10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPascu: Am avut un sezon reuşit

Pascu: Am avut un sezon reuşit

Antrenorul formaţiei masculine de volei a SCM „U“ Craiova şi totodată selecţionerul României, Dan Pascu, a acordat un amplu interviu pentru GdS în care a vorbit despre sezonul excelent, încheiat pe locul 3 în Divizia A1, despre problemele cu care s-a confruntat şi despre momentele frumoase. Tehnicianul craiovean, care ieri a împlinit 55 de ani, a făcut dezvăluiri şi în privinţa plecărilor de la lot şi a vorbit şi despre capitolul sosiri, menţionând totodată că el rămâne ferm pe poziţii, fiind „rău de pământ“.

GdS: Iată-vă pe locul trei cu echipa anul acest, după un campionat foarte disputat. Sunteţi mulţumit?
Dan Pascu: A fost, într-adevăr, un campionat greu, în care au avut loc câteva răsturnări de poziţii în clasament şi în care am sperat, la un moment dat, şi la titlu. Asta pentru că a fost o situaţie în care am câştigat la Zalău în deplasare, în play-off, şi din acel moment am trecut pe locul întâi. A fost o luptă teribilă între Galaţi, Zalău şi noi, pentru ocuparea unui loc cât mai bun. Toate aceste acţiuni au dat spectacol campionatului, au dat sarea şi piperul de care au nevoie suporterii ca să fie conectaţi tot timpul, iar campionatul s-a obţinut chiar în ultima etapă de către Galaţi. În privinţa noastră, trebuie să spun că la începutul campionatului obiectivul echipei a fost o calificare în cupele europene, asta însemnând şi locul 4. Mărturisesc că dacă mă întreba cineva înaintea primei etape dacă am şanse la titlu sau să iau vreo medalie îi spuneam că e puţin probabil, dar uite că am avut un parcurs foarte bun. Dacă e să vorbim de un bilanţ, am pierdut şapte meciuri, patru în campionatul regular şi trei în play-off, din 29 de meciuri jucate. M-am uitat pe clasamentul final şi am văzut că Galaţiul, fiind campioană, a pierdut şase meciuri, iar Zalăul, echipa de pe doi, cinci partide. Eu zic că am avut acest parcurs bun, pentru că am prins o conjunctură foarte bună în privinţa jucătorilor. Cei pe care ni i-am permis să îi aducem în vara trecută au fost jucători de calitate, cu un caracter deosebit, muncitori şi serioşi. Cu toţii am format o frumoasă familie şi s-a văzut asta. Eu zic că am avut un sezon reuşit din toate punctele de vedere.

GdS: Echipa a avut parte şi de unele momente-cheie şi a ieşit rapid din probleme. Cum aţi reuşit?
D.P.: Am avut un moment negativ când am pierdut cu 3-0 la Dej, o înfrângere pe care nici acum nu mi-o pot explica. Echipa a fost blocată din toate punctele de vedere. Cred că a fost ceva de ordin mental, am tratat adversarul prea uşor şi ne-a costat. Un alt moment, de data asta fericit, a fost victoria de la Zalău. Am câştigat cu 3-1 şi am făcut un meci de excepţie, poate cel mai bun din acest campionat, în faţa unui public care a pus mare presiune pe noi şi a unui adversar redutabil, iar din acel moment am prins multă încredere. Trecând pe locul I totul a explodat în momentul acela. S-a pus o mare presiune pe noi şi cred că lucrul ăsta s-a resimţit în evoluţiile noastre ce au urmat. Aş vrea să mă fac bine înţeles: locul trei nu este un eşec pentru această echipă, ci un lucru extraordinar pe care l-am obţinut, pentru că într-un clasament al bugetelor am fost pe locul cinci. Bugetul cam stabileşte şi ierarhia sportivă de cele mai multe ori. Să nu uităm că anul trecut am încheiat pe locul şase. Locul trei este o mare realizare, ne dă dreptul să evoluăm în Challenge Cup, a treia competiţie valorică în Europa. Vom reintra în circuitul cupelor europene, ceea ce este benefic pentru echipă, pentru club şi pentru suporteri.

Din străini doar Majstorovic a semnat prelungirea, restul pleacă

GdS: Pentru un parcurs cât mai bun în cupele europene, nu ar trebui îmbunătăţit şi mărit lotul? În ce măsură reuşiţi să păstraţi „familia“ de acum?
D.P.: Bugetul este la fel ca anul trecut şi vom vedea. Cred că am învăţat cum să aleg jucătorii şi pe ce să pun accent. Legat de străinii care au făcut parte din lotul nostru în acest sezon, la ora actuală pot să confirm doar prelungirea contractului cu încă un sezon cu liberoul Neven Majstorovic, care este și liberoul naţionalei Serbiei. Am fost înştiinţat de Filip Sestan, Rusmir Halilovic şi de Faku Imhoff că au oferte foarte bune din altă parte şi vor pleca, iar în privinţa lui Milivojevic decizia îmi aparţine. În privinţa românilor, căpitanul Lică mai are un an contract şi am început să semnăm şi cu jucătorii români şi îi vom anunţa la momentul potrivit. Mai sunt semne de întrebare asupra lui Bogdan Ene, pentru că el este tentat să se ducă acasă, la nou-promovata din Buzău. Ne mai rămâne să alegem jucătorii străini.

GdS: Vorbim despre capitolul veniri / plecări de jucători, dar nu v-am întrebat dacă aţi primit vreo ofertă de nerefuzat.
D.P.: În urmă cu doi-trei ani am avut oferte foarte bune, dar le-am refuzat atunci şi la ora actuală cam fug de mine. Când eram sportiv eram foarte curtat şi de Steaua, şi de Dinamo şi am rămas la Craiova, le-am refuzat vehement. Un antrenor de atunci de la naţională, Virgil Dumitrescu, le spunea tuturor: „Băi, nu-l mai ofertaţi pe Dan, că ăsta e oltean din ăla rău de pământ şi nu pleacă de acolo“. Cam aşa sunt. Mi-e foarte greu să plec din Craiova, pentru că am liniştea de care am nevoie pentru a-mi desfăşura activitatea bine, am toată încrederea conducerii, deci nu văd de ce aş pleca în altă parte. Lumea ştie asta şi nu mai bate nimeni la uşa mea. Dacă ar fi să antrenez în altă parte, aş fi tentat să o fac în străinătate, dar numai ca experienţă.

„Din partea clubului am avut toată susţinerea“

GdS: Aţi avut rezultate excelente la echipă de când aţi preluat-o în sezonul 2013-2014. Vă identificaţi practic cu istoria SCM „U“ Craiova.
D.P.: Mi-e greu să vorbesc despre persoana mea. Tot ce pot să spun este că din partea clubului am avut toată susţinerea, am avut mână liberă la alegerea jucătorilor şi la organizărea întregii activităţi şi viaţa echipei. Probabil şi datorită experienţei mele din anii anteriori am reuşit să găsesc formula potrivită pentru a avea rezultate. Am avut toate condiţiile asigurate de club, plecând de la salariile la zi, condiţii de desfăşurare a activităţii în sală, cu recuperare, refacere şi toate problemele sociale rezolvate. Sunt lucruri care dau linişte echipei şi jucătorilor nu le rămâne decât să se pregătească şi să ajungă la parametri maximi. Mai sunt şi sincope, ca anul trecut, care a fost total nereuşit din punctul meu de vedere, şi mă refer la selecţia jucătorilor, lucrului cu jucătorii. A fost o experienţă neplăcută pentru mine.

GdS: Ce înseamnă vacanţa la echipa noastră de volei?
D.P.: O să începem pregătirea în jurul datei de 1 august, iar până atunci jucătorii care nu fac parte din loturile naţionale sunt liberi. Pentru tricolori, data de 15 mai înseamnă reunirea la Alexandria, pentru o competiţie europeană, „Silver League“. Din lotul naţional, de la Craiova fac parte Lică, Olteanu şi Ene. Competiţia se termină pe 30 iunie, vor fi trei săptămâni pe pauză, 1-22 iulie, după care vom continua pregătirea la Craiova pentru Campionatul European, care începe pe 12 septembrie. Deci pentru mine nu există vacanţă, pentru că acum sunt şi în căutare de jucători pentru echipa de club.

Fotbalul a furat din publicul de la sală

GdS: În ciuda rezultatelor bune, craiovenii nu au umplut deloc Sala Polivalentă. Ce se întâmplă?
D.P.: În trecut am făcut diverse acţiuni de promovare prin licee, pe la mall, prin locuri publice, şi au mers până la un moment dat. În acea perioadă, în care şi baschetul şi handbalul făceau acelaşi lucru, lumea începuse să vină în număr mare la sală. Nu vreau să fiu înţeles greşit, dar din momentul în care s-a inaugurat stadionul şi echipa de fotbal a început să joace aici, spectatorii au venit din ce în ce mai puţin în sală, şi nu numai la mine, şi la handbal, dar şi la baschet, şi s-a făcut o selecţie. Acum este public de volei, public de baschet şi de handbal. Foarte puţini vin la toate trei.

GdS: Aţi încercat să programaţi meciurile în zilele în care Universitatea joacă acasă, ca să mai „furaţi“ de acolo din spectatori?
D.P.: O singură dată s-au suprapus şi nu a avut eficienţă. Lumea nu a intrat şi la sală. Eu le mulţumesc foarte mult celor care vin la volei şi trebuie să spun că deşi numărul lor este mai mic, îi simt că pun mult suflet şi ne încurajează din toată inima. N-aş vrea să vină jumătate de sală şi să fie linişte, prefer două-trei sute şi să se simtă treaba asta.

Palmaresul lui Dan Pascu la SCM „U“ Craiova
– 2009/2010: locul 10 în campionat;
– 2010/2011: locul 9 în campionat;
– 2011/2012: locul 6 în campionat;
– 2012/2013: locul 2 în campionat, optimi în Cupa CEV;
– 2013/2014: locul 4 în campionat, optimi în Cupa CEV;
– 2014/2015: locul 3 în campionat, sfert-finalist în Cupa CEV;
– 2015/2016: locul 1, optimi de finală în Cupa CEV;
– 2016/2017: locul 2 în campionat, participare în Liga Campionilor – locul 14 în clasamentul final;
– 2017/2018: locul 6;
– 2018/2019: locul 3, urmează o participare în Cupa CEV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS