cu evoluţii foarte bune, care au fost recompensate cu note mari. M-a bucurat să descopăr o sportivă foarte ambiţioasă, îndrăzneaţă, calculată, caracteristici ce mă fac să cred că, în curând, va urca fără dubii pe podiumul naţional.

„Obiectivul oricărui antrenor este acela de a forma“

GdS: La un moment dat, acești copii vor crește, vor inainta și la categorie, iar la această competiție, spre exemplu, nu vor mai putea evolua in viitor. Considerați că de la competiție la competiție se poate progresa și se poate căpăta un plus de experiență?

O.G: Fiecare competiţie reprezintă un factor evolutiv şi îşi pune amprenta în consecinţă pe sportivul respectiv. Cu fiecare competiţie, copilul capătă experienţă, care de cele mai multe ori face diferenţa în urcarea pe podiumul naţional, şi apoi internaţional. Mereu sportivii titraţi, care vin cu un bagaj dobândit din competiţiile anterioare, se evidenţiază, se detaşează de ceilalţi. Şi este minunat să ai aşa sportivi în lot, iar eu pot afirma cu tărie că am sportivi excepţionali, pentru care primim felicitări. Este un sentiment tare frumos de experimentat şi cred că, în final, obiectivul oricărui antrenor este acela de a forma, de a menţine sportivi care să performeze.

Motivaţia vine de la sine

GdS: Cum îi motivați pe copii să dea tot ce e mai bun din ei la fiecare competiție? Care este factorul motivațional și ce își doresc ei cel mai mult de la acest sport?

O.G: Motivaţia de a da tot ce e mai bun din ei la fiecare turneu este, să o numesc aşa, ultimul pas în abordarea unei competiţii. Ce este cel mai greu este să determini sportivul să se pregătească temeinic, la fiecare antrenament. Fiind continuă pregătirea, este greu să existe mereu acea motivaţie în a evolua. Sunt şi scăpări. Aş minţi dacă nu aş spune acest lucru. Este cea mai mare provocare, în opinia mea, să menţii motivaţia la fiecare antrenament când ne raportăm la copii aflaţi la vârste la care este normal să îşi dorească sa se bucure de prieteni, călătorii sau alte experienţe. Motivaţia de a da ce e mai bun din ei la respectiva competiţie vine ca o consecinţă firească pentru sportivul care a avut motivaţie la fiecare antrenament sau aproape la fiecare. Aici se produce şi de cele mai multe ori diferenţa: cel care va reuşi, prin renunţare la aspectele frumoase şi plăcute ale vieţii de adolescent, să se pregătească pentru competiţie corespunzător, este şi cel care va urca pe podium. Altfel nu sunt şanse. Toată lumea îşi doreşte medalia de aur, însă nu toţi plătesc preţul asiduu al muncii continue.

Program plin până la finalul anului

GdS: Ce urmează pentru Centura Neagră Craiova?

O.G: În toamna şi iarna lui 2022 sunt anunţate multe competiţii cu miză foarte mare. Este vorba de două finale naţionale: Finala Campionatului Naţional de Karate Tradiţional Fudokan şi Cupa României pentru cadeţi, juniori, tineret şi seniori (Brăila, septembrie 2022) şi Finala Campionatului de Karate Tradiţional Fudokan pentru copii (Bucuresti, octombrie 2022). Vor urma şi trei campionate internaţionale: Campionatul Mondial de Karate Tradiţional (Slovenia, noiembrie 2022), Campionatul European de Karate Tradiţional (Serbia, decembrie 2022), dar şi Campionatul WTKF (Polonia, decembrie 2022).

Rezultate Finala Campionatului de Karate:

Şerbãnescu Isabela:
medalie de aur – kata echipe feminin cadeti
medalie de argint – kata individual feminin cadeti

Moraru Anastasia:
medalie de aur – kata echipe feminin cadeti
medalie de aur – en bu mixt cadeti
medalie de argint – fuku go feminin cadeti
medalie de bronz – kata individual feminin cadeti

Petreanu Laura:
medalie de aur – kata echipe feminin cadeti
medalie de aur – kumite individual feminin cadeti

Gârbea Deya:
medalie de aur – kata echipe feminin tineret

Lixãndroiu Sebastian:
medalie de aur – en bu mixt cadeti
medalie de argint – kumite echipe masculin cadeti
medalie de bronz – kata individual masculin cadeti

Vlad David:
medalie de argint – kumite echipe masculin cadeti
medalie de bronz – kumite individual masculin cadeti
locul IV – kata echipe masculin cadeti

Bosa Luis:
medalie de argint – kumite echipe masculin cadeti
locul IV – kata echipe masculin cadeti

Vanea Denis:
medalie de argint – kumite echipe masculin cadeti
locul IV – kata echipe masculin cadeti

Georgescu Bianca:
medalie de aur – kata echipe feminin tineret
locul IV – kata individual feminin juniori

Cãlinescu Alexandru:
medalie de aur – kumite echipe masculin tineret
medalie de bronz – kata individual masculin juniori
medalie de bronz – fuku go masculin juniori
locul IV – kata echipe masculin tineret

Manda Gabriel:
medalie de aur – kumite echipe masculin tineret

Alexandru Eduard:
medalie de aur – kumite echipe masculin tineret
medalie de argint – en bu masculin tineret
medalie de bronz – fuku go masculin juniori
locul IV – kata echipe masculin tineret

Ristoiu Ana:
medalie de aur – kata echipe feminin tineret
medalie de argint – kumite individual kogo feminin tineret
medalie de bronz – fuku go feminin tineret
medalie de bronz – kumite individual feminin tineret
medalie de bronz – kata individual feminin tineret

Cobîrlãu Damian:
medalie de aur – kata individual masculin tineret
medalie de aur – kumite individual masculin tineret
medalie de aur – kumite individual kogo individual masculin tineret
medalie de aur – kumite echipe masculin tineret
medalie de argint – en bu masculin tineret
locul IV – kata echipe masculin tineret

Citeşte şi: Emma Răducanu, din ce în ce mai jos! Britanica, eliminată rapid de la Wimbledon

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS