13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEXCLUSIV / Costel Torcea: Este foarte greu ca sportiv în această perioadă

EXCLUSIV / Costel Torcea: Este foarte greu ca sportiv în această perioadă

Antrenorul-coordonator al tuturor loturilor de culturism și fitness ale României, Costel Torcea, a stat de vorbă cu GdS despre această perioadă dificilă cauzată de pandemia de coronavirus. Multiplul medaliat național și internațional a subliniat faptul că pentru elevii săi de la CS Gladiator Gym Craiova și cei din loturile naționale le este foarte greu în perioada asta să se pregătească. Supărarea este cu atât mai mare cu cât urmează Campionatele Europene din Spania, de la Santa Susana, și toată suflarea culturismului românesc miza pe medalii multe și strălucitoare.

De menționat faptul că turneul final din Spania trebuia să debuteze pe 10 mai, iar acum vor avea loc în intervalul 17-22 iunie, asta dacă nu intervine altceva.

Le-a dat sportivilor „fiarele“ acasă

GdS: Sunt convins că pandemia și-a pus amprenta și pe culturismul românesc. Ce măsuri ați luat?

Costel Torcea: Este foarte greu ca sportiv în această perioadă. E dificil să te pregătești în condițiile actuale. Spun asta pentru că mulți nu dispun de aparatura necesară pentru a face antrenamentele la capacitate maximă. În ceea ce privește CS Gladiator Gym pot spune că am găsit o soluție de avarie pentru sportivi. Sala din Valea Roșie fiind închisă, le-am dat acasă discuri, gantere, bare, bănci. Asta pentru cei care merg la Campionatele Europene. Este vorba despre Sebastian Pană, Florin Corbeanu și Alberto Șerban. Deci ei și fac antrenamentele acasă, sub îndrumarea noastră, evident.

GdS: Dumneavoastră ce faceți în autoizolare?

Costel Torcea: Eu, fiind la țară. la Coșoveni, am posibilitatea să fac antrenamentele mai bine. Merg zilnic la serviciu, la Cârcea (la Top Gel – n.r.). La noi este activitate, chiar dacă este puțin mai restrânsă. Posibilitatea de a face antrenamente la mine este mult mai bună decât la sportivii mei, pentru că la noi, patronul nostru (Petre Popa – fost culturist) și-a făcut o sală foarte bine dotată. Eu am posibilitatea să-mi fac mare parte dintre antrenamente de unul singur acolo. Nu mă pot văita. Asta înseamnă că și pretențiile mele, față de mine, ca sportiv, trebuie să fie mult mai mari, comparativ cu ceilalți băieți ai mei, care se antrenează cum pot.

Nu vede cu ochi buni participarea la Campionatele Europene

GdS: Pentru că tot ați pomenit de Europene, cum credeți că ne vom prezentat de data aceasta?

Costel Torcea: Dacă băieții noștri de la Craiova și cei din țară, de la lotul național, vor reuși să prindă o formă bună pentru Campionatele Europene înseamnă că sunt adevărați maeștri. Eu îmi doresc ca toți să prindă forme bune, dar mă îndoiesc că o formă extraordinară se poate prinde antrenându-te acasă și nu într-o sală bine dotată.

GdS: În condițiile date ne cam luăm gândul de la medalii?

Costel Torcea: Dacă în iarnă ar fi trebuit să răspund la întrebarea asta, spuneam că mă bazez pe un număr mare de medalii. Acum pot spune că m-aș bucura din tot sufletul ca mare parte dintre sportivii lotului național să prindă o finală (în culturism punctează primele șase locuri / finaliștii – n.r.). Să sperăm că și ceilalți participanți, din celelalte țări, sunt tot în situația noastră, și astfel șansele sunt egale. Atunci vom vedea ce va fi! Un lucru este cert: Campionatele Europene vor scădea calitativ!

„Vreau să prind o formă foarte bună, să nu creadă că am îmbătrânit“

GdS: Dumneavoastră participați la Santa Susana sau mergeți doar în calitate de antrenor-coordonator?

Costel Torcea: Voi participa și eu la Santa Susana. Am luat decizia în urmă cu câteva luni, după ce am discutat cu președintele federației, Gabriel Toncean. Chiar dacă eu și colegul meu, Cristi Firică, avem foarte multă treabă anul acesta, președintele mi-a zis să particip. Este convins că-mi voi face și treaba cum trebuie, dar pot să mă și pregătesc pentru un nou rezultat foarte bun.

GdS: În cazul ăsta, de mare ajutor vă este Cristi Firică, antrenorul loturilor de seniori…

Costel Torcea: Sunt un fericit din punctul ăsta de vedere. Ne-am împărțit sarcinile, dar mare parte dintre ele, cele mai grele aș spune, le-a preluat el și îi mulțumesc. Mă ajută să fiu puțin mai liber pentru antrenamente. Oricum, ținem legătura cu sportivii foarte bine. Apreciez mult că oamenii au avut încredere în mine să concurez și vreau să-i mulțumesc cu forma pe care o voi afișa la Europene, să nu creadă că am îmbătrânit.

„Am început să tocesc pavelele din fața casei“

GdS: Reușiți să vă concentrați de unul singur, acasă sau la serviciu?

Costel Torcea: Într-adevăr, în sală mă motivau și sportivii care au un tonus bun. Dar, și îi mulțumesc lui Dumneazeu!, la capitolul mental stau bine și reușesc să mă motivez de unul singur. Îți spun că și în pregătirea asta de acasă a apărut o problemă, că am început să tocesc pavelele din fața casei alergând. Cred că după pregătirea asta pot să mă înscriu și la maraton (râde – n.r.).

„Trebuie să fim oameni cu toții!“

GdS: Cât credeți că mai stăm cu teamă?

Costel Torcea: Nu știu, dar îmi doresc ca de mâine să revenim cu toții la normal, să fim ca înainte. Totodată îmi doresc din suflet să fi îmvățat ceva din situația în care ne aflăm. Să fim mai patrioți, să ne respectăm între noi indiferent de poziția socială. Trebuie să învățăm că lumea bună nu înseamnă să stai la cafea în baruri de lux. Din lumea bună fac parte și cei pe care nu-i prea băgam în seamă, cei care produc mâncarea noastră. Sunt mulți care și acum, când noi stăm în casă și ne ferim de pericole, sunt în câmp și ne asigură nouă mâncarea de zi cu zi. Și medicii merită mai mult respect, pentru că ei au dus greul în această perioadă, și polițiștii, jandarmii și militarii care stau pe stradă și au grijă ca lucrurile să revină la normal. Trebuie să fim oameni cu toții!

Citește și: Silviu Lung jr. a ales viața în cantonament în locul celei de apartament

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS