16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAdrian Neagu a egalat recordul mondial la săritura în lungime

Adrian Neagu a egalat recordul mondial la săritura în lungime

Atletul legitimat la CS Universitatea Craiova a obţinut performanţa în cadrul Campionatului Naţional Masters de la Bucureşti, la categoria de vârstă 65 de ani. Adrian Neagu va lupta, săptămâna viitoare, cu şanse mari, să cucerească titlul de campion mondial.

La 65 de ani, împliniţi în luna iunie, atletul craiovean Adrian Neagu (foto) practică cu pasiune acest sport, iar după multă muncă, vin şi satisfacţiile.
Sportivul legitimat la CS Universitatea Craiova, care se luptă de la egal la egal cu cei mai buni atleţi din lume la categoria sa de vârstă, a realizat la sfârşitul săptămânii trecute o nouă performanţă importantă.
Acesta a participat la Campionatul Naţional Masters, de la Bucureşti, în două probe, 100 metri şi săritura în lungime, şi pe lângă faptul că a obţinut medalie de aur, a realizat noi recorduri, de care este mândru.
La săritura în lungime, craioveanul a egalat recordul mondial, 5,47 m, iar la 100 metri a stabilit un nou record naţional şi balcanic, cu performanţa 13.31.
Recordul naţional era de acum 18 ani.

„S-ar putea să fi sărit mai mult“

Mulţi dintre cei prezenţi la competiţia din capitală au spus că săritura lui Adi Neagu a măsurat mai mult cu 1-2 centimetri. „Arbitrii nu au ştiut că săritura mea era de record mondial. Era o fată care făcea măsurătorile şi a lipit tija în nisip aproximativ. S-ar putea să fi sărit mai mult, pentru că un picior a aterizat la 5,60, iar celălalt la 5,47-5,48. Treaba e relativă, încerc să bat recordul mondial la Mondialele de la Malaga. Mă gândesc că având moralul mult mai bun, s-ar putea să sar mai mult acolo. La 100 metri am doborât recordul balcanic deţinut de un turc, care avusese 13.48. Pe plan naţional, recordul era 14.21“, a explicat Adrian Neagu.
Acesta este deţinătorul şi al altor recorduri la lungime, la categoria 60 de ani: are record mondial în sală şi balcanic în aer liber.

Pregătire în condiţii precare. Face improvizaţii

Cele mai recente performanţe, înregistrate la Bucureşti, vin în contextul în care Adrian Neagu nu are condiţii normale de pregătire, pistă de atletism, groapă cu nisip. Mereu a improvizat, dar riscul de accidentări este mare. „În ultima vreme, din cauza faptului că nu am unde să mă pregătesc la Craiova, am avut multe accidentări. Mă antrenez pe unde pot, cum pot, pe suprafeţe dure. Mi-am făcut acasă, la Cârcea, în grădină, un sector de săritură în lungime, cu groapă de nisip. Nu am tartan, sar cum pot, în tenişi. Aveam şi o saltea pe care săream, dar nu am mai folosit-o pentru că m-am accidentat la spate. Pe baza sportivă de la Aeroport fac numai alergare. Fac zilnic antrenamente, dar adaptate la condiţii. Sprinturi pe iarbă în loc de tartan, sărituri pe un podium de lemn în loc de prag, că nu am unde“, a adăugat atletul campion.

Are cea mai bună performanţă a sezonului

Până va pleca la Malaga, unde va concura numai în proba de săritură în lungime, Adrian Neagu se va pregăti câteva zile în Poiana Braşov. Este optimist în ceea ce priveşte participarea sa la concurs, dar se teme de accidentări. „Dacă nu mă accidentez şi nu se întâmplă ceva neprevăzut, am şanse mari să iau aurul cu acest rezultat pentru că în lume nu prea sare nimeni 5 m. Eu am 5,47 m. Să vedem, în Poiană mă antrenez pe pista de tartan şi deja am o contractură. Eu nu am pistă şi în momentul în care fac antrenamente se schimbă tehnica, musculatura lucrează altfel. E un chin! Mă lupt cu mine. Când ajung la Malaga, aş avea două antrenamente până la concurs. Trebuie să fiu foarte atent cum le fac pentru că mă pot accidenta. Deoarece nu sunt pregătit specific şi nu am condiţii specifice să fac elanuri pe tartan, mă pot accidenta oricând. Stau ca pe ace, recunosc. 100 de metri nu voi alerga, pentru că nu sunt deloc pregătit de sprint. La Naţionale, puteam face un rezultat mai bun, dar m-am «tăiat» după 70 de metri. De la 70 de metri până la finiş, am mers în alergare uşoară. Dacă aveam posibilitatea să alerg suta cap-coadă, fugeam 12.5, 12.6“, a mai spus reprezentantul CS Universitatea Craiova.
La Mondiale, acesta va înfrunta 40 de adversari din întreaga lume, sportivi care sunt campioni în ţările lor.

Este susţinut de club

Cum la această categorie de vârstă, Masters, oamenii îşi plătesc singuri cheltuielile, Adrian Neagu se bucură că are parte de susţinerea directorului clubului pe care îl reprezintă, Pavel Badea, de la CS Universitatea. „În Poiană am ajuns să mă pregătesc după ce CS Universitatea a făcut o adresă şi plătesc cam jumătate cazare şi masă. Voi sta acolo până sâmbătă, iar marţi plec. Domnul Pavel Badea îmi va plăti transportul şi cazarea. Mereu a făcut-o, este un om deosebit“, a încheiat Adrian Neagu. Acesta va concura la Campionatul Mondial pe 10 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS