13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAdrian Brătescu promovează intens Kyokushinul în Bănie

Adrian Brătescu promovează intens Kyokushinul în Bănie

Când pasiunea pentru ceva pune stăpânire pe tine e imposibil să nu duci acea activitate la rang de artă. Alt exemplu pe care o să vi-l prezentăm este redat de Adrian Brătescu, un ieşean de 50 de ani venit în Craiova în 2001, care, îndrăgostit de artele marţiale, a reuşit să-şi găsească locul în Kyokushin după ce a început cu Shotokan, iar în tinereţe a cochetat şi cu boxul. De când a ajuns în Bănie, Adrian Brătescu a combinat munca pe care o depune în cadrul unei firme de pază şi protecţie, cu dragostea pentru Kyokushin, asta în ciuda unor probleme medicale importante.

„Lucrez în domeniul privat de securitate din anul 1993 şi, fiind în Bucureşti în 2001, mi s-a propus de către un prieten, colonel de armată, să vin în Craiova cu dumnealui şi să începem activitatea în domeniul securitate privată, la o societate din Craiova, care se ocupă cu instalări de sisteme de alarmă, monitorizare şi intervenţie. Cât despre sport, am început de mic să practic boxul, apoi am avut o legătură cu artele marţiale, mai exact cu stilul shotokan, apoi a început să se audă de Kyokushin. Venise în Iaşi un tânăr din Braşov, practica Ashihara, ceva asemănător Kyokushinului, şi mi-a plăcut, iar după m-am interesat şi am aflat de Kyokushin, am aflat că era un stil dur, full contact. Am plecat din Iaşi, am ajuns în Constanţa, am rămas cu gândul la Kyokushin, iar într-o zi, mergând pe stradă, am văzut un afiş legat de cursurile de karate Kyokushin. Aşa am ajuns la sensei Aurel Potcovuţă, acolo am început. Nu am stat foarte mult în Constanţa, am plecat în Bucureşti şi apoi am ajuns în Craiova, iar aici m-am interesat dacă se practică Kyokushinul şi l-am găsit pe senpai George Georgescu şi am început să practic cu dumnealui. Din 2013 am decis să aprofundez mai mult, să dau examene, iar în iulie 2017 am mers la Eforie Sud şi am susţinut examenul de Shodan, am dobândit centura neagră, un DAN, cu antrenorul lotului Japoniei, Shihan Toshiaki Yama, un fost campion mondial atât la categorii, cât şi la Open. Asta în ciuda faptului că am nişte operaţii la şolduri, mai exact am nişte proteze şi mobilitatea mi-a fost cumva îngrădită. M-am antrenat din greu şi pot spune că mi s-a îmbunătăţit mobilitatea şi am dobândit centura neagră. Mi-am dorit foarte mult lucrul ăsta şi pe măsură ce aprofundăm, dragostea de acest stil de karate a crescut“, a afirmat Adrian Brătescu, pentru GdS.

„Kyokushinul este un stil de arte marţiale fabulos“

Senpai Brătescu ne-a vorbit cu mult patos despre acest stil de karate, punctând că nu a existat niciun antrenament în care să simtă că bate pasul pe loc.

„Kyokushinul înseamnă «școala ultimului adevăr» este un stil de arte marţiale fabulos, care îţi dezvoltă, în primul rând, psihicul, ţi-l întăreşte. Dacă ajungi să te implici, nu-l mai scoţi din viaţa ta şi mănâncă foarte multe ore. Este fondat de Masutatsu Oyama, un korean la origine, care ajunge în Japonia în perioada celui de-al doilea război mondial şi se înrolează în armata japoneză. Fiind deja practicant de Goju Ryu şi Shotokan, a început să studieze şi judo, dar şi box, iar în 1965 acest stil a fost definit complet, a prins viaţă. În 1975, el a organizat primul Campionat Mondial la Tokio şi nu au fost invitaţi doar practicanţii de Kyokushin, însă cei care au venit atunci din stilurile celelalte au ieşit din primele tururi ale competiţiei. Se ţine din patru în patru ani această competiţie Open şi sunt fără limită de categorie. Altfel sunt şi competiţii europene, care se ţin anual, cum ar fi Campionatul Balcanic, două Campionate Europene. Japonia şi Rusia domină acest stil de karate la nivel mondial“, a spus senpai Brătescu, explicând şi cum se obţin centurile în România: „Se organizează două tabere, una se ţine la munte – iarna, cealaltă la mare – vara. În special în taberele de vară, în fiecare an vin maeştrii japonezi, trimişi de la Honbu (cartierul general de la Tokio – n.r.) şi atunci se susţin examenele. Începem de la centura albă, apoi portocaliu, albastră, galben, verde, maro şi negru. Anul acesta, tabăra de iarnă s-a ţinut la Padina Ursului, iar cea de vară va avea loc în perioada 15-19 iulie, la Eforie Sud, şi vine un japonez cu 5DAN“.

Şi-a făcut club şi promovează stilul

Ajuns la un nivel bun, Adrian Brătescu a hotărât că este timpul să-i înveţe şi pe alţii acest stil de arte marţiale şi astfel a înfiinţat un club în Bănie, Club Karate Kyokushinkai Craiova, care are deja 19 adepţi.

„În 22 martie 2017 am deschis şi Club Karate Kyokushinkai, aveam atunci centura maro, iar în aceşti doi ani de existenţă am participat cu doi copilaşi la competiţii şi am câştigat două medalii anul acesta. Pe 23 martie, la Volos (Grecia), am fost cu Ciungu Giura Mihai Andrei, de 10 ani, a participat la probele de Kata şi Kumite şi a luat locul trei la ambele. Ne antrenăm la «Voinţa», în sala din spate, fosta sală de gimnastică a FEFS Craiova, în zilele de marţi (orele 17.00 – 20.00), miercuri (19.00 – 21.30) şi vineri (18.00-21.00). Avem condiţii foarte bune acolo, am amenajat-o cu tot ce ne trebuie. În prezent sunt 19 practicanţi, repartizaţi în două grupe: începători şi avansaţi“, a spus senpaiul de 50 de ani, care a punctat că nu acceptă scandalagii la cursurile sale: „Nu pot să accept ca un elev de-al meu să ducă în stradă ce învaţă la cursuri, pentru că nu e vorba despre mine, ci de maeştrii mei şi de principiul transmis de către fondatorul Masutatsu Oyama. Noi antrenăm atitudinea şi nu rezultatul. Atitudinea te ţine toată viaţa, iar rezultatul nu. Misiunea noastră este să modelăm frumos caracterele“.

Întrebat cât ar costa echipamentul necesar practicării acestui stil de arte marţiale, răspunsul a fost următorul:

„Sunt echipamente specifice şi obligatorii, care se găsesc destul de uşor. Spre exemplu, un kimono costă între 160 şi 200 lei şi fiecare trebuie să aibă în piept un semn, Kanji, semnul Kyokushinului. Apoi sunt tibierele şi mănuşile specifice – 95 de lei, iar pentru copiii care participă la kumite trebuie cochilii, care costă tot cam aşa. Ar mai fi vorba despre o cască, dar până în zece ani o asigură antrenorul, iar dacă se merge la competiţii – organizatorul, şi pieptarele la fel, ele costând în jur de 45 de lei“.

Sâmbătă organizează Cupa Olteniei

Adrian Brătescu s-a implicat şi, cu ajutorul prietenilor, a început să organizeze Cupa Olteniei, iar în acest sfârşit de săptămână se va consuma ediţia a doua.

„Va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, la Sala Sporturilor «Ion Constantinescu», şi mă bucur că reuşesc să o organizez din nou, pentru că nu-i uşor. Fac acest lucru pentru promovarea Kyokushinului. Vor participa 163 de sportivi, reprezentând mai multe cluburi, cum ar fi: Contact Karate Jilava, Ronin Djojo, Oyama Constanţa, Budomaster Bucureşti, Electrica Bucureşti, Prot Guard Craiova, Dragon Giurgiu şi, bineînţeles, Club Karate Kyokushinkai Craiova. Competiţia se va desfăşura pe două suprafeţe. În prima parte va fi proba de Kata, apoi proba de Kumite, pe categorii de vârstă, de greutate. Arbitri sunt preşedinţii de cluburi, care în general sunt şi arbitri cu acte. Menţionez că va fi prezent şi Shihan Toader Florian, preşedintele nostru, reprezentantul României la Tokyo. Este Branch Chief IKO România şi fără supervizarea dânsului această competiţie a noastră nu s-ar putea desfăşura. Vom avea cupe, diplome şi medalii şi îmi doresc mult să vină lumea şi să ia contact cu Kyokushinul“, a încheiat Adrian Brătescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS