10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / Victorie de senzație pentru tricolori în debutul de la CE Under 21 (UPDATE)

Fotbal / Victorie de senzație pentru tricolori în debutul de la CE Under 21 (UPDATE)

Naționala de tineret a României a debutat cu o victorie frumoasă la Campionatul European Under 21, găzduit de Italia și San Marino (16-30 iunie). Trupa antrenată de Mirel Rădoi s-a impus clar marți seară, cu 4-1, pe „San Marino Stadium“ din Serravalle, în fața reprezentativei similare a Croației în prima etapa din grupa C a turneului final.

Tricolorii au deschis scorul prin George Pușcaș, care a transformat fără emoții o lovitură de pedeapsă, dictată prompt după un henț al lui Benkovic (’11, 1-0).

Fotbaliștii noștri și-au majorat avantajul foarte rapid, prin Ianis Hagi, care a urmărit o minge respinsă greu de croați după o lovitură de cap a lui Pușcaș și a șutatimparabil de la 10 metri (’14, 2-0).

Croații s-au trezit la scurt timp și au redus din diferență prin Vlasic, care a șutat puternic de la 17 metri, poziție centrală, la colțul din stânga al porții (’18, 2-1).

România U21 a fost la un pas să-și refacă ecartul după o lovitură liberă executată bine de Ianis Hagi, dar mingea a lovit transversal și a ieșit afară (’54).

Până la urmă s-a făcut 3-1, grație craioveanului Tudor Băluță, mijlocașul lui FC Viitorul, creat de Academia de „Gică Popescu“. „Tedy“ a interceptat o pasă a pătruns în careu, a întors un fundaș croat și a șutat puternic la colțul din stânga, fără șanse pentru Posavec (’66, 3-1).

România a închis tabela la 4-1. Manea a centrat de pe dreapta pentru Adrian Petre, iar acesta a „ciupit“ balonul de la 3 metri, reușita fiind validate cu greu, cu ajutorul asistenței video, fiind suspectată initial de offside (’90+3).

România U21: Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Ștefan – T. Băluță, Cicâldău – Man (’84, Olaru), I. Hagi, Ivan (’72, Coman) – Pușcaș (’88, Petre). Selecționer: Mirel Rădoi.

Croația: Posavec – Uremovic, Benkovic, Katic, Sosa – Vlasic, Sunjic, Moro (’68, Ivanusec) – Halilovic (’77, Muric), Jakolis, Brekalo (14, Bradaric). Selecționer: Nenad Gracan.

Cartonașe galbene: Man ’32, Pașcanu ’33, Cicâldău ’87 / Jakolis ’22.

Au arbitrat: Bobby Maden. Asistenți: Francis Connor și David Roome (toți din Scoția).

În celălalt meci al grupei C, Franța U21 s-a impus cu 2-1 în fața Angliei. Golurile echipei din Hexagon au fost marcate de Jonathan Ikone (’89) și Wan-Bisaka (’90+5, autogol). Pentru britanici a marcat Foden (’54).

Clasament grupa C:

1.România U2111004:13
2.Franţa U2111002:13
3.Anglia U2110011:20
4.Croaţia U2110011:40

Etapa viitoare (vineri 21 iunie): Anglia – România („Dino Manuzzi“ – Cesena, ora 19:30), Franţa – Croaţia („San Marino Stadium“ – Serravalle, ora 22:00).

Reacții după meci (TVR):

Mirel Rădoi, selecționer România U21:
„Sincer, nici nu îndrăzneam să mă gândesc la un asemenea scor, nici nu visam. Mă bucur pentru băieţi, pentru atmosferă, pentru că ne-am simţit ca acasă. Important e că i-am făcut fericiţi pe românii care au fost la meci şi pe românii care au fost în faţa televizoarelor. Mă bucur că s-a creat această emulaţie cu naţionala de tineret şi suntem urmaţi peste tot de români. Asta înseamnă că prin fiecare prezenţă la meci contează determinarea pe care o arată băieţii, chiar şi dacă nu este un rezultat pozitiv.
Cred că va fi mult mai dificil cu Anglia, cu tot respectul pentru Croaţia. Anglia are un ritm mult mai bun de joc şi va fi un meci dificil. În seara asta ne vom bucura de această primă victorie pentru România la un Campionat European de tineret şi vom începe să vorbim de mâine despre Anglia“.

Ianis Hagi, mijlocaș România U21:
„Mă aşteptam să fim buni în atac, ştiam că aveam jucători de calitate în faţă. Suntem fericiţi, am început cu dreptul, asta ne-am dorit. E important pentru moral, suntem la mâna noastră. Am plecat cu ideea să luptăm 90 de minute şi am început tare. În fotbalul mare nu poţi juca o repriză sau jumătate de oră, trebuie să fim foarte concentraţi tot timpul. A fost un joc colectiv extraordinar. La acest nivel, e nevoie de acest lucru, altfel nu poţi face performanţă“.

George Puşcaş, atacant România U21:
„Am deschis scorul repede şi am reuşit să fim atenţi, să ne majorăm avantajul şi apoi să menţinem scorul. Mă bucur că am câştigat, mai ales că a fost foarte greu, a fost o căldură sufocantă. Avem trei zile să ne recuperăm şi sperăm să fim fizic bine cu Anglia. E un rezultat mare, unul istoric, e prima victorie la un turneu final la această vârstă. Am intrat în istorie, dar nu vrem să ne oprim aici. Credem în această generaţie. Le mulţumim tuturor fanilor prezenţi. Ne-au dat un imbold mare, mai ales că a fost o căldură teribilă. Au fost cu adevărat al 12-lea jucător şi sperăm să fie alături de noi în continuare.

Miercuri, 19 iunie, sunt programate meciurile din etapa a 2-a din grupa A: Spania U21 – Belgia U21 (ora 19.30), Italia U21- Polonia U21.

Clasament grupa A:

1.Italia U2111003:13
2.Polonia U2111003:23
3.Belgia U2110012:30
4.Spania U2110011:30

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS