9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / Tottenham s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor în dauna lui Ajax

Fotbal / Tottenham s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor în dauna lui Ajax

Echipa engleză Tottenham Hotspur s-a calificat incredibil în finala Ligii Campionilor, aseară, după ce a învins-o în deplasare pe Ajax Amsterdam cu scorul de 3-2, printr-un gol înscris în minutele adiţionale, în manşa a doua a semifinalelor, informează Agerpres. Tottenham, ca şi Liverpool în prima semifinală, a avut o revenire istorică la „Johan Cruijff ArenA“, după 0-1 în meciul tur şi 0-2 la pauză.
Ajax, care le-a eliminat pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi pe Juventus Torino, a condus prin golurile marcate de Matthijs de Ligt (’5), Hakim Ziyech (’35), însă londonezii au reuşit o repriză secundă de excepţie, marcând de trei ori prin brazilianul Lucas Moura – foto, nr. 27 (’55, ’59, ’90+6).
„Lăncierii“ au deschis scorul rapid, prin tânărul lor căpitan De Ligt (’5), în urma unui corner, dar Tottenham a fost aproape de egalare un minut mai târziu, când sud-coreeanul Son a trimis în bară.
Fiecare formaţie a avut câte o ocazie, oaspeţii prin Eriksen (’24), iar olandezii prin Tadic (’30). În cele din urmă, vicecampioana Olandei a reuşit şi golul al doilea, prin marocanul Hakim Ziyech (’35), şi se părea că se îndreaptă spre o calificare meritată în finală.
Repriza secundă a arătat o echipă Tottenham complet schimbată ca atitudine şi determinare, iar oaspeţii au reuşit egalarea în decurs de un sfert de oră. Mai întâi, Onana s-a opus la un şut al lui Son (’53), după care brazilianul Lucas Moura a punctat de două ori într-un spaţiu de cinci minute (’55, ’59).
Meciul a fost în continuare alert, cu faze pe contre, la o poartă şi cealaltă, cu Tottenham arătând un plus de încredere şi voinţă şi cu Ajax suferind din punct de vedere fizic.
Marocanul Zyiech a risipit trei mari ocazii de gol, care ar fi putut tranşa soarta calificării, însă mingea expediată de el a trecut milimetric pe lângă poartă (’63), a nimerit bara (’79) sau a fost respinsă de portarul Lloris (’90+3).
Tottenham a avut şi ea ocazii mari de gol, dar De Ligt (’64) i-a blocat pe rând pe Llorente şi Moura, Vertonghen (’87) a trimis în bară, iar reluarea a fost respinsă de Veltman de pe linia porţii, pentru ca Son să şuteze din unghi peste poartă (’87).


Ajax: André Onana – Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nicolas Tagliafico – Lasse Schoene (’60, Joel Veltman), Donny van de Beek (’90, Lisandro Magallan), Frenkie de Jong – Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Kasper Dolberg (’67, Daley Sinkgraven). Antrenor: Erik Ten Hag.

Tottenham: Hugo Lloris – Kieran Trippier (’81, Erik Lamela), Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Danny Rose (’83, Ben Davies) – Moussa Sissoko, Victor Wanyama (’46, Fernando Llorente), Dele Alli – Christian Eriksen – Lucas Moura, Heung-Min Son. Antrenor: Mauricio Pochettino.

În finala programată pe 1 iunie, la Madrid, pe „Wanda Metropolitano“, Tottenham o va întâlni pe Liverpool, care a reuşit şi ea o revenire istorică în faţa Barcelonei, câştigând marţi seara cu 4-0 pe Anfield, după 0-3 pe „Camp Nou“.
Pentru Tottenham va fi prima finală de Champions League din istoria sa. Va fi a doua finală engleză din istoria competiţiei, după cea din 2008, când s-au înfruntat Manchester United şi Chelsea.

„Fotbalul este crud“

Erik ten Hag, antrenorul lui Ajax Amsterdam, a fost extrem de dezamăgit după înfrângerea dramatică suferită pe teren propriu de echipa sa în faţa lui Tottenham.

„Sunt foarte mândru de această echipă şi de ceea ce a realizat până aici. Am avut un parcurs superb. Le-am spus jucătorilor mei că este foarte dificil să găseşti cuvintele potrivite într-un moment ca acesta şi că fotbalul este crud. Am încercat să ucidem jocul, însă nu am reuşit. Le-am spus jucătorilor la pauză că nu s-a terminat încă. Se putea vedea asta din atitudinea jucătorilor lui Tottenham. Finala Ligii Campionilor este ceva unic, iar jucătorii mei ar fi meritat să fie acolo, însă am primit acel gol în ultima secundă. Acum avem nevoie de timp pentru a uita, însă trebuie să ne întoarcem pe teren duminică. Trebuie să jucăm pentru noi şi pentru suporterii noştri“, a declarat tehnicianul batav.

„Jucătorii mei sunt eroi“

Din tabăra învingătorilor, tehnicianul Mauricio Pochettino a punctat că elevii săi au întrecut orice aşteptare.

„Este o nebunie că jucăm această finală. Jucătorii mei sunt eroi. Moura a reușit un hat-trick, a fost super-eroul nostru. Toți jucătorii au fost eroi“, a spus managerul lui Tottenham.

Lucas Moura, care a făcut meciul vieții, marcând cele trei goluri cu piciorul stâng, deşi el este dreptaci, a supliniat unitatea grupului.

„Întotdeauna am crezut în colegii mei. Avem multă calitate, chiar dacă ne-au lipsit câțiva jucători. E familia noastră. Trebuie să luptăm în fiecare meci așa. Am crezut că acest moment este posibil. E imposibil să vă explic ce simt. Sunt foarte mândru. Ce trăiesc aici, la Tottenham, este incredibil și pentru asta trebuie să le mulțumesc colegilor“, a spus Lucas Moura, la finalul meciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS