8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportS-a lansat Monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova (VIDEO)

S-a lansat Monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova (VIDEO)

Ieri a fost o zi cu fast în familia Ştiinţei, care a reunit în Sala Albastră a Universităţii din Craiova mai multe generaţii de fotbalişti, suporteri şi iubitori de fotbal şi de istorie. Lait-motivul a fost lansarea pe piaţă a Monografiei echipei de fotbal Universitatea Craiova, ale cărei pagini au purtat semnătura prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, ajutat de fostul nostru coleg de la GdS Ion Jianu, Dan Păsărin şi Cristina Otovescu, fiica sa.

Volumul-document a văzut lumina tiparului la finele anului trecut, cu ocazia împlinirii a „70 de ani în arena fotbalului românesc și european (1948-2018)“. Este o enciclopedie alb-albastră, cu istoria celor șapte decenii, 1948-2018 (UNSR, CSU, Știința, CSO, Știința, Universitatea), cu povești, interviuri, desene și caricaturi, plus scanări din mass-media vremii, fotografii inedite. Această „colecție“ de documente este o ediție bilingvă, româno-engleză (traducerea: Mihaela Pârvu, Universitatea Craiova), și a apărut la editurile craiovene Beladi și Sitech. Monografia Universității cuprinde 14 capitole importante și anexe. Autorii au adunat, în 505 pagini alb-negru și color, momente importante ale evoluției echipei de fotbal Universitatea în plan intern (1948-2018) și în cele 24 de participări în competițiile europene intercluburi (1970/1971 – 2018/2019), performanțele acestor perioade, eroii trofeelor alb-albastre etc.

Legendele le-au transmis actualilor fotbalişti că e rândul lor să scrie istorie

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Titi Bîtlan, component al „Campioanei Unei Mari Iubiri“, Sorin Cârţu – reprezentant al „Craiova Maxima“, Gică Craioveanu – idolul tribunelor între anii 1991-1995, dar şi conducătorul Ştiinţei, Marcel Popescu, managerul dăruindu-i secretarului FRF, Gabriel Bodescu, o plachetă şi primind alta în schimb din partea forului în semn de apreciere. De menţionat că amfitrionul evenimentului, rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a dat startul discursurilor, iar cel care le-a încheiat a fost Dumitru Otovescu, care le-a transmis lui Devis Mangia şi elevilor săi, prezenţi în sală, că sunt obligaţi să ducă tradiţia mai departe, să facă cinste culorilor alb-albaştrilor prin evoluţii şi să completeze vitrina cu noi trofee.

De altfel, cam toţi antevorbitorii le-au transmis actualilor jucători ideea că sunt multe pagini albe şi că ar face bine să le completeze şi să ducă tradiţia mai departe. La eveniment a fost invitată şi mama lui Cristi Neamţu, Ioana Cioboată, care a primit vorbe calde şi un buchet superb de flori.
Spre final şi-a făcut aparţia în sală şi „Generaţia Folk“, care împreună cu Ciri Mayer a încins atmosfera, toţi cei prezenţi cântând şi aplaudând imnurile Ştiinţei.

Apoi s-au ciocnit pahare de şampanie şi s-a realizat o poză de grup pe scările Universităţii, care a cuprins marii jucători ai Ştiinţei, reprezentanţii Universităţii din Craiova şi juniorii clubului. Din peisaj a dispărut între timp Devis Mangia şi elevii săi, care s-au grăbit să plece înainte de poză, probabil să se pregătească de antrenament, conştientizând, sperăm noi, că doar prin muncă apar şi trofeele care îi fac nemuritori în această regiune avidă de fotbal de calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS