Acasă Sport Fotbal / La mulţi ani, Gheorghiţă Geolgău!

Fotbal / La mulţi ani, Gheorghiţă Geolgău!

-

Ion „Gheorghiţă“ Geolgău împlinește astăzi 58 de ani, deşi în acte figurează data de 20 februarie. Fostul mare fotbalist, originar din Pieleşti, a evoluat la CS Universitatea Craiova în perioada 1976-1990, reușind să marcheze de 34 de ori în cele 304 meciuri în prima ligă și 8 goluri în 38 de partide europene. Pentru naționala României, în 24 de meciuri a marcat de trei ori. A fost campion cu CS Universitatea Craiova în 1979-1980 şi 1980-1981 şi a câştigat Cupa României în ediţia 1982-1983.

Golul carierei a fost cel de la Bratislava, prin care România a obținut calificarea la turneul final din 1984, câștigând grupa preliminară din care făceau parte campioana mondială Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru. După golul calificării, versurile „Din Pielești la Bratislava / Din Craiova la Glasgow / Europa fredonează / Hai Geolgău, Geolgău, Geolgău!“ s-au auzit de nenumărate ori pe vechiul „Central“.

Un alt gol de aur a reușit Geolgău în perioada de extra-time a meciului cu Bordeaux. În minutul 101, vârful Craiovei a punctat pentru 2-1 și eliminarea francezilor, declanșându-i lui Fănuș Neagu următorul titlu: Zaibărul a învins Bordeaux-ul.

A mai evoluat la FC Argeș, Aris Limassol, Avenir Lembeek şi Jiul IELIF Craiova.

Ca antrenor, marea glorie a Ştiinţei a condus de la margine următoarele echipe: Jiul Petroșani, FC Universitatea Craiova (secund), Havnar Bóltfelag, B36 Tórshavn şi Fram Reykjavík.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv“ clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate, iar din 6 iulie 2016 fostul component al Craiovei Maxima a devenit noul manager al Departamentului de Scouting din cadrul FRF.

ȘTIRI VIDEO GdS