13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAlb-albaştrii încep aventura europeană

Alb-albaştrii încep aventura europeană

Universitatea Craiova a prins, pe ultima sută de metri, participarea în Liga Europa, asta după ce la un moment dat părea să-şi fi asigurat locul pe podiumul Ligii I în sezonul trecut. A urmat o vară cu plecări şi sosiri în rândul fotbaliştilor, iar după un cantonament în Austria în care s-a muncit bine, dar în amicale nu s-a câştigat niciun joc, formaţia antrenată de Corneliu Papură se află în faţa primului meci oficial din noul an competiţional. Ştiinţa evoluează astăzi, de la ora 19.00 (Digi Sport 1), în Azerbaijan, împotriva formaţiei FK Sabail Baku, confruntarea contând pentru prima manşă a turului întâi preliminar al Ligii Europa, şi în mod normal nu ar trebui să dezamăgească.

Cine este Sabail?

FK Sabail a fost fondată în urmă cu trei ani și evoluează în prima ligă din Azerbaidjan din 2017. Echipa nu are niciun trofeu în palmares şi joacă în premieră în cupele europene. Adversara alb-albaştrilor are un lot în valoare de 7,7 milioane de euro, potrivit transfermarkt.com. În sezonul trecut, FK Sabail a terminat pe locul 3, cu 41 de puncte în 28 de meciuri: 12 victorii, 5 remize, 11 înfrângeri (golaveraj: 34-37). Antrenorul formației este Aftandil Hadzhiyev (37 de ani).

FK Sabail își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe „ASCO Arena“ din Baku. Stadionul are o capacitate de 5.000 de locuri şi are un gazon artificial.
Antrenorul azerilor, Aftandil Hadzhiyev (37 de ani), nu a fost prea încântat după tragerea la sorţi, dar a spus că echipa sa va face tot posibilul să se califice în turul doi al Ligii Europa.

„Dintre toate posibilele adversare, noi am primit cea mai grea echipă. Universitatea Craiova este o echipă foarte bună, de tradiție. O să încercăm să ne luptăm de la egal la egal cu ei și să facem două meciuri bune. Chiar dacă întâlnim un adversar puternic, noi suntem optimiști. Sper să reprezentăm țara foarte bine“, a declarat tehnicianul azerilor, care îl are în lot şi pe fundaşul brazilian Erico da Silva, ultima dată la Astra Giurgiu.

Hadzhiyev a dezvăluit că și câțiva jucători ai Științei au fost propuși în Azerbaijan: „Au jucători cu o bună calitate individuală. Cunosc câțiva dintre jucătorii lor, au fost propuși și la echipa noastră“.

„Leii“ vor în grupe

Cu toate că îndeamnă la prudenţă, preşedintele Universităţii Craiova, Sorin Cârţu, nu concepe să nu fie bifată calificarea în turul doi, unde ar avea parte de alt adversar accesibil, şi crede că trupa lui Corneliu Papură, cu încă doi-trei fotbalişti aduşi în perioada următoare, poate aspira la calificarea în grupele Ligii Europa.

„Orice este posibil legat de grupele Ligii Europa. Este foarte important să trecem de cele două oponente, Sabail şi învingătoarea dintre Honved Budapesta şi Zalgiris Vilnius, pentru că nu am avea nicio scuză. După, în turul trei, este important să ai şi şansă la tragerea la sorţi“, a menţionat Sorin Cârţu.

Optimismul primează şi în rândul fotbaliştilor din Bănie, care nu-şi subestimează deloc adversarii.

„Terenul artificial este un impediment, dar sper să trecem peste el. Ne-am antrenat pe sinteticul de la «Aripile», am jucat câteva meciuri şi la Chiajna în trecut pe sintetic şi pot spune că este total diferit. Ei pot fi uşor avantajaţi, dar cred că se vor echilibra balanţele în timpul meciului. Nu avem nicio scuză să nu trecem de Sabail. Uşor nu va fi, asta e sigur. Dacă gândim că suntem calificaţi deja, am avea probleme foarte mari. Îi respectăm, dar dacă jucăm cum am făcut-o în amicalul cu Legia Varşovia nu ar trebui să avem probleme“, a declarat Bogdan Vătăjelu.

„Intrarea în grupele Ligii Europa nu este uşor de îndeplinit. Trebuie să ne concentrăm şi să muncim, este un drum lung, dar nu imposibil“, a spus Alex Ioniţă.

„Cred că echipa noastră poate atinge grupele Ligii Europa, totul depinde de noi. O să muncim, o să dăm totul pe teren şi o să vedem ce se poate întâmpla“, a punctat Kamer Qaka.

Craioveanu: Sperăm să venim cu victorie

Din delegația alb-albastră a făcut parte și Gică Craioveanu, care a declarat că își dorește o victorie la Baku, dar că este mult mai interesat de ceea ce se va întâmpla în campionat.

„Sunt mort de obosit după venirea din Spania, dar cu speranţe, cu iluzii, sper să dăm bine în ele acolo, sunt optimist. Nu am mai câştigat un meci în cupele europene din 1993, de când i-am bătut pe feroezi (4-0 şi 3-0 cu Havnar Boltfelag – n.r.). Țin minte primul gol al meu din tur, când am luat-o de la centru, am trecut de toţi şi au făcut penalti, iar “balaurul“ Gane a dat două în retur. Alte timpuri… Sperăm să venim cu victorie de la Baku, echipa s-a pregătit foarte bine. Toată lumea mi-a spus că în amicale s-a jucat slab, dar pe mine nu mă interesează amicalele. Eu zic că suntem favoriţi, dar nu-mi place asta, trebuie să arătăm pe teren că suntem favoriţi. Mă tem de suprafaţa artificială, e incomodă. Dacă e de nouă generaţie, e foarte mult cauciuc sub iarbă, iar dacă intri în jocul lor, plăteşti. Essien (vedeta azerilor – n.r.) are experienţă, a însemnat ceva în fotbalul mondial şi nu e aşa de urât ca Jerry Gane (râde – n.r.) Avem şanse de a intra în grupe, dar pe mine mă interesează campionatul, că nu putem câştiga Europa League“, a declarat Gică Craioveanu.

Pentru meciul de astăzi, Corneliu Papură nu va conta pe Alex Cicâldău, Vali Mihăilă, Marius Briceag și Raul Baicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS